Naar de startpagina

Hooikoorts: symptomen en behandelen 

De lente is weer daar en we kunnen eindelijk terug van het goede weer genieten! ☀️Heb je echter last van hooikoorts? Dan is dit voor jou waarschijnlijk minder goed nieuws. Doordat de lucht deze tijd van het jaar vol met pollen zit, hebben mensen met hooikoorts namelijk last van verschillende symptomen. In dit artikel zetten we de symptomen van hooikoorts even op een rijtje. Onderaan het artikel vind je ook verschillende neussprays, oogdruppels, geneesmiddelen en voedingssupplementen tegen hooikoorts en tips om pollenallergie te beperken.

Hooikoorts oorzaak & symptomen

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of (on)kruiden. Afhankelijk van het soort pollen waarvoor je allergisch bent, zullen je klachten optreden tussen februari en maart en kunnen deze aanhouden tot oktober. Indien je allergisch bent voor boomstuifmeel zul je al vroeger in het jaar symptomen ervaren. Bij een allergie voor grasstuifmeel zullen de symptomen later in het jaar bovenkomen.
De klachten van hooikoorts of allergische rhinitis lijken op die van een verkoudheid. Bij een verkoudheid zullen de symptomen na enkele dagen echter verdwijnen, terwijl bij allergie aan pollen, oftewel hooikoorts, klachten enkele weken kunnen aanhouden.
Hooikoorts is een allergie die zorgt voor tal van vervelende klachten zoals:

  • Lopende of verstopte neus
  • Niesbuien
  • Jeuk in de neus en/ of ogen
  • Tranende en/ of rode ogen
  • Kriebelhoest
  • Last van de ademhaling


Hooikoorts behandelen & onderdrukken met 6 tips

1. Vermijd contact met pollen. Hoewel dit natuurlijk niet volledig mogelijk is, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om het contact te beperken. Zo ga je best niet overdag wandelen, fietsen of lopen. Doe dit liever in de ochtend of wanneer het net geregend heeft. Op deze momenten zijn er minder pollen aanwezig in de lucht. Kam en/ of was je haar ook voor het slapengaan. Op deze manier komen er minder pollen terecht op je kussensloop.

2. Laat de was niet buiten drogen. Zelf contact vermijden met pollen haalt niet veel uit wanneer je kleren wel pollen opvangen. Vergeet niet dat wanneer je de was buiten laat drogen, kledingstukken en beddengoed deze pollen opvangen. Laat deze dus liever binnen drogen of in een droogmachine. Was zeker ook je kleren wanneer je een hele dag buiten bent geweest.

3. Hou je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Zeker overdag en op dagen dat het warm is met veel wind. Ook voor ramen en deuren geldt dat je deze best opent op momenten dat er minder pollen aanwezig zijn in de lucht. Dit is dus bij voorkeur 's ochtends of wanneer het net geregend heeft. Houd zeker ook ramen en deuren gesloten wanneer er buiten veel wind is.

4. Bescherm je ogen tegen pollen met een (zonne)bril. Voor lenzendragers met hooikoorts, is het pollenseizoen extra vervelend. Lenzen vangen namelijk stuifmeel op. De pollen nestelen zich dan tussen de lens en het oog, wat voor nog meer irritatie zorgt. Gebruik dus wanneer mogelijk een bril, liefst een die nauwaansluitend is. Wil je toch graag lenzen dragen? Vergeet dan niet je ogen vaak genoeg te bevochtigen met oogdruppels. Verder zijn daglenzen tijdens het hooikoortsseizoen ook een beter alternatief dan gewone maandlenzen. Als je elke dag nieuwe lenzen in doet, zijn deze properder en verminderen ze de kans op irritaties. Een zonnebril dagen helpt je ogen ook te beschermen tegen rondzwervende pollen.

5. Onderdruk hooikoorts symptomen met producten zoals neussprays en oogdruppels. Bij Optiphar vind je verschillende voedingssupplementen die je helpen om de symptomen van hooikoorts doeltreffend te voorkomen en behandelen. In ons gamma vind je bekende merken terug zoals Solgar en B+ Pharma (Alperill). In ons gamma vind je bovendien ook geneesmiddelen die kunnen helpen om allergieklachten te behandelen. Neussprays helpen tegen de klachten in de neus en de ogen, zoals niesbuien, loopneus en tranende, branderige ogen. Oogdruppels zijn ook effectief tegen allerlei hooikoortsklachten.

6. Gebruik een vochtig washandje. Indien je last hebt van jeuk aan de ogen, probeer er dan niet in te wrijven. Wanneer je pollen aan je handen hebt en je komt vervolgens aan je ogen, kunnen er al snel irritaties ontstaan. Probeer in plaats daarvan je ogen te bevochtigen met een nat washandje of je ogen te spoelen onder water. Oogdruppels kunnen ook verlichting bieden tegen het jeukende gevoel.

7. Neem een voedingssupplement dat helpt om je allergie te onderdrukken. Zo kan Solgar Scutellariae je hierbij helpen. Solgar Scutellariae is een voedingssupplement dat de afgifte van histamine remt. De voornaamste indicatie van de plant is dan ook het verminderen van allergische reacties, zoals hooikoorts of een huisdierallergie.

Solgar Scutellariae

Optiphar aanrader: Solgar Scutellariae

  • Solgar Scutellariae (baicalensis) wordt gebruikt om de afgifte van histamine te remmen en zo helpt bij je allergie.
  • Vermindert allergische reacties, zoals hooikoorts of een huisdierallergie.
  • Solgar Scutellariae (baicalensis) bevat een kruid dat in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gezien als ‘blussend kruid'.
  • Solgar Scutellariae mag meerdere keren per dag gebruikt worden.
  • Bevat 370 mg onbewerkt Scutellariae wortel poeder per capsule.
  • Bevat 75 mg geconcentreerd wortel extract (2:1) per capsule.
  • Geschikt voor vegetariërs en veganisten.