Stoppen met Roken: Hoe begin je eraan?


Wil je graag stoppen met roken? Dan is de start van het nieuwe jaar de ideale moment om daarmee te beginnen! Nicotine is erg verslavend en nefast voor de gezondheid, zeker als je weet dat in België niet-rokers gemiddeld zeven jaar langer leven dan rokers. Roken is dan ook de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in ons land. Daarom werd het evenement in 1989 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om op deze dag stil te staan bij de gevaren van roken. Hoewel de meesten zich bewust zijn van de risico’s, kan de motivatie al eens afnemen na verloop van tijd. Daarom geven we je enkele nuttige tips om van jouw goede voornemen een succes te maken!


1. MAAK EEN LIJSTJE

Het is belangrijk om jezelf te motiveren. Maak daarom een lijstje met alle voordelen en de redenen waarom je echt wilt stoppen. Denk hierbij aan je naaste omgeving, je gezondheid, uiterlijk, je manier van leven, ... Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat een duidelijk doel voor ogen hebben je slaagkansen verhoogt. Wanneer je het even moeilijker hebt, neem dit lijstje nog eens vast en probeer jezelf dan te motiveren. Je kan deze lijst ook altijd in je gsm zetten zodat je deze steeds bij je hebt.

2. DENK NA OVER JE METHODE

Wil je in één keer stoppen met roken (gekend als de cold turkey methode) of wil je geleidelijk aan minderen totdat je helemaal bent gestopt? Het is belangrijk om hier goed over na te denken en de methode te kiezen die het best bij je past. Als je in één keer wilt stoppen met roken, kies dan een exacte datum. Op deze manier kan je je er mentaal op voorbereiden. Wil je geleidelijk aan stoppen? Stel dan kleine doelstellingen op zoals bv. in de eerste week x aantal sigaretten, in de week daarop verlaag je dat aantal, en zo ga je verder. Studies hebben echter wel aangetoond dat in een keer stoppen met roken effectiever is dan geleidelijk aan minderen met roken. 

3. DE JUISTE VOORBEREIDING

Dit is een van de belangrijkste tips om te stoppen met roken. Zorg ervoor dat eenmaal je beslist om te stoppen met roken, niets je nog in verleiding kan brengen om je slechte gewoonte te herpakken. Uit onderzoek blijkt dat je sneller in verleiding raakt om te roken wanneer je de sigarettengeur ruikt. Was daarom alle kleren, lakens en kussens waar nog een sigarettengeur aan vast hangt. Probeer verder alle asbakken, aanstekers en sigaretten weg te gooien. Breng ook je familie en vrienden op de hoogte van jouw goede voornemen om te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat het makkelijker is om vol te houden wanneer je anderen vertelt over jouw doel. Je kunt hen ook vragen jou erop te wijzen wanneer je toch een sigaret wilt roken. Als er personen in je naaste omgeving zelf roken, kun je ze vragen jou te steunen door niet in je buurt te roken.

4. ZOEK ALTERNATIEVEN

Wanneer de drang om te roken te groot wordt, is het een goede idee om een alternatief hiervoor te vinden. Dit is voor iedereen anders. Zoek dus een gezonde nicotinevervanger die voor jou werkt. Je kan bijvoorbeeld in een stressbal knijpen, een kauwgom of lolly nemen, een kleine snack eten, of iets anders. Vaak is het zo dat wanneer mensen stoppen met roken, ze overbodig gaan snacken en bijgevolg bijkomen. Daarom kan je ook kiezen voor gezondere snacks zoals wortels of augurken. In onze webshop vind je ook verschillende geneesmiddelen die je helpen om te stoppen met roken. Zo zijn er doeltreffende nicotinevervangers in de vorm van zuigtabletjes en capsules. Deze houden de drang naar nicotine onder controle. Ook zijn er nicotinevervangers in de vorm van handige muntsprays, kauwgoms en zelfs patches. Deze geneesmiddelen helpen bij de bestrijding van nicotine ontwenningsverschijnselen, wat leidt tot een vermindering en zelfs tot stoppen met roken. 

Geneesmiddelen om te stoppen met roken:

5. VERMIJD STRESS

Stress is voor veel mensen een belangrijke factor waarom ze roken. Probeer daarom je stressniveau te laten zakken en ga op zoek naar een nieuwe manier die je hierbij kan helpen. Zo kan je bijvoorbeeld ademhalingstechnieken aanleren, gaan sporten, een wandeling maken, een time-out nemen, een hete douche of bad pakken, yoga proberen of een andere gezonde manier zoeken die jou helpt bij stresssituaties. Indien je met een probleem zit dat je veel stress bezorgt, kan het ook helpen om er met iemand over te praten of professionele hulp te zoeken. 

6. WEES NIET TE HARD VOOR JEZELF

Heb je eens een mindere dag en rook je toch een sigaret? Probeer dan niet meteen gedemotiveerd te raken. Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Kijk terug op de weg die je al hebt afgelegd (zelfs al ben je nog niet lang bezig) en geef jezelf een schouderklopje. Herinner jezelf er vervolgens aan waarom je bezig bent en haal je lijstje er eventueel bij. Een kleine terugval is geen probleem, zolang je jezelf terug tijdig kan herpakken en weet te motiveren. Beschouw ontwenningsverschijnselen als een positief teken. Ze zijn een signaal dat je lichaam weer gaat functioneren zonder de invloed van nicotine.

7. BELOON JEZELF!

Het is belangrijk jezelf te belonen wanneer je een (kleine) mijlpaal hebt bereikt. Vergeet daarom niet om jezelf te verwennen met iets wat je graag wilt hebben of graag wilt doen. Koop dat nieuwe paar schoenen dat je zo graag wou, ga eens naar de wellness, of trakteer jezelf op een restaurantbezoek. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je enkele dagen, weken of maanden niet meer hebt gerookt. Je kan kleine beloningen koppelen aan elke mijlpaal die je hebt bereikt. Elke kleine persoonlijke overwinning mag je vieren om jezelf eraan te herinneren dat je goed bezig bent. 

Succes!

Kauwgom en patches om te stoppen met roken:

Inhalers om te stoppen met roken:

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door