Let op: door de uitzonderlijke drukte van Black Friday in combinatie met COVID-19, komt vertraging vaker voor.
Ontdek iedere dag een nieuwe actie tijdens onze Black Friday week!

Pijnlijke gewrichten? Dit is wat je er tegen kan doen!

Gewrichtsklachten behoren tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen en uiten zich in pijn, stijfheid en ontstekingen, waardoor het bewegen beperkt kan worden. Deze klachten ontstaan vaak naarmate we ouder worden.

Het gewricht

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen twee of meer botten. Gewrichten worden ook wel de ‘scharnieren’ van onze botten genoemd. Ze worden versterkt door gewrichtsbanden, gewrichtskapselsen de omliggende spieren. De botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen,dat ervoor zorgt dat de gewrichten probleemloos over elkaar kunnen glijden. Gewrichten zorgen ervoor dat mensen soepele bewegingen kunnen maken. Door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld overbelasting, slijtage, ontstekingen of artrose, kunnen onze gewrichten aangetast worden en wordt het bewegen pijnlijk. 

De oorzaak van pijnlijke gewrichten

Pijnlijke gewrichten kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Slijtage

De meest voorkomende oorzaak van gewrichtsklachten is slijtage. In feite is het gewricht niet versleten, maar vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Het kraakbeen wordt dunner en zachter en kan op lange termijn zelfs gedeeltelijk verdwijnen. Dit brengt uiteraard klachten met zich mee. Als het kraakbeen verdwenen is, zal vervolgens het bot worden aangetast.

  • Overbelasting

Een zware belasting, door bijvoorbeeld overgewicht of een beweging die te vaak na elkaar gebeurt, kan zorgen voor een overbelasting van de gewrichten. Overbelasting van de gewrichten leidt tot ontstekingsreacties, die op hun beurt dan weer leiden tot een verhoogde afbraak van het kraakbeen en klachten zoals pijn en stijfheid met zich meebrengen.

  • Ontsteking

Als een ontsteking de oorzaak is van gewrichtsklachten, zijn de gewrichten vaak pijnlijk, rood en gezwollen. Deze ontstekingsreacties worden veroorzaakt door ons eigen immuunsysteem en kunnen leiden tot de aantasting van het kraakbeen en bot.

  • Artrose

Bij artrose is het kraakbeen aangetast door verzuring. Het oppervlak is minder glad en soms onregelmatig, waardoor het bewegen van de gewrichten minder makkelijk gaat en pijnlijk kan zijn. Door verdere verzuring, kan het kraakbeen langzaam afbreken. Uiteindelijk schuren de botten over elkaar heen, wat zeer vervelende en pijnlijke klachten met zich meebrengt.

Hoe de gewrichten ondersteunen?

Gelukkig bestaan er bepaalde remedies die gewrichtsklachten helpen te verminderen.

Blijf bewegen

Eerst en vooral is het belangrijk om te blijven bewegen. Hierdoor zorg je ervoor dat de gewrichten soepel blijven en stijfheid wordt voorkomen. Ga niet intensief sporten, want dan bestaat de kans dat je de gewrichten nog meer belast. Zorg er daarentegen wel voor dat je minstens een halfuur per dag aan lichaamsbeweging doet die niet belastend is, bijvoorbeeld wandelen, zwemmen of fietsen. Soms is het nodig dat een fysiotherapeut je hier bij begeleidt. De fysio- of oefentherapeut geeft dan aan hoever je kan gaan en welke bewegingen passen bij de gewrichtsklachten die je hebt.

Voeding en voedingssupplementen

Het vermijden van een aantal voedingsstoffen en het extra innemen van andere, kan helpen bij het verminderen van klachten. Bij gewrichtsklachten kan best een overmaat aan verzadigde vetten, eiwitten, allergenen, suiker en alcohol vermeden worden. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is daarentegen wel aan te raden. Door gezond te eten ondersteun je immers je immuunsysteem, wat er op zijn beurt voor zorgt dat ontstekingen kunnen worden vermeden. Daarnaast kunnen bepaalde voedingssupplementen bijdragen tot het verminderen van pijnklachten en het herstel van de gewrichten bevorderen.

Omdat ontstekingsreacties een centrale rol spelen bij de meeste oorzaken van gewrichtsklachten, wordt er vaak aangeraden om te kiezen voor een supplement dat helpt om ontstekingen te verminderen. Wij hebben de belangrijksten op een rijtje gezet:

  • Curcumine

De actieve stof van kurkuma, namelijk ‘curcumine’, wordt succesvol ingezet bij gewrichtsklachten. Curcumine blijkt zeer effectief te werken bij het verminderen van ontstekingen. Het is hierbij wel belangrijk dat men curcumine in een goed opneembare vorm inneemt. Meer informatie over kurkuma en curcumine vind je hier. Ontdek onze favoriete curcumasupplementen.

  • Boswellia serrata

Boswellia serrata ofwel hars van de wierookboom wordt al vele eeuwen gebruikt bij ontstekingsreacties. Ontdek onze boswelliasupplementen.

  • Glucosamine

Glucosamine is een belangrijk onderdeel van de gewrichtsvloeistof en van het kraakbeen. Het helpt de afbraak van het kraakbeen tegen te gaan. Het duurt wel eventjes totdat de maximale werking van glucosamine wordt bereikt. Daarom kan het nuttig zijn om glucosamine te combineren met ontstekingsremmende stoffen.

  • Visolie

Het omega3-vetzuur uit visolie heeft een ontstekingsremmende werking door de invloed op de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam. Ontdek onze visoliesupplementen.

  • Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke stof voor het immuunsysteem. Aangezien het immuunsysteem ervoor moet zorgen dat ongewenste ontstekingsreacties uitblijven, is het essentieel om een tekort aan vitamine D te voorkomen. Lees hier meer over Vitamine D. 

Heb je nog bijkomende vragen of nood aan extra advies? Contacteer ons dan telefonisch op +32 (0)14 58 87 44 of stuur een e-mail naar info@optiphar.com. We helpen je graag verder!

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis levering
€39 (BE) - €49 (NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
14 dagen
retourneren
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door