HOOIKOORTS: Symptomen en behandelen ten tijde van Corona

De lente is weer hier en we kunnen eindelijk terug van het goede weer genieten. Heb je echter last van hooikoorts? Dan is dit voor jou waarschijnlijk minder goed nieuws. Doordat de lucht deze tijd van het jaar vol met pollen zit, hebben mensen met hooikoorts last van verschillende symptomen. Met het Coronavirus in het land neemt de bezorgdheid nog eens extra toe wanneer mensen beginnen te niezen. Er zijn verschillende overeenkomsten tussen de symptomen van hooikoorts en COVID-19. In dit artikel zetten we de symptomen en verschillen tussen hooikoorts en corona even op een rijtje. Onderaan het artikel vind je ook verschillende neussprays, oogdruppels, geneesmiddelen en voedingssupplementen tegen hooikoorts en tips om pollenallergie te beperken.

Hooikoorts Oorzaak & Symptomen

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of (on)kruiden. Afhankelijk van het soort pollen waarvoor je allergisch bent, zullen je klachten optreden tussen februari en maart en kunnen deze aanhouden tot oktober. Indien je allergisch bent voor boomstuifmeel zul je al vroeger in het jaar symptomen ervaren. Bij een allergie voor grasstuifmeel zullen de symptomen later in het jaar bovenkomen. 
De klachten van hooikoorts of allergische rhinitis lijken op die van een verkoudheid. Bij een verkoudheid zullen de symptomen na enkele dagen echter verdwijnen, terwijl bij allergie aan pollen, oftewel hooikoorts, klachten enkele weken kunnen aanhouden.

Hooikoorts is een allergie die zorgt voor tal van vervelende klachten zoals:

 • Lopende of verstopte neus
 • Niesbuien
 • Jeuk in de neus en/ of ogen
 • Tranende en/ of rode ogen
 • Kriebelhoest
 • Last van de ademhaling

Verschillen symptomen Hooikoorts & Coronavirus

De symptomen van hooikoorts & corona zijn tot op zekere hoogte gelijklopend. Maar mensen die besmet zijn met het Coronavirus hebben echter ook last van volgende symptomen: koorts, verlies van geur en smaak en een algemeen ziektegevoel. Hoewel de naam hooikoorts doet vermoeden van wel, is er in tegenstelling tot Corona, nooit sprake van koorts. Professor en neus-, keel- oorarts Peter Hellings van het UZ Leuven geeft verder ook aan dat mensen met hooikoorts vaak klachten aan de bovenste luchtwegen hebben, terwijl mensen die besmet zijn met het Coronavirus last hebben aan de lage luchtwegen. Wanneer mensen met hooikoorts moeten niezen, gebeurt dit vaak voorafgaand aan een kriebel in de neus. Bij Corona is er geen sprake van een kriebel vooraleer het niezen. 

Hooikoorts behandelen & onderdrukken met 6 Tips

1. Vermijd contact met pollen. Hoewel dit natuurlijk niet volledig mogelijk is, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om het contact te beperken. Zo ga je best niet overdag wandelen, fietsen of lopen. Doe dit liever in de ochtend of wanneer het net geregend heeft. Op deze momenten zijn er minder pollen aanwezig in de lucht. Kam en/ of was je haar ook voor het slapengaan. Op deze manier komen er minder pollen terecht op je kussensloop. 

2. Laat de was niet buiten drogen. Zelf contact vermijden met pollen haalt niet veel uit wanneer je kleren wel pollen opvangen. Vergeet niet dat wanneer je de was buiten laat drogen, kledingstukken en beddengoed deze pollen opvangen. Laat deze dus liever binnen drogen of in een droogmachine. Was zeker ook je kleren wanneer je een hele dag buiten bent geweest.

3. Hou je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Zeker overdag en op dagen dat het warm is met veel wind. Ook voor ramen en deuren geldt dat je deze best opent op momenten dat er minder pollen aanwezig zijn in de lucht. Dit is dus bij voorkeur 's ochtends of wanneer het net geregend heeft. Houd zeker ook ramen en deuren gesloten wanneer er buiten veel wind is. 

4. Bescherm je ogen tegen pollen met een (zonne)bril. Voor lenzendragers met hooikoorts, is het pollenseizoen extra vervelend. Lenzen vangen namelijk stuifmeel op. De pollen nestelen zich dan tussen de lens en het oog, wat voor nog meer irritatie zorgt. Gebruik dus wanneer mogelijk een bril, liefst een die nauwaansluitend is. Wil je toch graag lenzen dragen? Vergeet dan niet je ogen vaak genoeg te bevochtigen met oogdruppels. Verder zijn daglenzen tijdens het hooikoortsseizoen ook een beter alternatief dan gewone maandlenzen. Als je elke dag nieuwe lenzen in doet, zijn deze properder en verminderen ze de kans op irritaties. Een zonnebril dagen helpt je ogen ook te beschermen tegen rondzwervende pollen.

5. Onderdruk Hooikoorts symptomen met producten zoals neussprays en oogdruppels. Bij Optiphar vind je verschillende voedingssupplementen die je helpen om de symptomen van hooikoorts doeltreffend te voorkomen en behandelen. In ons gamma vind je bekende merken terug zoals Solgar en B+ Pharma (Alperill). In ons gamma vind je bovendien ook geneesmiddelen die kunnen helpen om allergieklachten te behandelen. Neussprays helpen tegen de klachten in de neus en de ogen, zoals niesbuien, loopneus en tranende, branderige ogen. Oogdruppels zijn ook effectief tegen allerlei hooikoortsklachten.

6. Gebruik een vochtig washandje.
Indien je last hebt van jeuk aan de ogen, probeer er dan niet in te wrijven. Wanneer je pollen aan je handen hebt en je komt vervolgens aan je ogen, kunnen er al snel irritaties ontstaan. Probeer in plaats daarvan je ogen te bevochtigen met een nat washandje of je ogen te spoelen onder water. Oogdruppels kunnen ook verlichting bieden tegen het jeukende gevoel.

7. Neem een voedingssupplement dat helpt om uw allergie te onderdrukken. Zo kan Solgar Scutellariae u hierbij helpen. Solgar Scutellariae is een voedingssupplement dat de afgifte van histamine remt. De voornaamste indicatie van de plant is dan ook het verminderen van allergische reacties, zoals hooikoorts of een huisdierallergie. Ontdek Solgar Scutellariae hier.

B+ Pharma Allerprill Neusspray

Allerprill zorgt voor dagelijkse hygiëne van de neusholte. Allerprill zorgt voor afvoer van pollen & allergenen bij allergie.

 • Snelle en actieve fysiologische reiniging.
 • Door de hypertoniciteit van de oplossing en de daaraan gekoppelde snelle en sterke werking kan de neusholte licht geprikkeld worden.
 • Door deze werking wordt de nasale vochtbalans zeer snel hersteld alsook de juiste zuurtegraad binnenin de neusholte.
  Zorgt voor een snelle ontzwelling bij verstopte neus, sinusitis, verkoudheid, allergische rhinitis en rhinofargynitis.
 • Herstel van de nasale vochtbalans.
 • Behoudt de normale hydratatie van het neusslijmvlies.
 • Beschermt tegen uitdroging en voert het overtollig vocht af.
 • Wordt aanbevolen bij langdurige blootstelling aan droge lucht en bij veelvuldige verplaatsingen
  met het vliegtuig (airco).
 • Speelt een belangrijke verzorgende rol bij verstopte neus, hooikoorts, allergie en bij
  postoperatieve nasale verzorging.

Solgar Scutellariae

Solgar Scutellariae (baicalensis) wordt gebruikt om de afgifte van histamine te remmen en zo helpt bij uw allergie. 

 • Vermindert allergische reacties, zoals hooikoorts of een huisdierallergie.
 • Solgar Scutellariae (baicalensis) bevat een kruid dat in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gezien als ‘blussend kruid'.
 • Solgar Scutellariae mag meerdere keren per dag gebruikt worden.
 • Bevat 370 mg onbewerkt Scutellariae wortel poeder per capsule.
 • Bevat 75 mg geconcentreerd wortel extract (2:1) per capsule.
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Alperill

Alperill is een voedingssupplement dat zorgt voor een stabiel afweersysteem en heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen.

 • Heeft een verzachtend effect op de luchtwegen bij overgevoeligheid.
 • Unieke, synergische samenstelling.
 • Perilla-olie bevat de hoogste concentratie aan plantaardige omega-3 vetzuren. 
 • Dit in combinatie met extracten van grote brandnetel en hondsroos en bromelaïne zorgt voor een sterke verzachtende invloed op de luchtwegen zoals bij overgevoelige luchtwegen én zorgt voor een stabiel werkend immuunsysteem.

Aboca Fitonasal Geconcentreerde Neusspray wordt ingezet bij een neusverkoudheid alsook bij een neusallergie, denk maar aan hooikoorts of jeuk in de neus.

 • Opent en beschermt de neus.
 • Bevordert de regeneratie van het Mucosa verfrissende effect. 
 • Brengt het neusslijmvlies weer in evenwicht.
 • Mag frequent gebruikt worden.

A. Vogel Pollinosan Neusspray

A. Vogel Pollinosan Neusspray wordt gebruikt bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt.

 • Ontspant de gladde spieren van de luchtwegen.
 • Prikkelt o.a. de slijmvliezen van de luchtwegen en vergemakkelijkt het ophoesten.
 • Helpt o.a. allergische reacties en jeuk verminderen.
 • Voorkomt hooikoorts en geneest allergische verkoudheidsverschijnselen.

Verminder je Hooikoorts Symptomen met volgende producten:

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door