De 5 W's van psoriasis

Maandag 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag. Een dag waarop we extra aandacht schenken aan deze chronische huidziekte. Psoriasis is een veel voorkomende ziekte. Zo’n 2% van de wereldbevolking lijdt aan deze huidontsteking. Echter is er nog veel onwetendheid rond psoriasis. Het is dus hoog tijd om de belangrijkste kenmerken eens op een rijtje te zetten.

Wat is Psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Eenmaal vastgesteld, is deze ziekte dus niet te genezen. Gelukkig bestaan er wel methodes die psoriasis op lange termijn onder controle houden.

Psoriasis kenmerkt zich door een dikke, rode huid met daarop schubachtige schilfers. De reden hiervoor is een abnormaal snel huidvernieuwingsproces. De huidcellen van een gezonde huid krijgen voldoende tijd om te groeien, af te sterven en af te schilferen. Bij een psoriasis-huid gebeurt dit groeiproces in sneltempo. De huidcellen verplaatsen zich te snel en met te veel naar het huidoppervlak. Hierdoor ontsteekt de huid en vormen er zich dikke, rode letsels of plaques.

De grote boosdoener van psoriasis is stress. Stress kan leiden tot een uitbraak of verergering van de huidaandoening. Anderzijds vermindert of verdwijnt psoriasis bij een verlaagd stressniveau. Andere beïnvloedende factoren zijn huidirritaties, een verzwakt immuunsysteem, bepaalde medicatie, vrouwelijke hormonen en het klimaat.

Wie krijgt met deze huidziekte te maken?

Overal ter wereld, ongeacht leeftijd of geslacht, steekt psoriasis de kop op. Deze huidaandoening is niet besmettelijk. Enkel die personen met een erfelijke aanleg vallen ten prooi aan deze ziekte.

Psoriasis is niet bij iedereen even ernstig. Een lichte vorm uit zich in enkele vlekjes, bij zware psoriasis staat de persoon in kwestie volledig vol vlekjes. Artsen hanteren momenteel de PASI (Psoriasis Area and Severity Index) score om de ernst van de aandoening aan te duiden. Hierbij deelt men het lichaam op in 4 zones (hoofd, armen, romp, benen) en per zone bekijkt men het percentage getroffen oppervlakte en de ernst van de roodheid, verdikking van de huid en schilfering.

Wanneer ontstaat Psoriasis?

De eerste tekenen van deze huidaandoening uiten zich meestal rond de pubertijd. De piekperiodes van psoriasis vallen doorgaans tussen de 15 en 35 jaar en tussen de 50 en 60 jaar. Toch kunnen ook kinderen of senioren ermee te maken krijgen. Het verloop van de ziekte is heel onvoorspelbaar.

Welke vormen van psoriasis bestaan er?

Psoriasis komt voor op verschillende plaatsten van het lichaam. Op basis hiervan kunnen we verschillende types onderscheiden:

  • ● Psoriasis Vulgaris: ellebogen, knieën en onderrug.
  • ● Psoriasis Inversa: lichaamsplooien zoals oksels, liezen, schaamstreek, anus of bilspleet.
  • ● Psoriasis Capitis: hoofdhuid en achter de oren.
  • ● Psoriasis Guttata: volledige lichaam.
  • ● Psoriasis Unguum: nagels.
  • ● Psoriasis Palmoplantaris: handpalmen en voetzolen.

Waarom is een behandeling noodzakelijk?

Psoriasis kan de levenskwaliteit van zijn slachtoffer enorm doen dalen. De ziekte heeft naast lichamelijke ook sociale en psychologische gevolgen. Denk hierbij aan een verlaagd zelfbeeld of het gevoel van sociale uitsluiting.

Behandelingen

Gelukkig bestaan er vandaag de dag methodes die het leven met psoriasis draagbaar maken. De huidziekte zelf is ongeneesbaar, maar de gevolgen ervan zijn wel aan te pakken. Het gevecht tegen psoriasis begint met lokale behandelingen (zalven, crèmes, lotions). Bij te zware letsels biedt lichttherapie (UVB, PUVA en eventueel balneofototherapie = combinatie van bad en UV) de nodige hulp. Het voorschrijven van medicatie is de laatste optie.

Heb je na het lezen van deze blog nog nood aan extra advies? Contacteer ons dan via e-mail (info@optiphar.com) of telefoon (+32 (0)14 67 19 96). We helpen je graag verder!

Neem gerust ook eens een kijkje op de de website van Psoriasis Liga Vlaanderen voor verdere informatie https://www.psoriasis-vl.be/li...

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door