Terug |

HAARTUITVAL: haarverlies tegengaan of kaalheid stoppen? Producten tegen haaruitval

HAARTUITVAL

Dat mensen 50 tot 100 haren per dag verliezen, dat is normaal. Net zoals haargroei is haaruitval immers een natuurlijk en cyclisch gebeuren. Onder vind je informatie m.b.t. oorzaken van haaruitval bij mannen en vrouwen alsook hoe je haaruitval kan stoppen, kaalheid teggengaan of haarverlies beperken.

Haargroei

De mens verliest continu haar, maar - in normale omstandigheden - groeien haren ook permanent bij. Inderdaad, haarcellen sterven af en tegelijkertijd worden er steeds nieuwe haarfollikels aangemaakt.

Menselijke haarcyclus

De haarcyclus bij de mens is een steeds wederkerend patroon van 3 fasen die steeds plaatshebben in de haarzakjes.

De groeifase (ook wel anagene fase genoemd) is? de periode waarin het haar groeit. Uit lichaamscellen ontstaan nieuwe haarwortels die uitgroeien tot volwaardige haren.

Elk individueel haartje wordt ongeveer 1 cm per maand langer. Om en bij de 80% van alle hoofdhaar bevindt zich in de anagene fase. De duur van de totale groeifase is afhankelijk van mens tot mens, maar gemiddeld wordt een periode van 2 tot 6 jaar gerekend.

De catagene fase is een overgangsperiode tussen haargroei en de rustperiode. Deze intermediaire fase duurt ongeveer 3 weken en slaat op amper 1 % van de totale haarbos.

De telogene (of rust-)fase is de laatste cyclus, waarin het groeien van het hoofdhaar volledig is gestopt en de haren klaar zijn om uit te vallen. Een haartje “in rust” hangt minder stevig vast aan de hoofdhuid en valt makkelijker af bij bvb kammen, borstelen of wassen van het haar. Wanneer een haar uitvalt wordt de groei van een volgend haar tevens gestimuleerd. In de quasi 4 maanden durende laatste haarfase worden nieuwe follikels gegenereerd zodat een nieuwe haarcyclus kan beginnen.

Haaruitval of alopecie

Zoals hoger aangegeven maakt het uitvallen van hoofdharen deel uit van een natuurlijke cyclus. Wat als er minder haren groeien dan er afsterven? Alopcie is bovenmatige haaruitval en de reden(en) van dergelijk haarverlies zijn te vinden in diverse oorzaken.

Oorzaken haaruitval

 • Erfelijkheid
 • Ziekte (vroegtijdige veroudering van de hoofdhuid)
 • Stress
 • Hormonen
 • Gebrek aan ijzer, vitminen, eiwitten
 • ...

Hormonale haaruitval

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen steekt in vergelijking met weleer meer en meer de kop op. Het uitvallen van de hoofdharen treedt doorgaans op door een onevenwicht in de hormonenhuishouding:

 • Meer testosteron (mannelijk hormonen) dan oestrogenen (vrouwelijke hormonen)
 • Hormonen in anticonceptiepil
 • Zwangerschap
 • Slecht werkende schildklier
 • Hormonen in vlees
 • ...

Bij hormonale haaruitval (androgenetische alopecie) liggen hormonen op een of andere manier dus aan de basis van het haarverlies, maar ook andere oorzaken van vrouwelijke kaalheid zijn mogelijk:

 • Roken
 • Stress
 • Te weinig vitaminen
 • Proteïnetekorten
 • Ziekte & aandoeningen (diabetes)
 • ...

Tip van de apotheek voor haaruitval bij vrouwen

Online Phytocyane Anti Haaruitval Vrouw Serum

Haaruitval bij mannen

Mannen hebben -meer dan vrouwen- ‘last’ van haaruitval. Alopecia androgenetica (ook wel de mannelijke kaalheid genoemd) wordt grotendeels bepaald door erfelijk materiaal. Heb je de genen van je kale opa meegekregen, dan maak je veel kans dat ook jij vroeg of laat kaal wordt.

Haaruitval bij mannen is doorgaans een fenomeen dat zich plaatselijk manifesteerd. De meest voorkomende plekken van mannelijke kaalheid zijn o.a.:

 • De haargrens ter hoogte van de slapen
 • De haren op het voorhoofd
 • Hoofdharen op de kruin

Een veel voorkomend eindstadium is een gedeeltelijke kaalheid, waar de overblijvende beharing op de schedel de vorm van een hoefijzer krijgt.

Voor mannen die last hebben van lichte tot gevorderde haaruitval kan online apotheek Optiphar Dercos Aminexil Pro Man Anti Haaruitval voorstellen.

Haaruitval stoppen, kaalheid tegengaan en/of haarverlies beperken

Een permanente oplossing om haaruitval te stoppen, bestaat niet, maar de evolutie van haarverlies door erfelijke kaalheid of hormonale haaruitval tegengaan kan wel.

De voortgang van het kaalworden afremmen en zelfs nieuwe haargroei mogelijk maken kan middels specifieke vitaminekuren en haarlotions. In de volksmond beter bekend als haargroeimiddel, kan men (online) producten voor het haar vinden bij o.a. je favoriete apotheker. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies, kan je dan het meest geschikte product kopen:

Vitaminen voor gezonde haren

Lotions voor stimulatie van de haargroei

Plantenextracten tegen haarverlies

Sprays voor herstellen van beschadigd haar

Voedingssupplementen tegen haaruitval

Antibacteriële haarlotions

Shampoo voor sterker & vitaler haar

Algemene haarverzorgingsproducten

Online geneesmiddelen tegen haaruitval & haargroei producten

Minoxidil lotion 2% - Laboratoires bailleul (3 x 60 ml)

Minoxidil is een geneesmiddel tegen haaruitval en kan het haar opnieuw doen groeien. De lotion tegen haartuitval dient 2 x per dag op een droge huid aangebracht te worden.

Minoxidil online kopen

Vichy Dercos Neogenic Shampoo DUO - Vichy (2 x 200ml)

Vichy Dercos Neogenic Shampoo zorgt voor sterker en vitaler haar. Het haar krijgt meer dichtheid en meer dierct en langdurig volume van wortel tot punt.

Neogenic Shampoo duo van Vichy Dercos

Priorin - Bayer (120 Capsules)

Priorin capsules tegen haaruitval versterken de haarwortels en stimuleren de haargroei. Priorin bevat een unieke formule met biotine dat bijdraagt tot de instandhouding van volumineus, glanzend en sterk haar.

Priorin bestellen met internetkorting

Expert Cheveux - Forte pharma (28 tabletten)

Expert Cheveux (Haar) is een voedingssupplement bij haaruitval en bevat natuurlijke ingrediënten die haaruitval tegengaan en de groei van mooier en sterker haar stimuleren.
Expert cheveux

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Ingenico epayments

In de kijker

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons via onderstaande gegevens:

Gratis levering
vanaf 40€
Voor 15u besteld
morgen in huis
Discrete omgang
met uw bestelling
14 dagen
retourneren
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door