Eerste hulp bij een opgeblazen buik tijdens de Feestdagen 🎄

We kennen het allemaal wel: een vervelend opgeblazen gevoel tijdens de feestdagen. Het moment waarop je beseft dat die laatste vijf kroketjes er toch net te veel aan waren. Een opgeblazen buik is een veelvoorkomend symptoom dat ontstaat door een verstoring van de spijsvertering of door een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Het opgeblazen gevoel treedt meestal op na een zware maaltijd. Dit kan winderigheid, obstipatie of verstopping als gevolg hebben. Bij een opgeblazen gevoel is er overtollig gas in het darmstelsel. Dit ontstaat door darmbacteriën, maar kan ook ontstaan door het teveel inslikken van lucht wanneer je te snel eet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om komaf te maken met een opgeblazen gevoel. Lees hieronder de oorzaken van een opgeblazen buik en tips om het opgeblazen gevoel te verhelpen. 

OORZAKEN OPGEBLAZEN BUIK/ OPGEBLAZEN GEVOEL

Een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel kan verschillende oorzaken hebben:

 • Je slikt meer lucht dan normaal in omdat je bijvoorbeeld te snel of te veel eet
 • De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming, bijvoorbeeld bij het eten van bepaald soort voedsel of vanwege een bepaalde levensstijl
 • Gewichtstoename
 • Voedselintoleranties, bijvoorbeeld voor lactose of gluten

7 TIPS TEGEN EEN OPGEBLAZEN BUIK

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om een opgeblazen gevoel te verhelpen. Hieronder geven we enkele tips waarmee je een opgeblazen buik kan voorkomen tijdens de komende feestmaaltijden:

1. Eet niet te snel en kauw goed

Wanneer je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel na het eten, is dit misschien wel de belangrijkste tip. Eet niet te snel en kauw rustig op je voedsel. Op deze manier krijg je minder lucht binnen en geef je je darmen de tijd om het voedsel rustig te verteren. Hoe meer tijd je neemt om het voedsel in je mond fijn te malen, hoe beter het eten zich door je lichaam vervoert en hoe minder je buik zich opblaast. Wees ook aandachtig tijdens het eten, je voelt namelijk pas 10 minuten na het eten hoe vol je eigenlijk zit. Probeer daarom voldoende tijd te nemen tussen je happen. 

2. Beweeg voldoende (na de maaltijd)

Het is belangrijk om elke dag even te bewegen. Zo is het al voldoende als je minstens 20 minuten per dag actief bent. Op deze manier verminder je niet alleen stress, maar stimuleer je ook een goede werking van je darmen. Het is nog beter om te bewegen nadat je hebt gegeten. Een wandeling maken na een zware maaltijd stimuleert je spijsverteringsproces en voorkomt verstopping van de darmen. 

3. Eet voldoende vezels

Heb je wel vaker last van een opgeblazen gevoel? Dan doe je er goed aan om meer vezels op te nemen in je dagelijks eetpatroon. Vezels zorgen namelijk voor een goede stoelgang en kunnen een opgeblazen buik voorkomen. Staat er een kerstfeest op de planning? Begin je dag dan met een goed vezelrijk ontbijt. Dit is belangrijk voor een goede werking van je darmen en je lichaam zal je de rest van de dag dankbaar zijn.

  4. Drink dagelijks minstens 1,5 liter water

  Voldoende water drinken is van essentieel belang voor je lichaam. Een van de vele voordelen van gehydrateerd te zijn, is dat er voldoende spijsverteringszuur wordt aangemaakt. Dit zorgt voor een goede spijsvertering wat op zijn beurt zorgt voor minder kans op een opgeblazen gevoel. Drink niet in 1 keer een halve liter water, maar spreid het doorheen je dag. Extra tip: Het drinken van munt- of kamillethee helpt ook om een opgeblazen gevoel te verminderen. 

  5. Beperk je cafeïne-inname en let op met frisdrank

  Cafeïne kan het voedselverwerkingsproces vertragen waardoor je een opgeblazen buik krijgt. Ook heeft cafeïne de eigenschap om zogenaamde spasmen in de darmen te veroorzaken, wat het opgeblazen gevoel verder kan verergeren. Frisdranken zoals Cola, Ice Tea en Sprite bevatten veel koolzuur. De bubbeltjes in je drankje zorgen voor extra lucht in je buik en hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel.

  6. Zorg voor een goed eetpatroon

  Dit houdt onder andere in dat je drie keer per dag een grote maaltijd eet: ontbijt, middagmaal en avondmaal. Probeer ook dagelijks twee tot drie (gezonde) tussendoortjes te consumeren, dit vermindert gasvorming. Beperk ook je inname van suikers en koolhydraten!

  7. Neem een supplement tegen een opgeblazen buik

  Wanneer je geregeld last hebt van een opgeblazen gevoel is de kans groot dat er een disbalans is in jouw darmflora. Te veel slechte bacteriën in je darmen kunnen het verteringsproces verstoren. Probiotica zijn gezonde bacteriën die kunnen helpen om de samenstelling van je darmflora te optimaliseren. Bij Optiphar vind je verschillende supplementen die het opgeblazen gevoel in de buik kunnen verminderen. Zo zijn er bijvoorbeeld probiotica supplementen en hulpmiddelen met de stof simethicone.

  Supplementen voor een goede spijsvertering:

  Digestil

  Digestil is een voedingssupplement dat de spijsvertering vergemakkelijkt.

  • Werkt wanneer de spijsvertering traag en moeizaam verloopt, in geval van maag- of darmirritaties en een opgeblazen gevoel.
  • Digestil bevat plantenextracten die een gunstig effect hebben op een moeilijke spijsvertering, een zwaar en opgeblazen gevoel:
  • Gember zorgt voor een snelle en doeltreffende vertering.
  • Citroenmelisse is gekend voor het verlichten en regulariseren van de spijsvertering.
  • Kamille verzacht en verlicht het zwaartegevoel en werkt digestief.
  • Digestil zuigtabletten bevatten geen munt of suiker.

  A. Vogel Boldocynara Forte

  A. Vogel Boldocynara Forte is een voedingssupplement dat de functie van de lever en gal ondersteunt.

  • 100% natuurlijk.
  • Ondersteunt de vertering van vetten.
  • Helpt bij een opgeblazen gevoel.
  • Ondersteunt de spijsvertering.
  • Bevat een krachtige concentratie artisjok (Cynara scolymus): een plant die erom bekend staat je lever en gal te stimuleren en zo je spijsvertering goed te ondersteunen.

  Ortis Vruchten & Vezels Regular Darmtransit

  Ortis Vruchten & Vezels Regular bevordert een regelmatige darmstransit. Dit supplement is geformuleerd op basis van rabarber, vijgen, tamarinde en acacia.

  • Het gestandaardiseerde extract van Tibetaanse rabarber regelt langdurig de darmtransit dankzij de optimale balans tussen hydratatie en stimulatie.
  • Tamarinde staat bekend om het vergemakkelijken van de transit dankzij een ballastwerking.
  • Vijgen dragen bij aan een goede darmgezondheid door een ballastwerking die de darmreflex activeert.
  • Rijk aan vezels.
  • Zonder gewenning.
  • Zonder bijwerkingen. 

   Antimetil

   Antimetil is een voedingssupplement dat de spijsvertering bevordert in tal van situaties: in geval van overdaad bij het eten of van verandering in voedingsgewoonten (bijvoorbeeld tijdens een vakantie), bij zwangerschap en tijdens het reizen.

   • Draagt bij tot het behoud van een harmonieus spijsverteringsevenwicht.
   • Tegen opgeblazen gevoel.
   • Kleine tabletten die gemakkelijk in te slikken zijn.
   • Elke tablet bevat 50 mg gemberextract dat 10 x meer geconcentreerd is dan traditioneel gemberpoeder.
   • Bevat gemberextract:  helpt u op een krachtige wijze tijdelijke spijsverteringsongemakken te verminderen. Bovendien veroorzaakt gember geen negatieve werkingen. 
   • Zijn natuurlijke formule is perfect geschikt om u te helpen een optimaal spijsverteringsevenwicht te behouden.

   Metadigest Total

   Metadigest Total zijn voedingssupplementen in de vorm van capsules ter ondersteuning van de vertering

   • Bevat gemberwortel, ter ondersteuning van de vertering op een natuurlijke manier.
   • Bedoeld voor de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten.
   • Bevat een complex van voedingsenzymen en sojalecithine.
   • Geschikt bij moeilijke vertering, enzymentekort, inname maagzuurremmers, bij misselijkheid na de maaltijd.
   • Werkt onmiddellijk na inname (in de maag, bij contact met voedsel)
   • Glutenvrij, lactose vrij, vegetarisch.

   Supplementen tegen een opgeblazen gevoel:

   Supplementen om de spijsvertering te ondersteunen:

   Optiphar, uw online apotheek

   Voor advies of hulp, contacteer ons

   Gratis thuislevering
   vanaf €49 (BE & NL)
   Discrete omgang
   met uw bestelling
   Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
   Betaalmogelijkheden
   Snelle levering door