Hoe herstel je het zuur-base-evenwicht in je lichaam?

tea

Een goed zuur-base-evenwicht is belangrijk voor onze gezondheid op lange termijn. Verzuring van het lichaam kan namelijk allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken en risico’s op bepaalde ziektes verhogen. Maar wat betekent een goed zuur-base-evenwicht juist? Na dit artikel weet jij alles over de verzuring van het lichaam, een zuur- en basevormende voeding en hoe je het zuur-base-evenwicht van je lichaam weer in balans brengt.

Het zuur-base-evenwicht

Ons lichaam streeft van nature naar een goed zuur-base-evenwicht. Maar wat betekent dit juist?

Waarschijnlijk heb je ooit al gehoord van de termen ‘zuur’ en ‘basisch’. Een ‘zuur’ is een scheikundig begrip dat iets zegt over de eigenschap van een stof. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn urinezuren, looizuren en melkzuren. ‘Basisch’ is het tegenovergestelde van zuur. Een lichaamseigen basische stof is bijvoorbeeld natriumbicarbonaat. 

Voeding, stress, medicijnen of overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Om de zuurtegraad van het lichaam in balans te houden, moeten deze zure afvalstoffen worden afgevoerd. Zure afvalstoffen worden uitgescheiden door het lichaam via de nieren, de longen en de huid. Daarnaast zorgt de lichaamseigen stof natriumbicarbonaat ervoor dat ons lichaam zuurresten neutraliseert. Indien de hoeveelheid afvalzuren die in ons bloed vrijkomt te groot is om via de normale uitscheidingsorganen ons lichaam te verlaten, dan is er een verstoring van het zuur-base-evenwicht en zal ons lichaam zuurresten opslagen. Wanneer er een langdurige verstoring van het zuur-base-evenwicht is, dan treedt weefselverzuring op en dit kan heel wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een goed zuur-base-evenwicht is daarom essentieel om ons lichaam gezond te houden.

Hoe ervaar jij verzuring in je lichaam?

Verzuring kan ongemakken veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, concentratieproblemen of slapeloosheid. In een later stadium kan verzuring zelfs leiden tot nierstenen, jicht of een verlies aan spiermassa. Het risico op nierproblemen, diabetes type 2 of aderverkalking kan in dit stadium ook vergroten. Dit zijn toch wel ernstige aandoeningen die we liever vermijden.

Er is echter goed nieuws! Door een gezonde levensstijl en een gebalanceerd voedingspatroon te volgen, kunnen we verzuring voorkomen. Hieronder lees je hoe je door middel van voeding, beweging en andere hulpmiddeltjes een gezond zuur-base-evenwicht kan bereiken.

Zuur-base-evenwicht herstellen

  • Zuur- en basevormende voeding

Bepaalde voeding is zuurvormend en bepaalde voeding is basisch (of alkalisch). Het is aangeraden om voor een meerderheid aan basevormende voeding en een minderheid aan zuurvormende voeding te kiezen.

Koffie, rundvlees of koekjes zijn voorbeelden van sterk zuurvormende voedingsmiddelen. In de categorie matig zuurvormende voeding vinden we onder meer bonen, eieren of volkorenbrood. Onder licht basische voeding valt onder meer quinoa of avocado’s. Zeer basische voedingsmiddelen zijn de meeste groenten, kruidenthee of bepaalde fruitsoorten zoals citroenen. Nu begrijp je meteen waarom groenten altijd in een gezond dieet passen. Via onderstaande link vind je meer informatie en een tabel die aanwijst welke voeding zuur en welke base is.

https://www.alka.be/nl/Zuur-base-voedingswijzer

  • Beweeg!

Ons lichaam kan via onze longen heel wat zure afvalstoffen afvoeren. Het is dus aangeraden om voldoende in de buitenlucht te bewegen.

  • Kies voor een extra hulpmiddel

Lijken de bovenstaande middeltjes niet genoeg om jouw lichaam te ontzuren? Dan kan je ook kiezen voor bepaalde producten om verzuring tegen te gaan. Alka heeft een breed gamma aan producten waarmee u de basische buffer natriumbicarbonaat in het lichaam verhoogt en zo uw lichaam helpt te ontzuren. Alka biedt een ruim assortiment aan producten zoals supplementen, theeën of ontzuringskuren om u te helpen ontzuren op een wijze die bij uw levensstijl of situatie past.

Ontdek hier het assortiment van Alka.

AlkaVitae

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door