Naar de startpagina

Tips om zelf je haar te kleuren & online de juiste kleur te kiezen

Momenteel zitten we massaal thuis door het Coronavirus. We werken van thuis uit, komen alleen buiten wanneer het nodig is, en bijna alles is gesloten. Doordat de kappers ook verplicht moesten sluiten, is het niet meer mogelijk om ons haar te laten kleuren door een professional. Wil je toch graag zelf aan de slag met haarkleuring en mooie resultaten verkrijgen? Of wil je gewoon je gekleurde haren onderhouden zonder dat ze hun kleur verliezen? In deze blog vind je tips over hoe je dit voor elkaar krijgt, zonder dat je de deur uit hoeft.


De kleuring kiezen die bij jou past

De eerste stap is om een kleuring te kiezen die bij jou past. Bij Optiphar vind je haarkleuringen van verschillende bekende merken zoals Phyto, Herbatint, Hennaplus en meer.
Op basis van je voorkeur kan je een haarkleuring zoeken. Wil je graag lichter of donkerder gaan? Heb je last van grijze haren of helemaal nog niet? Is je haar reeds gekleurd of is dit je natuurlijke haarkleur? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je te werk gaat. Met de Colour Finder van Herbatint krijg je een aantal suggesties met haarkleuringen nadat je deze vragen hebt beantwoord.
Hou er rekening mee dat wanneer je je haar wilt verven in een kleur die ver af staat van je eigen kleur, je dit best wel door een professional laat doen voor de beste resultaten. Het is in dit geval beter om op safe te spelen, om zo mogelijke teleurstellingen te vermijden. Met de Herbatint haarkleuringen kan je je haar 1 tot 2 tonen verlichten, je eigen haarkleur behouden of je haarkleur donkerder maken en grijze haren bedekken. De haarkleuringen van Phyto zijn ideaal om grijze haren te dekken of je haren donkerder te kleuren.

Kleurnuances

Bij het kiezen van een haarkleuring is het ook belangrijk om te kijken naar de kleurnuances: warm of koel.
Warme kleurnuances zijn bijvoorbeeld goud en koper. Ze geven het haar een mooie, warme glans. Deze kleuren zijn geschikt voor personen met een warme (gele ondertoon) of neutrale huidskleur. Koele kleurnuances zijn bijvoorbeeld acajou en as. Deze zijn geschikt voor personen met een lichte, koele huidtint. Deze kleuren intensifiëren de basiskleur. 

Stappenplan om je haar zelf te kleuren

  1. Was je haar 24-48 uur voordat je je haar kleurt. Op deze manier zorgen de natuurlijke oliën in je haar ervoor dat de kleuring beter bindt met je haren.
  2. Voordat je begint met kleuren dek je je kleding best goed af met een handdoek.
  3. Kam je haren zorgvuldig, totdat je geen knopen meer hebt.
  4. Meng de verf naar de juiste verhouding: dit staat aangegeven bij de instructies van je haarkleuring. De instructies verschillen naargelang het merk. Lees steeds aandachtig de bijsluiter en volg deze zo nauwkeurig mogelijk op.
  5. Doe handschoenen aan voordat je begint te kleuren. Meestal zijn deze bijgevoegd bij de haarkleuring zelf, maar je kan ook altijd gewoon zelf rubberen handschoenen aandoen.
  6. Breng de haarkleuring aan met een (bijgevoegde) haarborstel.
  7. Verdeel je haar in 4 grote secties, en verdeel deze secties nog eens. Het haar opdelen in secties zorgt ervoor dat je geen haarplukken vergeet te verven.
  8.  Wanneer je de kleuring aanbrengt is het best om bovenaan te beginnen en zo naar beneden te werken. Indien je uitgroei wilt bijkleuren, hou de kleuring dan wat langer op je natuurlijke haarkleur bovenaan en breng vervolgens (indien nodig) aan op de rest van het haar.
  9. Herhaal dit totdat het hele haar (of de uitgroei) bedekt is met haarverf. 
  10. Zet een timer en laat de haarverf intrekken zolang als aangegeven staat bij de instructies.
  11. Spoel de haarkleuring grondig uit totdat het water helder is.
  12. Breng nadat je je haar hebt geverfd de bijhorende verzorging aan op het haar, om de haarkleur te beschermen en het haar zacht te maken.
  13. Spoel de verzorging uit na een paar minuten.
  14. Laat je haren drogen en breng ze in model zoals gewoonlijk.


Verzorgingsproducten om gekleurd haar te onderhouden

Eens je je haar hebt geverfd in de kleur die jij mooi vindt, wil je er natuurlijk zolang mogelijk van genieten. Daarom is het belangrijk om geverfd haar te onderhouden met de juiste producten. Bij Optiphar vind je verzorgingsproducten van topmerken zoals Furterer, Phyto, Biosilk, Klorane, Herbatint en veel meer. Hier vind je kleurversterkende shampoos en conditioners om gekleurd haar langer te laten schitteren. Met een masker voor gekleurd haar zorg je er bovendien voor dat de haren intens gehydrateerd en verzorgd worden en krijgt je kleur een extra boost. Investeer dus zeker in enkele verzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor gekleurd haar. Deze bevatten namelijk andere ingrediënten dan je gewoonlijke haarproducten. Hieronder vind je shampoos, maskers en conditioners voor gekleurd haar.

Tips om gekleurd haar mooi te onderhouden

  • Was je haar niet te vaak en gebruik steeds een speciale shampoo voor gekleurd haar.
  • Spoel de shampoo uit met lauw water.
  • Gebruik na elke wasbeurt een conditioner voor gekleurd haar.
  • Kam of borstel je haar niet te lang en te ruw.
  • Probeer je haar niet te vaak te föhnen en te stijlen. Indien je dit toch doet gebruik dan hittebeschermende producten.
  • Bescherm je haarkleur tegen de zon, door een hoed te dragen of een speciale haarspray te gebruiken. Onder invloed van zonlicht verandert je haarkleur namelijk. Bij Optiphar hebben we trouwens speciale zonnebescherming voor het haar.