VITAMINE D: ALLES WAT JE MOET WETEN

De meerderheid van de Belgen kampt met een vitamine D-tekort. Dat heb je misschien wel eens ergens vernomen. Wellicht weet je ook dat vitamine D die ene vitamine is die we krijgen door zonlicht. Maar liefst 80% van de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben, krijgen we binnen via de zon. Maar waar dient vitamine D eigenlijk voor, wat zijn de gevolgen van een tekort, en hoe zorgen we ervoor dat we voldoende van deze 'zonnevitamine' binnenkrijgen, ook tijdens de wintermaanden? ☀️ Hieronder leggen we alles uit en geven we een lijstje met de beste Vitamine D-supplementen

WAT IS VITAMINE D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die onder invloed van zonlicht in onze huid wordt gevormd. De vitamine is slechts beperkt aanwezig in onze voeding en komt dan vooral voor in zuivelproducten en vette vis.

Vitamine D heeft invloed op heel wat processen in ons lichaam. Ze speelt bijvoorbeeld een grote rol bij de goede opname van calcium en is daardoor erg belangrijk voor onze botontwikkeling. Vitamine D wordt ook in verband gebracht met de goede werking van ons immuunsysteem. Er bestaat zelfs onderzoek dat aantoont dat een tekort aan vitamine D verantwoordelijk kan zijn voor een daling in ons serotoninegehalte. Een tekort aan serotonine kan leiden tot onder andere slaapproblemen en depressie. 

> Bekijk onze Vitamine D voedingssupplementen

VITAMINE D TEKORT

Vitamine D is dus onmiskenbaar essentieel voor het goed functioneren van lichaam en geest. Wanneer er te weinig vitamine D in ons lichaam aanwezig is, kan dat heel wat gevolgen hebben. Hieronder lees je wat de symptomen en oorzaken zijn van een vitamine D tekort. 

Vitamine D tekort Symptomen

 • Een verlaagde weerstand, waardoor we sneller ziek worden.
 • Problemen met onze botten, zoals osteoporose of een verstoorde botontwikkeling.
 • Verlaagd psychisch welzijn, onder andere prikkelbaarheid en depressieve gevoelens.
 • Vermoeidheid en slaapproblemen.
 • Hoofdpijn.
 • Spierpijn.

Het is dus belangrijk dat we voldoende vitamine D hebben om al die negatieve gevolgen te voorkomen. Om te
weten hoe we ons vitamine D-tekort oplossen, moeten we eerst weten waar het vandaan komt.

Vitamine D tekort Oorzaak

De oorzaak van een vitamine D-tekort is meestal te herleiden tot onvoldoende blootstelling aan zonlicht. Dat kan verschillende redenen hebben. Technologische ontwikkelingen zoals laptops en smartphones zijn erg handig, maar ze zorgen er ook voor dat we steeds meer en langer aan schermen vastgekluisterd zijn. Daarvoor blijven we vaak binnen of in de schaduw, want direct zonlicht op zo'n scherm maakt het vaak onleesbaar. 

Men wordt zich ook steeds bewuster van de risico's van uv-straling. Het is een goede zaak dat mensen zich steeds beter beschermen, maar door de bescherming van zowel bedekking als zonnecrèmes kan de huid veel moeilijker vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Dat is trouwens ook de reden waarom mensen met een donkerdere huidskleur minder makkelijk vitamine D aanmaken: een donkere huid biedt een natuurlijk hogere bescherming tegen uv-straling. Natuurlijk spelen ook de seizoenen een rol. Tussen oktober en maart hebben we heel wat minder uren zon en is het zonlicht een stuk zwakker.

  Hoewel een gebrek aan zonlicht op onze huid de voornaamste oorzaak is van een vitamine D-tekort, is ook een evenwichtige voeding niet onbelangrijk. Wanneer we voldoende voeding rijk aan vitamine D eten, verkleinen we alvast de tekorten die optreden door een gebrek aan zonlicht. Denk hierbij aan zuivelproducten zoals melk en eieren of vette vis zoals zalm of makreel. Ook margarine en vloeibaar bak- en braadvet worden vaak verrijkt met vitamine D.

  Een andere mogelijke oorzaak van een vitamine D tekort is een aandoening die de absorptie (opname) van
  vitamine D in de darm afremt
  . Ook mensen met een chronische nierziekte hebben een hoge kans op vitamine D tekort.

   VITAMINE D SUPPLEMENTEN

   Hoewel je al het een en ander aan je vitamine D-tekort kan doen door voldoende buitenlucht op te doen en een gezond en evenwichtig eetpatroon aan te houden, kan het toch aangewezen zijn een beroep te doen op supplementen. Natuurlijk hoeft niet iedereen het hele jaar rond supplementen te slikken, maar er zijn een aantal doelgroepen voor wie een vitamine D-supplement een noodzaak kan zijn.

   > Bekijk hier al onze Vitamine D supplementen

   - Zwangere en borstvoedende vrouwen: tijdens deze periode deel je jouw vitamine D met je baby. Het is erg belangrijk dat die voldoende vitamine D binnen krijgt, anders kan je kindje leiden aan rachitis. Dat is een stoornis van de botvorming bij kinderen. De oorzaak is meestal een vitamine D-tekort. Er bestaan bijvoorbeeld vitamine D-supplementen die tegelijk ook foliumzuur bevatten.

   - Groeiende kinderen: bij opgroeiende kinderen is een goede botontwikkeling van groot belang. Voldoende vitamine D is essentieel om storingen in de botontwikkeling te voorkomen. NutriVit D3 Liquid van Nutrisan is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor kinderen.

   - Vegetariërs en veganisten: mensen die geen vlees, vis en soms ook geen zuivelproducten eten, eten veel minder voeding waarin vitamine D aanwezig is. Zo bestaat er bijvoorbeeld een vegan vitamine D-supplement van Bioholistic.

   - Oudere mensen: gezien de oudere huid minder makkelijk vitamine D aanmaakt en oudere mensen absoluut een goede calciumopname nodig hebben om de botten ook op latere leeftijd stevig te houden, is het zeker aangewezen dat zij hun vitamine D-gehalte op peil houden. Zo zijn er speciaal voor senioren supplementen die vitamine D combineren met calcium.

   - Mensen met een donkere huid: door de natuurlijk hogere bescherming tegen uv-straling, is een vitamine D-tekort zeer veelvoorkomend bij mensen met een donkere huid, vooral in landen met relatief weinig zonlicht.

   - Wie zich altjjd bedekt of sterk tegen de zon beschermt: je huid beschermen tegen uv-straling is zeker een goed idee en een vitamine D-supplement is dat in dit geval ook. Ook voor bijvoorbeeld moslima’s is het aangewezen een supplement te nemen indien zij zich erg bedekkend kleden.

   - Iedereen tijdens de wintermaanden: bijna iedereen kampt met een vitamine D-tekort tussen oktober en maart wegens minder en zwakker zonlicht, en een hogere bedekkingsgraad van onze huid. Om ons immuunsysteem op peil te houden en stemmingsstoornissen zoals winterdepressie te helpen voorkomen, is een vitamine D-supplement een goede optie.

   OPTIPHAR AANRADERS VITAMINE D ☀️

   Voedingssupplementen Vitamine D

   Pharma Nord D-Pearls 3000 Promo* 80 + 40 capsules gratis

   Pharma Nord D-Pearls 3000 met natuurlijke vitamine D3 draagt bij tot de instandhouding van normale botten, tanden en de normale werking van het immuunsysteem. Vitamine D3 moet aanwezig zijn in talrijke weefsels waar het een belangrijke rol uitoefent voor:

   • Het behoud van sterke botten en tanden.
   • Een goede werking van de spieren.
   • Versterkt het immuunsysteem. 
   • D-Pearls 3000 is opgelost in koudgeperste olijfolie, dit verzekert een goede opneembaarheid.
   • Promoverpakking: 80 + 40 capsules Pharma Nord D-Pearls 3000 gratis!
   • Tijdelijke promo

   Solgar Vitamin D3 25 µg/1000 IU 

   Solgar Vitamin D3 25 µg/1000 IU bevat de meest effectieve vorm van vitamine D. 

   • Verhoogt de opname van calcium in de botten.
   • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en de spieren. 
   • Wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).
   • Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.
   • Vitamine D3 is de meest effectieve vorm van vitamine D.

   Natural Energy Vitamine D Complex Forte

   Natural Energy Vitamine D Complex Forte voorziet het lichaam van voldoende vitamine D en voorkomt zo het risico op een tekort. Dit supplement ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij tot het behoud van een normale spierfunctie.

   • Bevat 25 µg vitamine D3 per capsule.
   • Houdt het calciumgehalte in evenwicht.
   • Draagt bij tot het behoud van gezonde botten en tanden.
   • Ondersteunt de celdeling.
   • Hoge biobeschikbaarheid.

   Vista D3 800

   Vista D3 800 is een voedingssupplement op basis van vitamine D, in de vorm van smelttabletten met een muntsmaak. Vista D3 800 is een vitamine D supplement voor volwassenen met bijzondere behoeften. Dit supplement bevat een fysiologische dosis vitamine D3 (800 ie) aangepast aan volwassenen met verhoogde behoeften zoals zwangere vrouwen en ouderen. 

   • Helpt een goede opname van calcium te stimuleren.
   • Essentieel voor de vorming en instandhouding van sterke botten.
   • Betrokken bij de verdedigingsmechanismen van ons lichaam. 
   • Helpt om onze natuurlijke weerstand te behouden.

   Nutrisan NutriVit D3 Liquid

   Nutrisan Nutrivit D3 Liquid is een voedingssupplement met vitamine D3 van natuurlijke bron dat het lichaam voorziet van de dagelijkse behoefte aan vitamine D.

   • Ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem.
   • Draagt bij tot behoud van een normale spierfunctie, botten en tanden.
   • Vitamine D3 is afkomstig van een natuurlijke bron.
   • Vitamine D3 is opgelost in een zeer goed opneembare en vegetarische olie.
   • Geen toevoeging van bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen.
   • NutriVit D3 is getest op de stabiliteit: na 1 jaar was het gehalte aan vitamine D3 nagenoeg hetzelfde.
   • Vitamine D3 in vloeibare vorm, geschikt voor zowel baby's, kinderen en volwassenen.
   • De vitamine D3-olie is gemakkelijk te doseren per druppel.

   ixX Pharma D-ixX 3000


   ixX Pharma D-ixX 3000 is een voedingssupplement op basis van vitamine D3 en alfalinoleenzuur. 

   • D-ixX 3000 bevat 3000 IE (internationale eenheden) of 75 µg vitamine D3 per pareltje & olijfolie voor een goede opname.
   • Zonnevitamine voor het hele gezin, het hele jaar door.
   • Draagt onder meer bij tot de vorming en het behoud van sterke botten en gezonde tanden, een gezonde spierfunctie, tot een normale werking van onze natuurlijke weerstand en tot een normale opname en een normaal gebruik van calcium en fosfor.

   Koop hier uw Vitamine D Supplement:

   Optiphar, uw online apotheek

   Voor advies of hulp, contacteer ons

   Gratis thuislevering
   vanaf €49 (BE & NL)
   Discrete omgang
   met uw bestelling
   Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
   Betaalmogelijkheden
   Snelle levering door