CHOLESTEROL: Wat je moet weten

Cholesterol krijgt vaak een slechte benaming, maar toch kunnen we niet zonder. Ons lichaam heeft het namelijk nodig om goed te kunnen functioneren. Cholesterol is een vetstof die lichaamscellen opbouwt en hormonen, vitamine D en gal produceert. Het wordt pas gevaarlijk wanneer er sprake is van te veel cholesterol in ons lichaam. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt namelijk de kans op hart- en vaatziekten en wordt gelinkt aan een verlaagde levensverwachting. 

Er wordt vaak gezegd dat hoe lager je cholesterol is, hoe beter. Maar te laag is ook niet goed omdat je lichaam cholesterol nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. 

Wat is Cholesterol nu juist? 

Cholesterol is een witte, vetachtige stof die lichaamscellen opbouwt en hormonen, vitamine D en gal produceert. In zekere mate onmisbaar voor ons lichaam dus. De lever en onze voeding zijn de 2 bronnen van cholesterol. De lever zorgt gewoonlijk voor een evenwicht tussen de hoeveelheid cholesterol die de lever maakt en het gehalte cholesterol in het bloed. Onze lever maakt normaal gezien gemiddeld 70% van onze cholesterol aan. De hoeveelheid cholesterol die wordt aangemaakt, wordt daarnaast gedeeltelijk beïnvloed door onze levensstijl. Een slecht eetpatroon, roken en onvoldoende lichaamsbeweging kunnen dit evenwicht verstoren. Naast slechte voeding spelen ook erfelijkheid, een traag werkende schildklier, overgewicht en diabetes type 2 een rol. 

  Slechte en goede cholesterol

  We weten nu wat cholesterol is. Maar wist je ook dat er goede en slechte cholesterol is? 

  LDL: Slechte cholesterol

  LDL-cholesterol wordt ook wel slecht cholesterol genoemd. Bij een hoog gehalte aan LDL-cholesterol heb je meer kans op hart-en vaatziekten. Verder wordt een te lage LDL-cholesterol gelinkt aan een verlaagde levensverwachting, een verhoogd risico op kanker en psychiatrische aandoeningen zoals depressie, agressie en zelfmoordgedachten. 

  HDL: Goede cholesterol

  HDL-cholesterol is het goede cholesterol. HDL beschermt ons namelijk tegen hart- en vaatziekten. De HDL-deeltjes zorgen ervoor dat het teveel aan cholesterol naar de lever vervoerd wordt, waar het afgebroken kan worden.

  Wanneer is cholesterolgehalte te hoog?

  Een gezond cholesterolgehalte ligt onder de 190 mg/dl (België), wat ongeveer overeenkomt met 5 millimol per liter (Nederland). De gemiddelde, gezonde persoon heeft een cholesterolgehalte van 150 mg/dl of 3.9 mmol/l. Dagelijks wordt er ongeveer 1 gram cholesterol verwijderd (via galzouten) en aangemaakt, afhankelijk van het voedingspatroon. 

  Naast het totale cholesterolgehalte spelen ook de hoeveelheid triglyceriden (voorlopers van cholesterol) en de verhouding LDL- en HDL-cholesterol een belangrijke rol. Je kunt je cholesterol zelf meten met behulp van een cholesterolmeter, of je kunt dit ook door je huisarts of apotheker laten doen. Bij een zelftest laat je een druppel bloed op een stripje vallen en krijg je meteen de uitslag. De zelftest meet het cholesterolgehalte in je bloed. Het nadeel echter is dat de zelftest de totale cholesterolwaarde meet, en dus niet de exacte HDL- en het LDL-cholesterol. 

  Overzicht van goede cholesterolwaardes:

  Totaal cholesterol: lager dan 190 mg/dl bloed
  LDL-cholesterol: lager dan 115 mg/dl bloed
  HDL-cholesterol: hoger dan 40 mg/dl bloed
  Verhouding totaal cholesterol / HDL: max. 4,75

  Factoren die cholesterol in het bloed verhogen:

  • Te veel koolhydraten en suikers
  • Te veel verzadigde vetten
  • Te veel alcohol
  • Gebrek aan antioxidanten
  • Stress verhoogt de aanmaak van cholesterol om voldoende cortisol te kunnen aanmaken
  • Gebrek aan omega-3
  • Gebrek aan beweging
  • Gebrek aan vezels
  • Verstoorde darmflora

  🛒 Meet zelf je cholesterol met een cholesterolmeter  

  Hoe cholesterol verlagen?

  Met een gezonde levensstijl kun je het cholesterolgehalte in je bloed verlagen. Ook verhoog je zo het goede HDL-cholesterolgehalte.

  1. Stop met roken

  Roken verhoogt het risico op hartziekten. En dat is nog maar één van de vele nadelen van roken.

  2. Beweeg voldoende

  Probeer dagelijks 30 minuten te bewegen om je gezondheid te boosten. 

  3. Streef een gezond gewicht na

  Overgewicht gaat vaak samen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. 

  4. Ga voor gezonde voeding

  Eet evenwichtig en gevarieerd volgens de principes van de voedingsdriehoek. Voedsel dat hoog is in verzadigd vet kan je cholesterolgehalte doen stijgen. Voedsel om te vermijden: vet vlees, gefrituurde snacks, chocolade, gebakjes, volle kwark en 48+ kaas. 
  Wat moet je wel eten om cholesterol te verlagen? Havermout en zemelen, vette vis (makreel, haring, tonijn en zalm), noten (walnoten en amandelen), soja en tofu.

   5. Laat je bloeddruk controleren
   Een verhoogde bloeddruk kan een symptoom zijn van slagaderverkalking of een andere hart- en vaataandoening.

   6. Wees matig met zout

   Een te hoge zoutinname kan het ontstaan van hart- en vaatziekten bevorderen. 

   7. Wees extra aandachtig indien je suikerspiegel is verhoogd

   Een te hoge suikerspiegel zal je vaatstelsel extra belasten, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd.

   8. Vraag je apotheker of huisarts naar cholesterolverlagende supplementen. 
   In de eerste plaats is het belangrijk om een gezonde levensstijl (gezond eten en voldoende bewegen) te hanteren en rekening te houden met bovenstaande puntjes. Maar indien je tot een risicogroep behoort, het teveel aan cholesterol familiaal aangelegd is, je reeds een hart- of vaataandoening doormaakte (bv. hartinfarct, angina pectoris, hersenbloeding of -trombose), zwaarlijvig bent of rookt, kunnen geneesmiddelen aangeraden worden door je huisarts.


   🛒 Klik hier voor voedingssupplementen om uw cholesterol te verlagen

   Cholesterolverlagende voedingssupplementen

   Als een gezond dieet niet voldoende is kan je ook voedingssupplementen nemen. Bij Optiphar vind je onder andere voedingssupplementen tegen een te hoge cholesterol die geformuleerd zijn op basis van rode rijst gistlecithine of lookRode rijst gist bevat monacoline K, een natuurlijke statine dat een cholesterolverlagende werking zou hebben. Als je rode rijst gist niet kunt verdragen, kan je best Vistasterol innemen. 
   Lecithine is een fosfolipide die voorkomt in elke cel van ons lichaam en een gunstige werking heeft op de stofwisseling en het cholesterolniveau. Bij Optiphar vind je ook cholesterolverlagende voedingssupplementen geformuleerd op basis van look    Bestverkopende voedingssupplementen om cholesterol te verlagen:

   1. Arterin Cholesterol

   2. Natural Energy Normochol 

   3. Vistasterol 

   4. Mannavital Red Yeast Rice Platinum

   5. Arterin Plus

   6.CholixX Red


    Arterin Cholesterol

    Arterin Cholesterol is een klinisch bewezen oplossing die de cholesterolwaarden verlaagt met natuurlijke extracten, plantensterolen en vitamine C.

    • Arterin is al jaren marktleider in België met zijn cholesterolbeheersende voedingssupplementen en lanceert een tweede generatie met innovatieve werking op basis van natuurlijke extracten (zonder rode gist rijst).
    • Innovatieve werking: werkt in op de eigen productie, opname uit voeding én uitscheiding van cholesterol.
    • Met natuurlijke extracten: Op basis van bergamot- en artisjokextract, aangevuld met plantensterolen en vitamine C.
    • Klinisch bewezen werkzaamheid.
    • Op basis van natuurlijke extracten en anti-oxidanten om uw cholesterolgehalte te verlagen en/of op peil te houden.

    CholixX RED

    CholixX RED is een voedingssupplement dat bijdraagt tot een gezonde cholesterol. Het bevat rode gist rijst wat bijdraagt tot een gezonde cholesterol en bevat tevens 100 mg co-enzym Q10.

    • Geformuleerd op basis van rode gist rijst en co-enzym Q10.
    • High tech voedingssupplement.
    • Ondersteunt gezonde cholesterolwaarden.
    • Neem elke avond 1 tablet CholixX RED in bij de maaltijd.
    • Niet geschikt tijdens de zwangerschap of bij ernstige lever- en/of nierproblemen.

    Tilman Cholesfytol Plus

    Tilman Cholesfytol Plus draagt bij tot een gezonde cholesterolspiegel. Dit supplement vermindert de oxidatie van (slechte) cholesterol (LDL).

    • Geformuleerd op basis van rode rijst gist en olijfextract.
    • Anti-oxidatieve werking.
    • Ondersteunt het beheersen van 'slechte' cholesterolspiegels.
    • Draagt bij tot het behoud van een normale bloeddruk.
    • Bevat 2 keer meer olijfextract dan de gewone Tilman Cholesfytol.

    Gebruik: Neem elke avond voor het slapen gaan 1 tablet Tilman Cholesfytol Plus in.

    Natural Energy Normochol 

    Natural Energy Normochol is een voedingssupplement dat op een volledig natuurlijke wijze een te hoog cholesterolgehalte doeltreffend verlaagt zonder het minste neveneffect. Een capsule Normochol bevat 600 mg gefermenteerde rode rijst. De gefermenteerde rode rijst in normochol bevat monacoline K. Van monacoline K is vandaag wetenschappelijk bewezen dat deze bijdraagt tot het behoud van een normaal bloed cholesterol niveau bij een dag-inname van 10mg.

    Gebruik: Neem 2 tot maximaal 3 capsules Natural Energy Normochol in met een glas water net voor het slapengaan.

    VistaSterol

    VistaSterol is een voedingssupplement met toegevoegde plantensterolen voor de cholesterol.

    • Wordt uitstekend verdragen omdat zijn werking enkel ter hoogte van de darm plaatsvindt en niet in de bloedbaan.
    • Met toegevoegde plantensterolen: dit zijn stoffen die natuurlijk aanwezig zijn in groente en fruit, maar in zeer kleine hoeveelheden. Hun chemische structuur lijkt op de structuur van cholesterol, zonder dat ze de negatieve eigenschappen van cholesterol bezitten. Wanneer er voldoende plantensterolen ingenomen worden, komen ze tijdens het verteringsproces in competitie met de cholesterol aanwezig in de voeding. Daardoor wordt er minder cholesterol opgenomen in de bloedbaan. Het positieve gevolg daarvan is een verlaging van de cholesterolspiegels in het bloed. 

    Gebruik: 1 tablet per dag draagt bij tot het behoud van gezonde cholesterolwaarden. 2 tabletten verlagen de bloedcholesterol.

    Mannavital Red Yeast Rice Platinum

    Mannavital Red Yeast Rice Platinum helpt bij het beheersen van de cholesterolspiegel.

    Dit supplement ondersteunt gezonde cholesterolbloedwaarden en draagt bij tot het behoud van gezonde bloedvaten.

    • Bevat 10 mg monacoline K en 100 mg co-enzym Q10 per 2 capsules.
    • Traditioneel fermentatieproces.
    • Zonder gluten, lactose en suikers.

    Gebruik: Neem dagelijks 2 keer 1 capsule in.

    Arterin Plus 

    Arterin Plus houdt het cholesterolgehalte op een doeltreffende wijze onder controle. 
    Dit supplement draagt bij tot het behoud van gezonde bloedvaten. 

    • Geformuleerd op basis van Monacoline K en Co-enzyme Q10.
    • Bewezen effectiviteit.
    • Zonder citrinine en aflatoxines.

    Gebruik: Neem dagelijks 1 tablet Arterin Plus in tijdens de maaltijd, bij voorkeur 's avonds of zoals anders aanbevolen.

    Bestel hier uw voedingssupplementen om uw cholesterol te verlagen:

    Cholesterolverlagende voedingssupplementen op basis van rode rijst:

    Cholesterolverlagende voedingssupplementen op basis van lecithine:

    Cholesterolverlagende voedingssupplementen met look:

    Optiphar, uw online apotheek

    Voor advies of hulp, contacteer ons

    Gratis thuislevering
    vanaf €49 (BE & NL)
    Discrete omgang
    met uw bestelling
    Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
    Betaalmogelijkheden
    Snelle levering door