Feit of fabel: 5 mythes over shampoo ontkracht

Feit of fabel: 5 mythes over shampoo ontkracht

Het haar reinigen en verzorgen met een shampoo die bij je haartype past is noodzakelijk om je haar in goede conditie te houden. Er bestaan dan ook wel honderden tips en tricks als het op het wassen van haar aankomt, helaas zijn deze niet allemaal even waardevol. Hieronder worden daarom 5 vastgeroeste mythes over shampoo ontkracht, zodat je je haar zonder zorgen kunt verwennen en kunt genieten van een weelderige haarbos.

1. Shampoo stopt met werken

“Haarproducten moeten na een tijd vervangen worden, anders werken ze niet meer” is een bewering die vaak te lezen is in magazines en op beautyblogs. Niets is minder waar. Het is pure nonsens dat je haar immuun wordt voor een bepaalde shampoo. Als je een lange tijd dezelfde gebruikt kan het misschien zijn dat de shampoo iets minder effectief wordt, maar je haar kan er niet zo aan gewend raken dat de werking ervan stopt.

Heb je toch het gevoel dat je shampoo niet meer het gewenste resultaat geeft? De kans is groot dat er iets aan je haar zelf veranderd is. Net zoals andere delen van ons lichaam is ook ons haar enorm vatbaar voor veranderingen in onze gezondheid, hormoonhuishouding en temperatuursverschillen. Zo heeft ons haar in de winter meer behoefte aan een hydraterende verzorging of kan tijdelijk haarverlies na de zwangerschap opgelost worden door gebruik te maken van een volumeshampoo. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de behoeftes van je haar. Dik haar waar niets mee aan te vangen valt? Ga dan voor een luchtige shampoo. Eerder droog haar? Kies voor een voedende shamoo die je coupe een extra boost geeft.

2. Shampoo hoeft niet veranderd te worden naargelang de seizoenen

Deze mythe werd hierboven al deels ontkracht. Net zoals onze huid veranderen ook de toestand en de behoeftes van ons haar naargelang het weer. Tijdens de zomermaanden verdient ons haar wat extra voeding om de schadelijke UV-stralingen van de zon tegen te gaan. In de winter kan ons haar droog, statisch en breekbaar zijn door de lage luchtvochtigheid, waardoor het meer baat heeft bij een anti-frizz shampoo met glans. Kies steeds voor een shampoo die rekening houdt met de structuur van je haar en laat je haarbos het hele jaar door stralen.

3. Dagelijks wassen is schadelijk voor je haar

Je haar elke dag wassen zou het uitdrogen of het sneller vet maken, het zou erdoor afbreken en in het ergste geval zelfs uitvallen. Uitspraken die de afgelopen jaren door iedereen verkondigd werden, maar moderne inzichten gaan hier nu tegenin. Haar en hoofdhuid zouden voordeel halen uit een dagelijkse wasbeurt, een schone hoofdhuid is namelijk de ideale omgeving voor het haar om te groeien. En met schoon haar voel je je nu eenmaal beter, het voelt zacht en glad aan en ruikt lekker.

Voorwaarde voor het dagelijks wassen van je haar is dat je de juiste producten gebruikt. Gelukkig zijn haarproducten voortaan steeds geavanceerder, milder en zorgzamer. De keuze voor de juiste producten hangt af van 2 dingen. Het is belangrijk te weten wat voor soort haar je hebt (droog, vet, geverfd of normaal) en wat het product voor jouw haar moet doen, dus welk resultaat je wilt bereiken.

4. Schuim, spoel, herhaal

Vaak wordt gezegd dat het haar twee shampooing fases nodig heeft: de eerste om het haar schoon te maken (vet, haarlak en ander vuil verwijderen) en de tweede voor de verzorging. Deze manier van haar wassen is echter niet perse juist. Het is net zo dat je in één wasbeurt best zo weinig mogelijk shampoo gebruikt. De exacte hoeveelheid hangt af van de kwaliteit van de shampoo en hoe geconcentreerd deze is. Over het algemeen wordt gezegd dat een dot shampoo ter grootte van een euro voldoende zou moeten zijn. Heb je langer haar, dan zal je waarschijnlijk meer shampoo nodig hebben.

Hoe was je je haar dan wel op een correcte manier?

  • Kam je haar vooraf zodat je dit niet meer moet doen eenmaal het nat is. Zorg ervoor dat alle knopen en klitten eruit zijn. Werk van de haarpunten steeds verder naar boven toe.
  • Spoel je haar met lauwwarm water. Zorg ervoor dat het door en door nat is.
  • Breng shampoo aan op je hand en verdeel het over je twee handen. Verdeel het daarna gelijkmatig over je haar, zo dicht mogelijk bij je hoofdhuid.
  • Masseer je hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen.
  • Spoel je haar uit tot er geen shampoo meer te zien is. Goed uitspoelen is heel belangrijk.
  • Breng conditioner aan op de uiteinden van je haar. Gebruik hiervoor evenveel conditioner als je shampoo gebruikte. Laat de conditioner inwerken.
  • Spoel je haar uit tot het water dat van je haar afkomt helemaal helder is.
  • Dep je haar droog.

5. Wees ruig

We hebben vaak de indruk dat veel schuim gelijk staat aan een grondigere reiniging van het haar en gaan daarom al snel ruw te werk om zoveel mogelijk schuim te creëren. Het enige wat dat ons oplevert is een beschadigde haarbos: nat haar is namelijk ontzettend kwetsbaar. Shampoo’s die hard schuimen bevatten vaak ook agressieve bestandsdelen (SLS) die het haar meer kwaad dan goed doen. Daarom is het beter de shampoo zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid in te masseren met zachte, circulerende bewegingen.

Naast het inmasseren van de shampoo, is het aangeraden ook niet te ruig te werk te gaan bij het drogen van het haar. Ruw droogwrijven van het haar beschadigt de opperhoofdhuid en zo zal je achterblijven met een duffe, futloze coupe. Beter is daarom om het haar voorzichtig droog te deppen en het verder natuurlijk te laten opdrogen of een haardroger te gebruiken.

Op zoek naar de juiste producten voor jouw haartype? Bij Optiphar kan je terecht voor een uitgebreid assortiment haarproducten die ervoor zorgen dat jouw haar het hele jaar door straalt. Heb je nog vragen in verband met onze producten of heb je nood aan extra advies? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Optiphar. Dit kan via e-mail (info@optiphar.com) of telefoon (+32 14 58 37 07). 

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door