Omwille van uitzonderlijke drukte door het Coronavirus, lopen leveringen mogelijk enige vertraging op. Alvast bedankt voor uw begrip.

Alles over Vitamine D

De meerderheid van de Belgen kampt met een vitamine D-tekort. Dat heeft u misschien wel eens ergens vernomen. Wellicht weet u ook dat vitamine D die ene vitamine is die we krijgen door zonlicht. Maar hoe zit dat precies? Waar dient vitamine D eigenlijk voor, wat zijn de gevolgen van een tekort, en hoe zorgen we ervoor dat we voldoende van deze 'zonvitamine' binnen krijgen?

image


Vitamine D, wasda??

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die onder invloed van zonlicht in onze huid wordt gevormd. De vitamine is slechts beperkt aanwezig in onze voeding en komt dan vooral voor in zuivelproducten en vette vis.

Vitamine D heeft invloed op heel wat processen in ons lichaam. Ze speelt bijvoorbeeld een grote rol bij de goede opname van calcium en is daardoor erg belangrijk voor onze botontwikkeling. Vitamine D wordt ook in verband gebracht met de goede werking van ons immuunsysteem. Er bestaat zelfs onderzoek dat aantoont dat een tekort aan vitamine D verantwoordelijk kan zijn voor een daling in ons serotoninegehalte. Een tekort aan serotonine kan leiden tot onder andere slaapproblemen en depressie.

De symptomen

Vitamine D is dus onmiskenbaar essentieel voor het goed functioneren van lichaam en geest. Wanneer er te weinig vitamine D in ons lichaam aanwezig is, kan dat heel wat gevolgen hebben, bijvoorbeeld:

 • Een verlaagde weerstand, waardoor we sneller ziek worden.
 • Problemen met onze botten, zoals osteoporose of een verstoorde botontwikkeling.
 • Verlaagd psychisch welzijn, onder andere prikkelbaarheid en depressieve gevoelens.
 • Vermoeidheid en slaapproblemen.
 • Hoofdpijn.
 • Spierpijn.

Het is dus belangrijk dat we voldoende vitamine D hebben om al die negatieve gevolgen te voorkomen. Om te weten hoe we ons vitamine D-tekort oplossen, moeten we eerst weten waar het vandaan komt.

Tekort, hoezo??

De oorzaak van een vitamine D-tekort is meestal te herleiden tot onvoldoende blootstelling aan zonlicht. Dat kan verschillende redenen hebben. Technologische ontwikkelingen zoals laptops en smartphones zijn erg handig, maar ze zorgen er ook voor dat we steeds meer en langer aan schermen vastgekluisterd zijn. Daarvoor blijven we vaak binnen of in de schaduw, want direct zonlicht op zo'n scherm maakt het vaak onleesbaar. 

Men wordt zich ook steeds bewuster van de risico's van uv-straling. Het is een goede zaak dat mensen zich steeds beter beschermen, maar door de bescherming van zowel bedekking als zonnecrèmes kan de huid veel moeilijker vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Dat is trouwens ook de reden waarom mensen met een donkerdere huidskleur minder makkelijk vitamine D aanmaken: een donkere huid biedt een natuurlijk hogere bescherming tegen uv-straling. Natuurlijk spelen ook de seizoenen een rol. Tussen oktober en maart hebben we heel wat minder uren zon en is het zonlicht een stuk zwakker.

  Hoewel een gebrek aan zonlicht op onze huid de voornaamste oorzaak is van een vitamine D-tekort, is ook een evenwichtige voeding niet onbelangrijk. Wanneer we voldoende voeding rijk aan vitamine D eten, verkleinen we alvast de tekorten die optreden door een gebrek aan zonlicht. Denk hierbij aan zuivelproducten zoals melk en eieren of vette vis zoals zalm of makreel. Ook margarine en vloeibaar bak- en braadvet worden vaak verrijkt met vitamine D.

  Supplementen 

  Hoewel je al het een en ander aan je vitamine D-tekort kan doen door voldoende buitenlucht op te doen en een gezond en evenwichtig eetpatroon aan te houden, kan het toch aangewezen zijn een beroep te doen op supplementen. Natuurlijk hoeft niet iedereen het hele jaar rond supplementen te slikken, maar er zijn een aantal doelgroepen voor wie een vitamine D-supplement een noodzaak kan zijn.

  • Zwangere en borstvoedende vrouwen: tijdens deze periode deel je jouw vitamine D met je baby. Het is erg belangrijk dat die voldoende vitamine D binnen krijgt, anders kan je kindje leiden aan rachitis. Dat is een stoornis van de botvorming bij kinderen. De oorzaak is meestal een vitamine D-tekort. Er bestaan bijvoorbeeld vitamine D-supplementen die tegelijk ook foliumzuur bevatten.

  • Groeiende kinderen: bij opgroeiende kinderen is een goede botontwikkeling van groot belang. Voldoende vitamine D is essentieel om storingen in de botontwikkeling te voorkomen. NutriVit D3 Liquid van Nutrisan is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor kinderen.

  • Vegetariërs en veganisten: mensen die geen vlees, vis en soms ook geen zuivelproducten eten, eten veel minder voeding waarin vitamine D aanwezig is. Zo bestaat er bijvoorbeeld een vegan vitamine D-supplement van Bioholistic.

  • Oudere mensen: gezien de oudere huid minder makkelijk vitamine D aanmaakt en oudere mensen absoluut een goede calciumopname nodig hebben om de botten ook op latere leeftijd stevig te houden, is het zeker aangewezen dat zij hun vitamine D-gehalte op peil houden. Zo zijn er speciaal voor senioren supplementen die vitamine D combineren met calcium.

  • Mensen met een donkere huid: door de natuurlijk hogere bescherming tegen uv-straling, is een vitamine D-tekort zeer veelvoorkomend bij mensen met een donkere huid, vooral in landen met relatief weinig zonlicht.

  • Wie zich altijd bedekt of sterk tegen de zon beschermt: je huid beschermen tegen uv-straling is zeker een goed idee en een vitamine D-supplement is dat in dit geval ook. Ook voor bijvoorbeeld moslima’s is het aangewezen een supplement te nemen indien zij zich erg bedekkend kleden.

  • Iedereen tijdens de wintermaanden: bijna iedereen kampt met een vitamine D-tekort tussen oktober en maart wegens minder en zwakker zonlicht, en een hogere bedekkingsgraad van onze huid. Om ons immuunsysteem op peil te houden en stemmingsstoornissen zoals winterdepressie te helpen voorkomen, is een vitamine D-supplement een goede optie.

  Heb je na het lezen van deze blog nog nood aan extra advies? Contacteer ons dan via e-mail (info@optiphar.com) of telefoon (+32 (0)14 67 19 96). We helpen je graag verder!

  Niet gevonden wat u zocht?

  Veilig online bestellen
  Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
  Multisafepay
  Optiphar, uw online apotheek

  Voor advies of hulp, contacteer ons

  Gratis levering
  €39 (BE) - €49 (NL)
  Discrete omgang
  met uw bestelling
  14 dagen
  retourneren
  Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
  Betaalmogelijkheden
  Snelle levering door