Pijnlijke gewrichten? Dit is wat je er tegen kan doen!

Gewrichtsklachten behoren tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen en uiten zich in pijn, stijfheid en ontstekingen, waardoor het bewegen beperkt kan worden. Deze klachten ontstaan vaak naarmate we ouder worden.

Het gewricht

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen twee of meer botten. Gewrichten worden ook wel de ‘scharnieren’ van onze botten genoemd. Ze worden versterkt door gewrichtsbanden, gewrichtskapsels en de omliggende spieren. De botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen, dat ervoor zorgt dat de gewrichten probleemloos over elkaar kunnen glijden. Gewrichten zorgen ervoor dat mensen soepele bewegingen kunnen maken. Door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld overbelasting, slijtage, ontstekingen of artrose, kunnen onze gewrichten aangetast worden en wordt het bewegen pijnlijk. 

Oorzaak pijnlijke gewrichten

Pijnlijke gewrichten kunnen verschillende oorzaken hebben:

Slijtage

  De meest voorkomende oorzaak van gewrichtsklachten is slijtage. In feite is het gewricht niet versleten, maar vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het kraakbeen wordt dunner en zachter en kan op lange termijn zelfs gedeeltelijk verdwijnen. Dit brengt uiteraard klachten met zich mee. Als het kraakbeen verdwenen is, zal vervolgens het bot worden aangetast.

  Overbelasting

   Een zware belasting, door bijvoorbeeld overgewicht of een beweging die te vaak na elkaar gebeurt, kan zorgen voor een overbelasting van de gewrichten. Overbelasting van de gewrichten leidt tot ontstekingsreacties, die op hun beurt dan weer leiden tot een verhoogde afbraak van het kraakbeen en klachten zoals pijn en stijfheid met zich meebrengen.

   Ontsteking

    Als een ontsteking de oorzaak is van gewrichtsklachten, zijn de gewrichten vaak pijnlijk, rood en gezwollen. Deze ontstekingsreacties worden veroorzaakt door ons eigen immuunsysteem en kunnen leiden tot de aantasting van het kraakbeen en bot.

    Artrose

     Bij artrose is het kraakbeen aangetast door verzuring. Het oppervlak is minder glad en soms onregelmatig, waardoor het bewegen van de gewrichten minder makkelijk gaat en pijnlijk kan zijn. Door verdere verzuring, kan het kraakbeen langzaam afbreken. Uiteindelijk schuren de botten over elkaar heen, wat zeer vervelende en pijnlijke klachten met zich meebrengt. 


     ONTDEK AL ONZE VOEDINGSSUPPLEMENTEN BIJ STIJVE SPIEREN & GEWRICHTEN


     Hoe de gewrichten ondersteunen?

     Gelukkig bestaan er bepaalde remedies die gewrichtsklachten helpen te verminderen.

     Blijf bewegen

     Eerst en vooral is het belangrijk om te blijven bewegen. Hierdoor zorg je ervoor dat de gewrichten soepel blijven en stijfheid wordt voorkomen. Ga niet intensief sporten, want dan bestaat de kans dat je de gewrichten nog meer belast. Zorg er daarentegen wel voor dat je minstens een halfuur per dag aan lichaamsbeweging doet die niet belastend is, bijvoorbeeld wandelen, zwemmen of fietsen. Soms is het nodig dat een fysiotherapeut je hier bij begeleidt. De fysio- of oefentherapeut geeft dan aan hoever je kan gaan en welke bewegingen passen bij de gewrichtsklachten die je hebt.

     Voeding en voedingssupplementen voor soepele gewrichten

     Het vermijden van een aantal voedingsstoffen en het extra innemen van andere, kan helpen bij het verminderen van klachten. Bij gewrichtsklachten kan best een overmaat aan verzadigde vetten, eiwitten, allergenen, suiker en alcohol vermeden worden. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is daarentegen wel aan te raden. Door gezond te eten ondersteun je immers je immuunsysteem, wat er op zijn beurt voor zorgt dat ontstekingen kunnen worden vermeden. Daarnaast kunnen bepaalde voedingssupplementen bijdragen tot het verminderen van pijnklachten en het herstel van de gewrichten bevorderen.

     Omdat ontstekingsreacties een centrale rol spelen bij de meeste oorzaken van gewrichtsklachten, wordt er vaak aangeraden om te kiezen voor een supplement dat helpt om ontstekingen te verminderen. Wij hebben de belangrijksten op een rijtje gezet:

     Curcumine

      De actieve stof van kurkuma, namelijk ‘curcumine’, wordt succesvol ingezet bij gewrichtsklachten. Curcumine blijkt zeer effectief te werken bij het verminderen van ontstekingen. Het is hierbij wel belangrijk dat men curcumine in een goed opneembare vorm inneemt. Meer informatie over kurkuma en curcumine vind je hier. Ontdek onze favoriete curcumasupplementen.

      Boswellia serrata

       Boswellia serrata ofwel hars van de wierookboom wordt al vele eeuwen gebruikt bij ontstekingsreacties. Ontdek onze boswelliasupplementen.

       Glucosamine

        Glucosamine is een belangrijk onderdeel van de gewrichtsvloeistof en van het kraakbeen. Het helpt de afbraak van het kraakbeen tegen te gaan. Het duurt wel eventjes totdat de maximale werking van glucosamine wordt bereikt. Daarom kan het nuttig zijn om glucosamine te combineren met ontstekingsremmende stoffen.

        Visolie

         Het omega3-vetzuur uit visolie heeft een ontstekingsremmende werking door de invloed op de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam. Ontdek onze visoliesupplementen.

         Vitamine D

          Vitamine D is een belangrijke stof voor het immuunsysteem. Aangezien het immuunsysteem ervoor moet zorgen dat ongewenste ontstekingsreacties uitblijven, is het essentieel om een tekort aan vitamine D te voorkomen. Lees hier meer over Vitamine D. 

          OPTIPHAR'S BEST BEOORDEELDE SUPPLEMENTEN:


          Curcudyn Forte

          CurcuDyn Forte is een voedingssupplement op basis van kurkuma dat bijdraagt tot het behoud van soepele gewrichten, spieren en kraakbeen. CurcuDyn Forte bevat naast kurkuma- en gemberextracten ook Boswellia serrata-extract.

          • Geformuleerd op basis van extracten van kurkuma, boswellia en gember.
          • De formule is aangevuld met vitamine C om de vorming van het kraakbeen te bevorderen en vitamine D om de spieren te ondersteunen.
          • Verlengde afgifte: Een bijkomend voordeel van het natuurlijke fenegriekcomplex is dat kurkuma én boswellia gradueel vrijkomen waardoor CurcuDyn Forte langdurig werkt.
          • Verbeterde opname en doeltreffendheid.
          • CurcuDyn Forte voor soepele gewrichten, spieren en kraakbeen.
          • CurcuDyn Forte is hoog gedoseerd in het krachtigste zuur AKBA (acetyl-11-keto-β-boswelliazuur). 

          Nataos Joint Relief

          Nataos Joint Relief bevat een natuurlijke vorm van glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat die ook deel uitmaken van kraakbeen.

          • Bevat de verschillende bestanddelen glucosamine, chondroitinesulfaat, MSM en Vitamine C om de gewrichten te ondersteunen.
          • Bevat een natuurlijke vorm van glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat die ook deel kunnen uitmaken van kraakbeen.
          • Zorgt voor het behoud van soepele gewrichten en sterke botten op natuurlijke wijze.
          • Dankzij vloeibare vorm gemakkelijker en optimaal opneembaar.
          • Chondroïtinesulfaat is een belangrijke bouwstof voor het kraakbeen. 
          • MSM (methylsulfonylmethaan) is een zwavelhoudende stof dat deel uitmaakt van het afweermiddel van gewrichten. MSM kan daardoor een prettige invloed hebben op de gewrichten.
          • Vitamine C is een bijzonder relevante antioxidant bij de vorming van kraakbeen.

          Mobilityl Max

          Mobilityl Max ondersteunt de gewrichtsmobiliteit en gezondheid van de pezen. Dit supplement bevordert een optimaal en duurzaam comfort tijdens het uitvoeren van dagdagelijkse taken.

          • Dit supplement werkt diep in op de gewrichten en draagt tegelijkertijd zorg voor uw lichamelijke welzijn.
          • Mobilityl Max is de meest complete ondersteuning voor uw gewrichten dankzij de unieke samenstelling van 4 planten en Vitamine C.
          • Het extract van kurkuma draagt bij tot het behoud van soepele gewrichten.
          • Het extract van Boswellia serrata bevat etherische oliën en vier boswelliazuren, waaronder AKBA (3-acetyl-11-keto-beta-boswelliazuur). 
          • De wortelstok van de Kaempferia galanga is van nature rijk aan etherische oliën en acetoxychavicolacetaat, een krachtig actief bestanddeel. 
          • De olie van Piper nigrum bevat β-caryofylleen, dat selectief de cannabinoïde-2-receptoren (CB2) activeert. Die spelen een rol in de regulering van de zintuiglijke en zenuwprikkels die verband houden met het gevoel van onbehagen of ongemak (in de gewrichten). 
          • Vitamine C draagt bij aan de normale vorming van collageen voor de normale werking van het kraakbeen. 

          Flexofytol Plus

          Flexofytol Plus is een voedingssupplement dat bijdraagt tot het behoud van een goede gewrichtsgezondheid.

          • Geformuleerd op basis van kurkuma, Boswellia serrata en vitamine D.
          • Beperkt de kraakbeenveroudering.
          • Draagt bij tot een normale spierfunctie.
          • Goede opneembaarheid voor optimale werking.
          • Veilig en natuurlijk alternatief: geen nevenwerkingen.
          • Tijdelijke Flexofytol Plus promo: 182 + 14 tabletten gratis. 

          Natural Energy Curcuma Complex

          Natural Energy Curcuma Complex ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij tot het behoud van soepele pezen en gewrichten. Dit supplement is geformuleerd op basis van het droge extract van de wortelstok van kurkuma. Natural Energy Curcuma Complex:

          • Bevat 500 mg kurkuma-extract per capsule.
          • Heeft een anti-inflammatoire werking.
          • Hoge biobeschikbaarheid: 29 x groter dan bij een standaard kurkuma-extract.
          • Ideaal om te gebruiken bij sportprestaties.
          • Werkt als natuurlijke ontstekingsremmer. 
          • Helpt bij de spijsvertering.
          • Voor soepele pezen en gewrichten

          J-ixx Intense

          J-ixX Intense is een supplement voor soepele spieren en gewrichten. J-ixX Intense is de perfecte samenwerking, synergie en harmonie tussen meerdere unieke hoog gedoseerde, goed opneembare, actieve stoffen.

          • J-ixX Intense: tabletten gevuld met droogextracten.
          • Ter ondersteuning van het kraakbeen en van soepele spieren en gewrichten.
          • Bevat extracten van 3 planten: kurkuma, gember en Indische wierookboom.

          Beste voedingssupplementen bij gewrichtsproblemen:

          -37% CurcuDyn Forte
          € 57,99
          promo geldig t.e.m. 30/11/2021
          -35% Mobilityl Max
          € 59,90
          Promo geldig t.e.m. 30/11/2021
          -35% Natural Energy Curcuma Complex
          € 52,56
          Promo geldig t.e.m. 30/11/2021
          -22% J-ixX
          J-ixX 180 capsules Ixx pharma
          € 49,95
          Promo geldig t.e.m. 31/10/2021
          -20% Flexipure Forte Promo*
          € 14,95
          Promo geldig t.e.m. 30/11/2021
          -20% Flexipure Forte
          € 49,95
          Promo geldig t.e.m. 30/11/2021
          -30% Curcufen
          € 59,95
          Promo geldig t.e.m. 30/11/2021
          -31% Flexofytol Plus
          € 56,40
          Promo geldig t.e.m. 30/11/2021
          -22% J-ixX Intense
          € 24,00
          Promo geldig t.e.m. 31/10/2021
          Optiphar, uw online apotheek

          Voor advies of hulp, contacteer ons

          Gratis thuislevering
          vanaf €49 (BE & NL)
          Discrete omgang
          met uw bestelling
          Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
          Betaalmogelijkheden
          Snelle levering door