VITAMINE B12-TEKORT: Oorzaak, gevolgen
en 
hoe te voorkomen

Wat is Vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex en is een wateroplosbare vitamine. Vitamine B12 is noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, die nodig zijn om zuurstof in het bloed te vervoeren. Daarnaast zorgt deze vitamine ook voor een optimale werking van het zenuwstelsel en de hersenen en voor een verhoogde weerstand. De mens kan vitamine B12 produceren via zijn darmflora, maar dit gebeurt in een deel van de darmen waar het niet meer kan worden opgenomen. We zijn dus afhankelijk van vitamine B12 via onze voeding of supplementen.

Vitamine B12 zit in volgende dierlijke producten:

• Vlees

• Vis
• Melk
• Boter
• Kwark
• Yoghurt
• Kaas

• Eieren

Oorzaak Vitamine B12-tekort

Een tekort aan vitamine B12 kan dus veroorzaakt worden door niet genoeg voedsel te eten waar vitamine B12 in zit of bij een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. Dankzij een hoge vitamine B12 opslag in het lichaam komt een vitamine B12-tekort echter zelden voor bij gezonde personen. Bepaalde groepen binnen de bevolking lopen wel meer risico op een tekort aan vitamine B12. Denk hierbij aan vegetariërs en veganisten, ouderen, alcoholisten, patiënten die een maagverkleining gehad hebben en zwangere vrouwen.

Vitamine B12 tekort kan dus ontstaan door:

• Te weinig voedsel eten waar vitamine B12 in zit. 
- Veganisten: omdat deze geen vlees, geen vis, maar ook geen melkproducten of eieren consumeren.
- Vegetariërs: die te weinig melkproducten of eieren consumeren.
- Alcoholisten: mensen die dagelijks overmatig alcohol drinken en daarnaast weinig eten, hebben vaak te weinig vitamine B12. Hun maag en darm nemen de vitamine B12 minder goed op.

• Een maag- of darmziekte
waardoor vitamine B12 in het eten niet goed door de darm kan worden opgenomen. Bijvoorbeeld:
- een auto-immuunziekte met een bijzondere ontsteking van het maagslijmvlies (atrofische gastritis).
- de ziekte van Crohn waarbij er een chronische ontsteking is van de darm.

• Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen,
zoals:
- bepaalde maagtabletten (protonpompremmers of PPI's zoals bv. Pantomed)
- een middel tegen diabetes: metformine.

▶  Bestel hier uw vitamine B12 voedingssupplement

Gevolgen Vitamine B12 tekort

Herken je jezelf in een van bovenstaande beschrijvingen? Dan neem je best contact op met je huisarts. Deze kan aan de hand van een bloedtest achterhalen of je daadwerkelijk een vitamine B12 tekort hebt. Het lichaam kan vitamine B12 opslaan, vooral in de lever, en zo een voorraadje aanleggen voor enkele maanden tot zelfs jaren. Pas als de voorraad opraakt, ontstaan er klachten.Een tekort aan vitamine B12 heeft bloedarmoede tot gevolg. Dit wordt gekenmerkt door symptomen zoals:

Vermoeidheid
• Ademnood
• Oorsuizen
• Duizeligheid

• Hartkloppingen
• Pijn op de borst

• Gebrek aan eetlust 
 

Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.
Daarnaast kan een tekort ook het zenuwstelsel aantasten. Vitamine B12 is ook belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties. Ouderen kunnen bijvoorbeeld als gevolg van een tekort problemen krijgen met hun geheugen.

Vitamine B12 tekort voorkomen en behandelen

Het voorkomen van een vitamine B12 tekort kan door voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, eieren en zuivel. Als je vegetariër of veganist bent, of maag-of darmproblemen hebt, kun je overwegen om een voedingssupplement te gebruiken. Vraag je huisarts om het vitamine B12-gehalte te controleren. Is er inderdaad een tekort? Dan hangt de behandeling af van de oorzaak. Bij te weinig productie van intrinsieke factor geeft de arts meestal vitamine B12-injecties. Maakt het maagslijmvlies wel genoeg intrinsieke factor aan, dan is een vitamine B12-supplement vaak voldoende. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram

Met behulp van een voedingssupplement kun je het tekort aan vitamine B 12 snel weer aanvullen. In het gamma van Optiphar vind je vitamine B12 voedingssupplementen van bekende merken zoals MetagenicsDeba en Solgar.

Top 3 meest verkochte vitamine B12 voedingssupplementen:

-30% Vista B-12 Activ
€ 14,95
Promo geldig t.e.m. 31/10/2021
-20% Metagenics Vitamine B12 1000 mcg
€ 18,49
Promo geldig t.e.m. 31/10/2021
-20% Pure Encapsulations B12 Folaat
€ 30,50
Promo geldig t.e.m. 31/10/2021

Alle vitamine B12 supplementen bij Optiphar:

Heb je na het lezen van deze blog nog nood aan extra advies? Contacteer ons dan via e-mail (info@optiphar.com)
of telefoon +32 (0)14 58 87 44. We helpen je graag verder!

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door