Vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid & stress

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het optimaal functioneren van het lichaam. Veel vitamines en mineralen kunnen we helaas niet zelf aanmaken en dus moeten we deze opnemen via onze voeding. Bij een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan vermoeidheid en stress ontstaan, waardoor je levenskwaliteit aanzienlijk verlaagt. Dit kan gebeuren wanneer je bent aan het diëten, niet gezond genoeg eet, of vegetarisch/veganistisch bent en onvoldoende vervangende voeding eet. Bijgevolg krijg je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet binnen en kunnen er allerlei klachten zoals vermoeidheid ontstaan. Indien je aanhoudend last hebt van vermoeidheid raadpleeg je best een huisarts. Deze kan met behulp van een bloedonderzoek aangeven welke vitamines en mineralen je juist tekort komt. In deze blog lees je tips over hoe je vermoeid zelf kunt verminderen.  Hieronder vind je een lijstje met vitamines en mineralen die bijdragen tot minder vermoeidheid en stress.

Vitamines en mineralen die helpen tegen stress en vermoeidheid


Magnesium

Magnesium is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en we dus uit onze voeding moeten opnemen. Het is essentieel voor het functioneren van honderden verschillende enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zorgt er met andere woorden voor dat voeding in je lichaam kan worden omgezet in energie. Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat je je vermoeid voelt. Wanneer je niet elke dag gezond eet, krijg je al snel te weinig magnesium binnen. Magnesium is namelijk in hogere doseringen te vinden in cacao, zeewier, avocado’s, bananen, noten, sojabonen, groene groenten en volkoren granen. Voeding die lang niet voor iedereen dagelijkse kost is dus. Zelfs al eet je deze voeding dagelijks kan het toch zijn dat je lichaam magnesium niet genoeg opneemt. Dit komt doordat producten zoals alcohol en drankjes met suiker en cafeïne de opname van magnesium door het lichaam zouden verhinderen.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 300 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen. Let er op dat je magnesiumsupplementen best niet inneemt voor of gelijk met een maaltijd, omdat het magnesium maagzuur nodig heeft om te kunnen worden opgenomen.

Ijzer

IJzer is een mineraal dat bijdraagt tot een normale cognitieve functie, een normaal energieleverend metabolisme, vorming van rode bloedcellen, goed zuurstoftransport in het lichaam en vermindering van vermoeidheid en moeheid. IJzer heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem. Te weinig ijzer in het lichaam wordt gekenmerkt door vermoeidheid, een bleke huid, snel buiten adem zijn en rusteloze benen. Herken je jezelf in een van deze symptomen? Dan zou het mogelijk zijn dat je een ijzertekort hebt. 
Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer en non-heem-ijzer. Non-heem-ijzer vind je in plantaardige producten, zoals aardappelen, brood en groenten. Heemijzer komt voor in dierlijke producten zoals vlees.
Mensen die meer risico lopen op een ijzertekort zijn vegetariërs en veganisten, zwangere vrouwen, jonge kinderen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd en vrouwen die borstvoeding geven.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer verschilt per geslacht en leeftijd. Zo zouden meisjes tussen 9 en 17 jaar 11-15 mg ijzer dagelijks nodig hebben,vrouwen tussen 18 en 50 jaar 16 mg, vrouwen na 50 jaar 11 mg en mannen en jongens vanaf 7 jaar 11 mg.

Vitamine B12

Er zijn veel processen in het menselijke lichaam waarvoor B12 van essentieel belang is. B12 zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof binden en door het lichaam transporteren. Daarnaast kunnen er beschadigingen aan het zenuwstelsel optreden. Ook kan er bij een tekort van B12 vermoeidheid ontstaan. De vitamine is ook belangrijk voor het geheugen, de denkfuncties, het slaap-waakritme en het immuunsysteem. Vaak voorkomende klachten bij vitamine B12-tekort zijn vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, psychische problemen, neurologische klachten, bleke huid, vermoeidheid in de benen, het koud hebben en verlies van eetlust.
Vitamine B12 is vooral te vinden in dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, vis, melk, melkproducten en eieren.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is bij jongens en meisjes van 9-13 jaar 2 mg. Vanaf een leeftijd van 14 hebben jongens en mannen dagelijks 2,8 mg nodig. Bij vrouwen en meisjes vanaf 14 jaar is dit ook 2,8 mg. Zwangere vrouwen hebben dagelijks echter 3,2 mg nodig en vrouwen die borstvoeding geven zelfs 3,8 mg per dag.
Doordat vitamine B12 vooral in dierlijke producten zit hebben veel veganisten, maar ook vegetariërs een tekort aan B12. Maar dit kan ook bij personen met een verminderde maagzuurproductie of bij de inname van bepaalde medicatie.

Vitamine C

Vitamine C is een van de bekendste vitamines. Deze vitamine wordt vaak een antioxidant genoemd omdat deze schadelijke vrije radicalen neutraliseert. Vitamine C is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij tot een normaal energieniveau. Deze vitamine zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Volwassenen hebben per dag 75 milligram vitamine C nodig. Sommige personen hebben meer vitamine C nodig dan anderen. Dit is het geval voor Vrouwen tijdens de zwangerschap, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een alcoholverslaving, rokers, ouderen boven de 70 jaar en mensen die amper/geen groente en fruit eten.


Voedingssupplementen

Om uw lichaam een handje te helpen bij vermoeidheid is het nemen van voedingssupplementen een goed idee. 
Zo dragen magnesium, valeriaan, Q10, ijzer en melatonine bij tot een betere slaap, minder vermoeidheid en minder stress.

Enkele aanraders van Optiphar: 

• Magnesium extra
• Zaffranax
• Trenker Magnesis
• Bio Active Q10
• Metagenics Metarelax 
• Nutrisan Meladormil
• Zentabs
• Promganor Relax
• Magne B plus D
• Grintax

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door