WORLD VEGAN DAY:
Vegan Merken & Voedingssupplementen

- Zondag 1 november is het World Vegan Day! -

 
Waarschijnlijk heb je op het nieuws al wel eens gehoord dat vlees eten slecht is voor het klimaat en dat veel cosmeticaproducten getest worden op dieren. World Vegan Day is het ideale moment om even stil te staan bij de impact van vleesconsumptie op het milieu en  alle dierenleed veroorzaakt door het testen op dieren. Veganisme is een levenswijze waarbij men ernaar streeft om elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, cosmetica, amusement of eender welk ander doel te vermijden. Ontdek hieronder welke cosmeticamerken volledig vegan zijn en welke voedingssupplementen je als veganist zeker nodig hebt!

VOEDINGSSUPPLEMENTEN VOOR VEGANS 🥗

Omdat veganisten geen dierlijke producten consumeren, kan er al snel een vitaminetekort ontstaan. In vergelijking met vegetariërs die bijvoorbeeld wel melkproducten en eieren eten, hebben veganisten een veel grotere kans op voedingstekorten. Hierdoor kunnen uiteraard grote gezondheidsproblemen ontstaan. Een voedingssupplement wordt vooral aangeraden voor beginnende veganisten die nog niet helemaal op een rijtje hebben welke belangrijke stoffen ze missen. Maar ook voor gevorderde veganisten kunnen supplementen een goed idee zijn. Door het nemen van een voedingssupplement, krijg je vaak in één keer een hogere dosis van belangrijke stoffen binnen die je uit een normale portie groenten zou kunnen halen. 💪

De meest voorkomende tekorten aan mineralen en vitaminen bij veganisten zijn: 

• Vitamine B12

Vitamine B12 komt alleen maar voor in dierlijke producten. Ons lichaam kan het niet zelf aanmaken en dus zijn we afhankelijk van vitamine B12 via onze voeding of supplementen. Lees er alles over in onze blog over Vitamine B12. 

> Koop hier uw Vitamine B12 voedingssupplement

• Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die onder invloed van zonlicht in onze huid wordt gevormd. De vitamine is slechts beperkt aanwezig in onze voeding en komt dan vooral voor in zuivelproducten en vette vis. Daarom hebben veganisten vaak een tekort aan vitamine D, vooral tijdens de wintermaanden. Wil je graag meer weten over Vitamine D? Lees in onze blog over Vitamine D alles over de oorzaken en gevolgen van een Vitamine D-tekort! 

Optiphar aanrader voor veganistische Vitamine D: D-ixX 3000 Vegan. D-ixX 3000 Vegan is een veganistisch voedingssupplement op basis van plantaardige vitamine D3.

> Koop hier uw Vitamine D

• Ijzer

Ijzer is zeer belangrijk voor het lichaam en zorgt onder andere voor het transport van zuurstof in ons lichaam. Een tekort aan ijzer kan zich uiten in vermoeidheid, duizeligheid, haarverlies, hoofdpijn en op lange termijn zelfs bloedarmoede en een verminderd immuunsysteem. Ijzer uit dierlijke producten (heemijzer) wordt echter beter opgenomen door ons lichaam dan ijzer uit plantaardige producten (non-heemijzer). Tip: Vitamine C verhoogt de opneembaarheid van ijzer door het lichaam. Daarom is het voor veganisten verstandig om een bron van vitamine C toe te voegen aan de maaltijd, zoals bijvoorbeeld citroensap.

> Koop hier uw Ijzersupplement

• Zink

Zink is slecht in kleine hoeveelheden aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen. Plantaardige bronnen van zink zijn onder andere noten, zaden, peulvruchten en volkoren graanproducten (vooral havermout). Grote hoeveelheden zink zitten in vlees, kaas en schaaldieren. Ook de opname door het lichaam van zink uit plantaardige producten is moeilijker dan zink uit dierlijke producten. De opname uit plantaardige producten ligt ongeveer een derde lager dan bij dierlijke producten. 

> Koop hier uw Zinksupplement

• Omega-3

Omega-3 heeft tal van voordelen voor ons lichaam. Zo heeft het een gunstig effect op het hart, de bloeddruk, cholesterol en veel meer. De voornaamste bron van omega-3 vetten is vette vis. Het type omega-3 vetzuren in plantaardige producten heeft helaas niet hetzelfde gunstige effect op hart- en vaatziekten als de omega-3 vetten uit vette vis. 

> Koop hier uw Omega-3

• Calcium

Calcium is een essentiële voedingsstof die onze botten en tanden gezond houdt. Verder speelt calcium ook een belangrijke rol in onze spieren, prikkeloverdracht, bloedstolling en uitscheiding van hormonen. Uit onderzoeken komt naar voren dat vegetariërs en veganisten gemiddeld een iets lagere botdichtheid hebben dan personen die wel vlees eten. Dit heeft te maken met de lagere calciuminname van veganisten. Het is daarom belangrijk voor veganisten om sojamelk te consumeren en eventueel een voedingssupplement. 

> Koop hier uw calcium-supplement 

VEGAN COSMETICAMERKEN 💄

Anno 2020 proberen steeds meer bedrijven hun steentje bij te dragen tegen dierenleed. Zo zijn er verschillende cosmeticamerken die geen gebruikmaken van dierlijke producten en cruelty free of dierproefvrij zijn. Hieronder vind je enkele cosmeticamerken die bij Optiphar verkrijgbaar zijn en zich aan deze beloftes houden: 

  • Self
  • Evolve Beauty
  • Cent Pur Cent
  • Jowaé (Let op: Sommige van de producten uit oudere gamma's kunnen bijenwas bevatten.)
  • Rainpharma (Let op: de cosmetica van Rainpharma is vegan maar tussen hun dieetproducten of voedingssupplementen kunnen niet-vegan producten zitten.)

VEGAN MERKEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN 💊

We zien ook steeds meer merken met voedingssupplementen die volledig veganistisch zijn. Bij Optiphar vind je volgende merken terug die (volledig of gedeeltelijk) vegan worden geproduceerd:

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door