Naar de startpagina

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huid die heftiger reageert op invloeden van buitenaf, dan een gewone huid. Een gevoelige huid is uit balans en de symptomen van huidirritaties zijn uiteenlopend. Denk hierbij maar aan een huid die jeukt, trekt, pijn doet, prikkelt, verhit of branderig aanvoelt, en/of last heeft van roodheid. Dit gaat vaak gepaard met een droge huid, omdat het beschermende vetlaagje is verminderd. 
Een gevoelige huid kan genetisch bepaald zijn of kan zich ontwikkelen op een later punt in je leven. Gevoelige huidtypes hebben van nature een dunnere huid en vaak minder pigment, wat leidt tot een gemakkelijk te beschadigen huidbarrière. Een gevoelige huid kan ontstaan door verschillende factoren, zoals:

  • Verkeerd productgebruik: producten gebruiken waar een bepaalde stof in zit die niet goed verdragen wordt door jouw huid. Bv. verzorgingsproducten met alcohol en parfum of contact met bepaalde textielsoorten.
  • Leefstijl: Stress, roken, overmatige blootstelling van uv-stralen.
  • Levensfase: Ouderdom, zwangerschap, puberteit.
  • Omgevingsfactoren: Koude, warmte, wind, veel zon, temperatuurschommelingen en luchtvervuiling.
  • Van nature dunne bloedvaatjes.

Wat doen bij een gevoelige huid?

Herken je jezelf in bovenstaande beschrijvingen? Geen zorgen, anno 2022 zijn er genoeg manieren om de gevoelige huid te verminderen of zelfs voorgoed te verhelpen. 
Bekijk hieronder 7 tips om je huid terug in balans te brengen. 

1. Hydrateer je huid met de juiste dagcrème

Een gevoelige huid is vaak gedehydrateerd (indien je een droge huid hebt, bekijk dan deze blog eens). Gebruik daarom een hypoallergene dagcrème, hiermee is er zeer weinig kans op allergische reacties. De juiste dagcrème hydrateert de huid en helpt de huidbarrière te versterken. De beste dagcrème voor de gevoelige huid is van merken zoals La Roche-Posay, Eucerin, Avène en Bioderma. Deze merken hebben gamma’s ontwikkeld zoals La Roche-Posay Toleriane en Bioderma Sensibio speciaal voor de gevoelige huid. Gebruik zeker geen dagcrèmes die parfum of alcohol bevatten.

2. Drink genoeg water

Je hebt het vast al honderd keer gehoord, maar: genoeg water drinken is echt heel belangrijk. Je gelaat moet zowel extern (met een dagcrème) als intern gehydrateerd worden. Door water te drinken kan je je huid van binnenuit hydrateren. Genoeg water drinken heeft tal van voordelen en draagt onder meer bij tot een gezonde huid. Als je genoeg water drinkt heb je ook veel minder kans op irritatie. Gemiddeld gezien moeten we 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Dit lijkt veel, maar dat is het zeker niet als je het verspreid doorheen de dag. Probeer water gedoseerd te drinken en pak steeds een hervulbare drinkfles mee. Als je in een keer te veel water drinkt kan het lichaam dit toch niet meteen opnemen.

3. Gebruik make-up die ontwikkeld is voor de gevoelige huid

Het is perfect mogelijk om make-up te dragen als je een gevoelige huid hebt. Met een foundation of concealer kun je imperfecties of roodheden verbergen. Let er wel op dat de producten die je gebruikt geschikt zijn voor een gevoelige huid. Hoewel het aantal steeds toeneemt, zijn er nog niet veel make-up merken die rekening houden met een gevoelige huid. Investeer daarom in de juiste producten. De producten van La Roche-Posay Toleriane en Cent pur Cent zijn hiervoor geschikt en bevatten geen ingrediënten die de huid irriteren. Zo is de ‘La Roche-Posay Toleriane Fond De Teint Correcteur’ een foundation voor de zeer gevoelige tot intolerante huid. Deze biedt een hoge dekking bij rode vlekken, acné en irritaties en is dermatologisch getest. Bij Optiphar is er ook een uitgebreid gamma aan mascara’s, oogschaduws en eyeliners voor de gevoelige huid.

4. Reinig de gevoelige huid op een correcte manier

Het reinigen van je gezicht is een essentiële stap in je huidverzorgingsroutine. De huid overmatig reinigen is dan weer schadelijk voor de natuurlijke huidbarrière. Daarom volstaat het ‘s ochtends om het gezicht met alleen maar water te wassen. In de avond gebruik je wel best een milde gezichtsreiniger. Gebruik hiervoor een melkachtige reiniger of een reiniging op basis van olie. Kies een gezichtsreiniger speciaal voor de gevoelige huid. Bij Optiphar vind je merken zoals La Roche-Posay, Vichy, Avène en Bioderma die voor de gevoelige huid zijn ontwikkeld. Deze masseer je zachtjes in de huid en spoel je vervolgens af met water. Dep de huid voorzichtig droog met een handdoek om de huid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik hierna een lotion voor de gevoelige huid om de balans van de huid te herstellen en te kalmeren. 

5. Let extra op tijdens de koude wintermaanden

Moet je de koude trotseren? Vergeet dan voor je naar buiten gaat zeker niet je huid goed in te smeren met een beschermende crème. Onze huid krijgt heel wat te verduren tijdens de winter. Buiten is het ijskoud en binnen staat de verwarming extra hoog. Deze temperatuurverschillen zijn gevaarlijk voor een gevoelige huid. Bescherm daarom je huid dus extra goed. ‘s Avonds lijkt het vast ook een goed idee om een lange, warme douche te nemen. Dit is echter niet gezond voor een gevoelige huid. Het zorgt er namelijk voor dat de huid uitdroogt en nog gevoeliger wordt, doordat het vetlaagje op je huid geleidelijk afneemt.

6. Laat scrubs links liggen

Er wordt vaak gezegd dat scrubs onmisbaar zijn in je reinigingsroutine. Een scrub verwijdert namelijk dode huidcellen zodat de huid opnieuw kan ademen. Dit is echter niet ideaal voor mensen met een gevoelige huid. In een scrub zitten namelijk kleine korreltjes die men in een cirkelvormige bewegingen aanbrengt. Dit kan irriterend zijn voor de gevoelige huid en de bestaande problemen zelfs verergeren. Indien je toch een scrub wilt gebruiken, kies dan een zo mild mogelijke scrub zonder parfum en alcohol.

7. Bescherm je huid met voedingssupplementen

Wist je dat onze huid 80% van zijn voedingsstoffen uit onze voeding haalt? Daarom is een gevarieerd voedingspatroon belangrijk. Toch is het soms moeilijk om elke dag de nodige vitamines binnen te krijgen via onze voeding. Help de natuur daarom een handje en kies voedingssupplementen die volgende vitamines bevatten:

  • Vitamine A: Werkt antioxiderend, hydrateert en onderhoudt collageen.
  • Vitamine B12: Stimuleert de groei en reproductie van de cellen.
  • Vitamines B2, B3: Helpt de huid te verstevigen.
  • Vitamine C: Voorkomt rimpels en stimuleert aanmaak van collageen.
  • Vitamine E: Beperkt de huidschade en helpt elasticiteit te behouden.
  • Zink: Kalmeert de geïrriteerde huid.
  • Selenium: Vermindert schade van zon op de huid.

Deze vitamines zijn in verschillende vormen verkrijgbaar bij Optiphar. Ook hebben we producten zoals Be Life Beauty Skin en Silix Hair Skin, die verschillende van deze essentiële vitamines combineren om een mooie huid te bekomen.

Ontdek onze gerelateerde artikelen: