Schimmelnagel, wat nu?

Merk je dat er vreemde veranderingen plaatsvinden in je vinger- of teennagel(s)? 

Dan kan het zijn dat je een schimmelnagel hebt. Bij een schimmelinfectie van de nagel treedt er meestal een kleurverandering (wit,  geel of bruin) en een verdikking van de nagel op, hoewel de uiterlijke kenmerken van de schimmelinfectie aanzienlijk kunnen verschillen. In dit artikel bekijken we wat hoe schimmelnagels ontstaan, hoe schimmelnagels te behandelen, hoe schimmelnagels te voorkomen en raden we producten tegen schimmelnagels aan. 

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

De schimmel nestelt zich het liefst in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. De schimmel groeit doordat deze zich voedt met nagels/de buitenste laag van de huid en zo schade veroorzaakt in en onder de nagels. Teennagels worden vaker geïnfecteerd dan vingernagels.

Wanneer een schimmelnagel niet tijdig wordt behandeld, kan de schimmel zich verspreiden onder de nagel, wat het moeilijker maakt om de schimmel te behandelen. Schimmel van een geïnfecteerde nagel kan zich ook verspreiden naar sokken en schoenen, en als resultaat, andere nagels en de huid infecteren. Pak een schimmelnagel daarom snel en doeltreffend aan om (verdere) besmetting te voorkomen.

Hoe schimmelnagels behandelen?

Er zijn vele manieren om schimmelnagels zelf te behandelen, zoals nagellaks, crèmes of een stift. Andere mogelijkheden zijn een pedicure, waarbij het bovenste laagje van de schimmelnagel wordt verwijderd, strooipoeder of orale antischimmelmiddelen. Deze laatste zijn meestal enkel op voorschrift te verkrijgen. Bij Optiphar vind je verschillende producten om nagelschimmels te behandelen. Deze producten veranderen het micromilieu en stoppen zo de groei van nieuwe schimmels en bacteriën. U heeft keuze uit gespecialiseerde merken zoalsNailnerBiorgaVemedia, en meer!

Er bestaat echter geen snelle behandeling om van nagelschimmel af te komen. Zelfs als je een behandeling gebruikt die de hele nagel verwijdert, kan de schimmel nog steeds op het nagelbed blijven en de nieuwe nagel infecteren, als deze groeit. De schimmel moet volledig uitgroeien. Sommige infecties kunnen 9-12 maanden duren om te genezen en voor gezonde nagels om uit te groeien. In sommige gevallen kan de nagel tijdens de behandeling worden gecamoufleerd met cosmetische nagellak.

Behandel schimmelnagels met volgende producten:

Hoe schimmelnagels voorkomen?

Toch liever voorkomen dan genezen? Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat schimmels geen schijn van kans maken: 

  • Was je voeten zonder zeep en droog ze na het wassen goed af, ook tussen de tenen.
  • Draag dagelijks schone sokken en vermijd te nauwe, niet-ventilerende schoenen. Zorg ervoor dat je voeten voldoende lucht krijgen en zo min mogelijk zweten. 
  • Loop niet rond op blote voeten in gemeenschappelijke douche- en badruimtes, kleedkamers, zwembaden en sauna’s. Kies liever voor badslippers. 
  • Vergeet niet om tijdig je teennagels te knippen en regelmatig genoeg zodat ze niet gaan knellen.


Heb je na het lezen van deze blog nog nood aan extra advies? Contacteer ons dan via e-mail (info@optiphar.com) of telefoon
+
32 14 58 87 44. We helpen je graag verder!

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door