Wat is het verschil tussen UVA en UVB stralen? 

Iedereen weet dat de zon schadelijk voor de huid is en dat we ons goed moeten beschermen. Wat je misschien nog niet wist, is dat zonnestralen in 2 vormen voorkomen: UVA en UVB. Voor een goede bescherming kan je je best tegen beide stralen wapenen, namelijk met de juiste zonnecrème! Maar wat doen die stralen nu juist met je huid? 
We worden het hele jaar door blootgesteld aan de zon ook in de winter. Die UV-straling heeft een invloed op je huid. Wil je je optimaal beschermen? Dan is het verstandig om zonbescherming een onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Je smeert je best tussen april en september dagelijks in. Doe dit zeker wanneer de UV-index boven de 3 is!

UVA en UVB: Wat is het verschil? ☀️

Natuurlijk zonlicht bestaat zo’n 95% uit UVA-stralen en 5% uit UVB-stralen. Beide stralen spelen een rol bij de vorming van huidkanker. 
UVB-straling bereikt de opperhuid. UVA-straling komt echter ‘verder’ in de huid.

• UVA-stralen
zijn gedurende het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter. Deze hebben een langere golf dan UVB-stralen. UVA-stralen dringen zelfs doorheen wolken, glas en de opperhuid. Daardoor kunnen UVA-stralen dieper in onze huid dringen, namelijk tot de lederhuid. Hierdoor kunnen ze collageen en elastine in onze huid aantasten en huidveroudering veroorzaken. UVA-stralen zijn de belangrijkste producenten van vrije radicalen, die de cellen op lange termijn kunnen beschadigen en leiden tot rimpelvorming, zonne-intoleranties, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker.

• UVB-stralen
hebben een veel kortere golf. Ze zijn zeer energierijk, worden tegengehouden door wolken en glas, en kunnen enkel tot de opperhuid dringen. UVB-stralen zorgen ervoor dat we bruin worden, maar ook dat we zonder bescherming verbranden. Daarnaast kunnen UVB-stralen DNA-schade veroorzaken, allergische reacties met zich meebrengen en huidkanker veroorzaken. 

Zonnecrème met filters tegen UVB én UVA-stralen

Om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen is het van groot belang om zowel tegen UVA-stralen als UVB-stralen te beschermen. Kijk daarom wanneer je een zonnecrème koopt of deze ook beschermt tegen UVA-stralen. Dit zie je makkelijk op de verpakking van het product. Staat er een UVA logo op? Dan beschermt de crème je ook tegen UVA-stralen. Smeer daarom niet enkel en alleen in de zomermaanden, maar ook in de lente. Zo bescherm je je huid optimaal tegen de schadelijke effecten van de zon.

Ontdek onze beste zonnecrèmes:

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door