HUIDVERZORGING VOOR KANKERPATIËNTEN


4 Februari is Wereldkankerdag.
Op deze dag wordt er wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. In België krijgen jaarlijks meer dan 60 000 mensen kanker. Kankerbehandelingen zijn in de voorbije jaren sterk geëvolueerd. Chemotherapie, radiotherapie, hormonentherapie, immunotherapie, targeted therapy,.. Deze behandelingen hebben echter vaak een negatieve invloed op de huid en zijn een ware beproeving voor het lichaam. Kankerbehandelingen brengen vaak grote veranderingen voor het lichaam en de huid met zich mee. Deze veranderingen hangen af van welke behandeling een kankerpatiënt ondergaat. De huid kan als gevolg hiervan oncomfortabel en ruw aanvoelen, gespannen zijn, jeuken of zelfs schilferen, vooral op de ledematen. Deze lichamelijke veranderingen kunnen gecompenseerd en verlicht worden met behulp van aangepaste dermocosmetica. In deze blog leggen we uit hoe je deze ongewenste effecten kan verzachten, met welke producten je de huid het best verzorgt en hoe je het dagelijks comfort kan verbeteren. 

1. DE HUID REINIGEN

Om je huid te beschermen, is het van groot belang je gezicht elke ochtend en avond te reinigen met een zacht, hypoallergeen product dat klinisch is getest onder dermatologisch toezicht. Gebruik voor het reinigen een zeepvrije gel, olie, melk of reinigingsblokje met een huidvriendelijke pH die sterk vetinbrengend is. Zorg ervoor dat de gemiddelde temperatuur van het water niet meer dan 32-34°C bedraagt. Was je gezicht en lichaam niet met een washandje, maar gebruik gewoon je handen en vingers, dit is veel zachter voor de huid. Dep je huid steeds voorzichtig droog zonder te wrijven. Extra tip: Gebruik thermaal water om je gezicht te verfrissen, hydrateren en comfortabel te laten voelen.

Huidreiniging voor kankerpatiënten

2. DE HUID HYDRATEREN

Een droge huid is een van de neveneffecten die heel vaak voorkomt bij een behandeling tegen kanker. Door je huid goed te hydrateren met de juiste producten zal deze een stuk comfortabeler aanvoelen. Hydrateer of voed je gezicht dagelijks met aangepaste producten. De bestanddelen van een crème of balsem moeten nauw verwant zijn met de natuurlijke vetten van de bovenste laag van de opperhuid (sheaboter, ceramiden, enz.). Verder is het belangrijk om producten te kiezen die zacht zijn voor de huid en waar geen onnodige ingrediënten inzitten, zoals parfum, die de huid kunnen irriteren. Hoe minder ingrediënten, hoe beter!

- Gezicht

Breng dagelijks hydraterende crème aan op  je wangen, voorhoofd en hals. Wrijf de crème voorzichtig met de vingertoppen uit, van het midden van het gelaat naar de buitenkant toe. Gebruik 1 à 3 keer per week een hydraterend gezichtsmasker voor extra hydratatie van je gezichtshuid. Vergeet niet om ook steeds een verzachtende oogverzorging aan te brengen op de fragiele oogcontouren. Voed en bescherm ook regelmatig je lippen met een hydraterende balsem.

- Lichaam

Hydrateer je lichaam dagelijks en zeker na het douchen. Breng je emolliërende verzorging 1 à 2 keer per dag aan. Kies voor een hypoallergene hydraterende crème of balsem voor een gevoelige, atopische of intolerante huid, met een aangename textuur.

Hydratatie voor gezicht & lichaam

3. DE HUID BESCHERMEN TEGEN DE ZON

Sommige kankerbehandelingen maken de huid extra gevoelig voor de zon. Het risico op zonnebrand en zelfs brandwonden neemt daardoor extra toe. Iedere blootstelling aan de zon, zelfs wanneer ze niet fel schijnt, kan zorgen voor hardnekkige ontsierende donkere vlekken. Bescherm je huid dus steeds (ook wanneer de zon niet schijnt) met een hypoallergene, water- en zweetbestendige zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en zonder parfum. Ga voor een hoge zonbeschermingsfactor van SPF 50+ en vergeet niet om de crème om de 2 uur opnieuw aan te brengen. Voorzie ook altijd bedekkende kleding, een hoedje en een zonnebril wanneer je in de zon komt. 

  De gevoelige huid beschermen tegen de zon:

  4. DE GEVOELIGE HUID KALMEREN

  Radiotherapiestralen kunnen de huid aantasten en leiden tot “radiodermitis". De symptomen variëren van lichte roodheid tot ernstige brandwonden en zweren. Maar ook andere behandelingen kunnen leiden tot een extra gevoelige en geïrriteerde huid. Kies daarom een herstellende crème om het herstel van oppervlakkige irritatie te herstellen. Is de huid verweekt of geïrriteerd met nattende zones of huidplooien? Kies dan voor een uitdrogende lotion. Thermaal water helpt ook je huid te kalmeren en te verzachten.

  Kalmerende producten voor de huid:

  5. MAKE-UP TIJDENS EEN KANKERBEHANDELING

  Tijdens een kankerbehandeling kan de huid er vermoeider en grauwer uitzien. Ook is de huid gevoeliger waardoor deze droger of roder wordt. Indien je dit graag wilt camoufleren, kan make-up hierbij helpen. Gebruik hiervoor wel make-up van merken die dermatologisch getest zijn voor de gevoelige huid en vrij zijn van parfum en alcohol. Zo is de make-up van Cent pur Cent, La Roche-Posay en Avène hier geschikt voor. Avène heeft een speciaal gamma met make-up voor de gevoelige huid ontwikkeld, namelijk Couvrance. La Roche-Posay heeft ook speciale nagellak die uw nagels voorziet van een mooi kleurtje en tegelijk uw nagels herstelt na behandelingen.

  Cent pur Cent make-up >

  Avène Couvrance make-up >

  La Roche-Posay make-up >

  Make-up voor de gevoelige huid

  Optiphar, uw online apotheek

  Voor advies of hulp, contacteer ons

  Gratis thuislevering
  vanaf €49 (BE & NL)
  Discrete omgang
  met uw bestelling
  Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
  Betaalmogelijkheden
  Snelle levering door