Wat kun je zelf doen bij een depressie?

Uit cijfers van het Riziv blijkt dat tijdens de eerste acht maanden van 2013 in België 1.352.378 mensen in behandeling waren voor problemen in verband met depressie. Dat is 12,1 procent van de bevolking en dit cijfer neemt elk jaar toe. Het is dus belangrijk om tijdig actie te ondernemen wanneer je voelt dat je een mogelijke depressie hebt. Het is aangeraden om eerst en vooral naar een huisarts te gaan. Volgende tips kunnen je helpen om zelf je depressie te verlichten:


1. Praat erover

Het lijkt een cliché, maar praten over je problemen helpt echt. Wanneer je alleen bent met je gedachten kan je al snel gaan overthinken, en steeds dieper wegzakken in negatieve gedachten. Een metafoor om in het achterhoofd te houden: praten over een probleem, is als het masseren van een pijnlijke spier. Problemen die anders dreigen vast te roesten, worden losgeweekt. Iemand anders kan jouw problemen misschien relativeren of een oplossing bieden. Een luisterend oor kan meer helpen dan je denkt. Aarzel ook niet om contact op te nemen met je huisarts of psycholoog.

2. Beweeg genoeg

Kies een bewegingsactiviteit die je leuk vindt. Ga joggen, fietsen, zwemmen, tuinieren, boksen, wandelen,.. Elke vorm van beweging is goed! Beweging zorgt namelijk voor een verbetering van het endorfinesysteem. Bonuspunten voor wanneer je buiten een activiteit uitoefent, dit geeft namelijk een extra boost aan je brein en lichaam. Het werkt niet voor iedereen, maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat genoeg beweging kan helpen bij een depressie. 

3. Probeer iets nieuws

Nieuwe ervaringen zorgen voor nieuwe prikkels. Probeer iets wat je graag al lang wou doen. Neem een cursus fotografie, leer een nieuwe taal, schrijf een gedicht, sluit je aan bij een sportvereniging,... Alles wat je horizonten verruimt is goed! Wanneer je de sleur doorbreekt, zal je meer het gevoel krijgen dat je echt leeft.

4. Gun jezelf rust

Heb je het gevoel dat anderen steeds jouw vrije tijd opeisen en je te weinig tijd voor jezelf hebt? Dit kan tot stress, spanning en op langere tijd tot burn-out of depressie leiden. Vergeet dus zeker niet om tijdig te ontspannen en zorg voor voldoende me-time. Het is belangrijk je hoofd leeg te maken op een manier die jij fijn vindt. Of dat nu door middel van sporten is, Netflix kijken, breien, mediteren, uitslapen, een boek lezen, muziek luisteren of een lang bad nemen. Doe dagelijks iets waarbij je helemaal tot rust komt. 

5. Neem ondersteunende voedingssupplementen

Depressie wordt vaak in verband gebracht met gebrek aan bepaalde vitaminen en mineralen.
Tegenwoordig zijn er veel supplementen verkrijgbaar die een goede gemoedstoestand ondersteunen en kunnen verbeteren. Afhankelijk van de situatie kunnen voedingssupplementen je helpen overdadige stress te verminderen, de zenuwen te kalmeren en bijdragen aan een aangename gemoedstoestand, ontspanning en rust. Veelgebruikte ingrediënten in deze supplementen zijn sint-janskruid, saffraan, l-tyrosine en tal van vitaminen. De bekende producten die je bij Optiphar kunt kopen zijn onder andere: A. Vogel Hyperiforce Forte, Nutrisan Safframed, Zaffranax, Natural Energy L-Tyrosince en Trenker Kwalitis. Klik hier voor meer voedingssupplementen bij depressie.
In onze online webshop vind je ook een categorie aromatherapie, met oliën die je helpen bij stress en slaapproblemen. Zo vind je hier bv. slaapsprays die het slapen bevorderen, rustgevend werken en nachtelijk ontwaken en negatieve gedachten voorkomen.

Voedingssupplementen die ondersteuning kunnen bieden bij depressies:

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door