Naar de startpagina

Weg met die zware en vermoeide benen!

Heb je wel eens last van zware, vermoeide benen en/ of spataders? Hier geven we enkele tips wat je hiertegen kan doen. Onderaan deze blog vind je ook geneesmiddelen en voedingssupplementen tegen zware benen.


Wat is de oorzaak van vermoeide benen?

Aders bestaan uit elastisch weefsel dat een bepaalde spankracht bezit om het bloed vanuit de benen terug te sturen naar het hart. Wanneer de aders minder goed functioneren, vloeit het bloed niet krachtig genoeg terug naar het hart, waardoor je benen zwaarder gaan aanvoelen en er mogelijk zelfs zwellingen ontstaan. Zware en vermoeide benen wijzen meestal op een probleem met de bloedcirculatie. Het opgestapelde bloed veroorzaakt een verhoogde druk in de bloedcirculatie waardoor via de kleinste bloedvaatjes vocht naar de weefselruimtes ontsnapt. Dat achterblijvende vocht (oedeem) doet je enkels zwellen en je benen zwaar aanvoelen. Als dit verergert, kan je spataders krijgen. In dat geval is een bezoek aan je arts aan te raden.



Symptomen zware benen

Bij vermoeide of zware benen kunnen klachten optreden zoals lome, zware, tintelende gevoelens aan de benen, pijnlijke benen, gezwollen voeten/ enkels en nachtelijke kuitkrampen. Spataderen kunnen daarbij ook aanwezig zijn. Ook kunnen zogenaamde restless legs of rusteloze benen klachten optreden. Hierbij is er een onbedwingbare bewegingsdrang die vooral optreedt in rust. De enkels en benen kunnen ook opgezwollen zijn. Kenmerkend voor zware benen is dat wanneer men ze omhoog legt, het vervelende gevoel afneemt.


Wat kan je zelf doen bij zware benen?

De voornaamste reden van vermoeide benen is een slechte bloedcirculatie. Het doel is dus om de opstapeling van het bloed in de aders te verminderen. Met onderstaande tips in het achterhoofd kan je vermoeide en zware benen, spataders, dikke enkels en opgezette voeten voorkomen.

Goed om te weten:

Dikke enkels, opgezette voeten, zware benen en spataders zijn het gevolg van een opstapeling van het bloed in de aders van je benen. Deze symptomen komen vaker voor in de zomer, tijdens lange vliegreizen, bij personen met een staand beroep, na/tijdens de zwangerschap, op oudere leeftijd of bij overgewicht. Maar dat betekent niet dat je deze klachten niet kunt verhelpen!


9 Tips tegen zware benen

  1. Let op je levensstijl: een levensstijl waarbij je gezond eet, veel water drinkt en alcohol vermijdt, stimuleert een goede bloedcirculatie. Roken is een extra grote boosdoener aangezien roken de bloedvaten vernauwt.

  2. Neem om de zoveel tijd een wisseldouche. Hierbij wissel je tijdens het douchen af tussen koud en warm water. Je sluit steeds af met koud water. Wisseldouches hebben niet alleen een gunstig effect op de bloedsomloop maar ook op ons immuunsysteem, stofwisseling, warmteregulatie van ons lichaam, op het hart en op de geestelijke gezondheid.

  3. Hou je benen zoveel mogelijk in beweging. Door je kuitspieren te activeren masseer je het bloed in de aders vlotter richting het hart. Dit kan door typische 'benensporten' te beoefenen zoals wandelen, fietsen, joggen, dansen of zwemmen.

  4. Vergeet tijdens het werken niet om af en toe van houding te veranderen en je tenen te bewegen om zo de bloedcirculatie te stimuleren. Zo voorkom je zware of vermoeide benen.

  5. Ga je op reis met het vliegtuig? Een veelvoorkomende klacht zijn gezwollen enkels of benen na een vliegreis. Bij langdurig stilzitten tijdens een vliegreis maak je best om het uur een kleine wandeling in de gang om dit te voorkomen.

  6. Je kunt zware benen ook verlichten door simpelweg de benen even omhoog te leggen. Door dit te doen helpt zwaartekracht het bloed terug naar het hart te laten stromen. Hou er rekening mee dat je benen hiervoor hoger moeten liggen dan je hart.

  7. Blijf in beweging! Ga een blokje om wandelen of neem de trap in plaats van de lift. In beweging blijven stimuleert je bloedcirculatie.

  8. Gebruik een spray die verlichting biedt bij zware en vermoeide benen. Een spray tegen zware benen geeft een onmiddellijk licht en fris gevoel en is bovendien geschikt tijdens de zwangerschap.

  9. Let op je kleding. Indien je geregeld last hebt van zware benen, vermijd dan zeker hoge hakken en strakke broeken. Deze kledingstukken verhinderen een vrije bloedcirculatie, wat dan weer tot zware benen kan leiden. 


Supplementen om zware benen tegen te gaan