Naar de startpagina

Wat is een atopische huid?

Een atopische huid is een droge tot zeer droge huid die ruw, geïrriteerd en gevoelig aanvoelt. Hierdoor kan de huid jeuken en treden er meestal roodheid en schilfers op. Atopisch eczeem kent afwisselende periodes van verbetering en verslechtering. Als je atopisch eczeem hebt, begint je huid bij de minste prikkeling te jeuken. Dit komt doordat de laag die de huid beschermt, bij personen met een atopische huid minder goed gevormd is. Hierdoor herstellen wondjes minder snel en als de huid droog is, gaat deze sneller jeuken. Daarom is het belangrijk om dagelijks een beschermlaag aan te brengen om de huid te kalmeren. Dit kan door aangepaste verzorging en een vette crème te smeren omdat onze beschermlaag vooral uit vetten bestaat. Verder is atopisch eczeem niet besmettelijk en kan het dus niet overgedragen worden. Atopisch eczeem komt voor bij alle leeftijden, maar is meer frequent bij baby's doordat het vaak in dezelfde familie voorkomt. Atopie bij baby's zal verderop in deze blog besproken worden


Oorzaken van een atopische huid

Atopisch eczeem wordt geassocieerd met 2 oorzaken:

  • Beschadiging van de huidbarrière die de huid droog maakt en abnormaal gevoelig voor alle agressies.
  • Tendens tot overgevoeligheid aan allergenen.
De factoren die aan de basis liggen van een atopische huid zijn enerzijds erfelijkheid en anderzijds omgevingsfactoren zoals kleding, temperatuur,..

Wat is een verstoorde huidbarrière?

Bij een normale huid verdampt water weinig en kunnen de allergenen niet binnendringen door de huid. Bij een atopische huid speelt de huid haar beschermende rol niet zoals bij een normale huid. Zo laat de atopische huid meer water verdampen waardoor ze droog is en laat ze allergenen makkelijker door die een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. Voor mensen met een atopische huid is het dus van belang de huidbarrière te beschermen en te herstellen.
Symptomen van een atopische huid of atopisch eczeem
  • Rode vlekken
  • Droge tot zeer droge huid
  • Jeuk
  • Vochtige wonden zoals korstjes en blaasjes
  • Zwelling
  • Verdikking van de huid
  • Krabletsels


Hoe kan je een atopische huid verzorgen? 

Een atopische huid verzorgen betekent dat je best rekening houdt met verschillende aspecten in je leven. Dit doe je door hygiëne en de juiste verzorging te combineren. Voor de behandeling van opflakkeringen schrijven dermatologen vaak crèmes of zalven op basis van corticosteroïden (corticoïden) voor: de zogenaamde dermocorticoïden. Hiermee wordt de beschadiging behandeld. Hierna helpen verzachtende crèmes om de huid, die van nature bijzonder droog is, voldoende te hydrateren om opflakkeringen te voorkomen.


1. Reinig je huid op de juiste manier

Eerst en vooral is het belangrijk om de huid in alle zachtheid te reinigen. Vermijd hierbij producten die de huid irriteren en ga voor dermocosmetische gels en oliën met actieve bestanddelen die de huid al onder de douche verzachten en hydrateren. Zo hebben A-Derma, La Roche-Posay, Eucerin, Bioderma en Lous Widmer speciale gamma's voor personen een atopische huid. Deze producten helpen de huidbarrière te herstellen en de huid te verzachten. Douche ook niet meer dan een keer per dag en blijf ook niet te lang in bad zitten met te warm water. De temperatuur van het douche- of badwater mag maximaal 34°C bedragen. Te warm water verhoogt namelijk het risico op jeuk en kan de huid nog meer uitdrogen.

Reiniging voor de atopische huid

2. Voorzichtig afdrogen na een bad of douche

Wanneer je uit het bad of uit de douche komt, wrijf je best niet met je handdoek om je af te drogen. Ga voorzichtig te werk en dep je huid zachtjes droog om de huid niet te irriteren. Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar de stof van je handdoek kan ook slecht zijn voor je gevoelige huid. De ideale handdoek voor een atopische huid is gemaakt van katoen.

3. Ga jeuk tegen met thermaal water

Een atopische huid gaat vaak gepaard met jeuk. Het is echter belangrijk om niet te krabben omdat je hierdoor wondjes kunt krijgen. Een tip om jeuk te verminderen is om thermaal water te sprayen. Dit heeft een kalmerende werking op de huid. Als je thermaal water in je koelkast bewaart, heeft dit een nog groter effect tegen het jeukerige gevoel. Breng hierna de hydraterende crème aan. 

Thermaal water

4. Breng een hydraterend verzorgingsproduct aan

Hiermee voed je de huid zodat ze minder droog wordt en tot rust kan komen. Kies een textuur die aangepast is aan het seizoen en aan de behoeften van de huid. Het is belangrijk om verzorgingsproducten te gebruiken die huidirritaties verlichten, de neiging om te krabben verminderen en terugval voorkomen. Crèmes voor een atopische huid worden één tot twee maal per dag op het hele lichaam aangebracht.

-20%
La Roche-Posay Lipikar Balsem AP+M
La Roche-Posay
La Roche-Posay Lipikar Balsem AP+M
400 ml
-5%
Dexeryl Verzachtende Crème
Pierre Fabre
Dexeryl Verzachtende Crème
500 g
-30%
Eucerin AtopiControl Kalmerende Lotion
Eucerin
Eucerin AtopiControl Kalmerende Lotion
400 ml


5. Met een atopische huid in de zon

Met een atopische huid moet je extra voorzichtig zijn de in zon. Vermijd hierbij zeker de warmste uren van de dag. Verder is het belangrijk om je huid te beschermen met een zonnecrème met de hoogste beschermingsfactor. Kies een zonneproduct dat hypoallergeen is en zo weinig mogelijk parfum bevat!

6. Kledij voor de atopische huid

Hierboven hebben we al aangehaald dat de stof van handdoeken invloed hebben op een atopische huid. Dit geldt ook voor de kleding die je dagelijks draagt en in contact komt met je lichaam. Geef daarom de voorkeur aan katoenen kleding en vermijd wol en synthetische kleding die aanzet tot krabben. Een bijkomende tip is om een mild wasmiddel te gebruiken en wasverzachters te vermijden, om de huid zo min mogelijk te irriteren.


Atopische huid bij baby's en kinderen

Atopisch eczeem komt vaker voor bij baby's en kinderen en begint over het algemeen tijdens de drie eerste levensjaren. In België heeft 1 op de 5 kinderen hier last van. Een atopische huid bezorgt je kleintje last van jeuk en pijn, waardoor slapen ook moeilijker wordt. Een aangepaste verzorging is daarom aangeraden om de huid terug te herstellen. Indien je baby last heeft van ernstig atopisch eczeem, neem je best contact op met je huisarts. In functie van de ernst van het eczeem en de leeftijd, kan de arts beslissen om speciale behandelingen voor te schrijven.


Voor de leeftijd van 1 jaar is het atopisch eczeem vooral aanwezig op de ronde zones zoals de wangen en het voorhoofd en andere plaatsen op het gezicht. Na de leeftijd van 1 jaar vind je het eczeem terug in de plooien zoals bij de hals, elleboog, knieholtes en oksels.

Bij atopische eczeem bij baby's is de huid rood, droog en scheidt soms vocht af. De kinderen hebben veel last van jeuk. Op de zones waar ze zich krabben, wordt de huid dikker. Deze droogheid is het gevolg van een aangeboren gebrekkige huidbarrière.

Tips atopische huid bij baby's

  • Gebruik steeds een reiniging en crème speciaal voor de atopische huid bij baby's. Deze mogen geen zeep en parfum bevatten.
  • Dep de huid droog met een katoenen handdoek in plaats van deze droog te wrijven.
  • Geef de voorkeur aan katoenen kleding en vermijd te warme kledij en wol.
  • Breng elke dag een hydraterende crème aan. Was ook je handen steeds voor en na elke toepassing.
  • Verminder het krabben met thermaal water: Spray de huid van uw kleintje met thermaal water en breng vervolgens de hydraterende crème aan. Bewaar de spray met thermaal water in de ijskast. Het is ook mogelijk gelpacks te gebruiken, maar je moet ze wel goed beschermen zodat er nooit rechtstreeks contact is met de huid van uw kleintje!
  • Gebruik aangepaste zonnebescherming voor de atopische huid van baby's, zoals Heliocare Pediatrics Zonnespray.

Bij Optiphar vind je balsems, crèmes, reinigende oliën en lichaamsmelk voor baby's met een atopische huid. Deze verzorgingsproducten zijn samengesteld om te voldoen aan de behoefte van gevoelige, zeer droge en atopische huidtypes. Deze producten bevatten geen zeep, parfum en parabenen en helpen de huidbarrière van de zeer droge, geïrriteerde en jeukende huid te herstellen. Hier vind je babyverzorging voor de atopische huid van topmerken zoals La Roche-Posay, Mustela, SVR, Uriage, Eucerin, Aderma en meer.

Producten voor atopische huid bij baby's en kinderen:

-25%
La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ 400 ml
La Roche-Posay
La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+
400 ml
-20%
Mustela Stelatopia Emolliërende Crème
Mustela
Mustela Stelatopia Emolliërende Crème
300 ml