Wat te doen bij een allergische reactie op de huid?

Het is even schrikken als je plots uitslag ziet op je huid. Wist je dat één op de vier mensen ooit een huidallergie ontwikkelt? Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en tegelijk een graadmeter van onze gezondheid. Er zijn veel verschillende soorten huiduitslag, maar waar heb jij nu last van en wat kan jij doen om het te behandelen?

Wat is een huidallergie?

Iedereen is gezegend met een afweersysteem. Dit beschermt ons lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Wanneer je allergisch bent aan een bepaalde stof, reageert je lichaam hier namelijk op. Denk aan pollen, huisstofmijt, een wespensteek, noem maar op. Dit noemen we allergenen. Deze gaat zich uiten in een allergische reactie op de huid zoals rode bultjes, eczeem, jeuk,..

Hoe krijg je een allergische reactie?

Als je allergisch bent, ben je al eerder in contact geweest met het allergeen. Je lichaam herkent deze allergenen en beschouwt ze als ongewenste indringers. Hierdoor wordt er een allergische reactie opgewekt. Het herkennen en reageren van het lichaam op een allergene stof wordt ook wel sensibilisatie genoemd. Je lichaam wordt opeens heel gevoelig voor deze stof. Het kan dus zijn dat mensen jarenlang geen allergie hebben, en dan toch allergisch worden voor een bepaalde stof.

Waardoor kan je een allergische reactie krijgen?

Er zijn verschillende factoren van invloed op het ontwikkelen van een allergie. Van een aantal factoren zoals erfelijkheid, hygiëne en leefstijl is bekend dat ze in meer of mindere mate effect hebben op het ontstaan van een allergie. Toch is er vooral nog heel veel niet bekend over dit onderwerp. Allergenen kunnen in veel zaken voorkomen zoals in voedsel, medicijnen, haren, cosmetica, vacht of gif van dieren en insecten, of simpelweg in de lucht. Hierbij denken we aan hooikoorts. 

Wat te doen bij een allergische reactie? 

Heb je last van een allergische reactie, maar weet je niet goed waar je allergisch aan bent? Ga dan langs bij je huisarts of apotheker. Je apotheker kan voorschriftvrije medicatie geven en advies over de verschillende crèmes en producten tegen allergieën. Je kan ook een dagboek bijhouden om na te gaan op welke momenten je allergie opflakkert. Zo kom je er misschien wel achter dat je allergisch bent voor je favoriete foundation, of misschien wel een bepaald soort voedsel. 

Bij Optiphar vind je: 

Bij personen met een levensbedreigende allergie schrijft de huisarts allergie-pennen (EpiPen) voor.

Bekijk hier alle Geneesmiddelen tegen Allergieën:

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis levering
€39 (BE) - €49 (NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
14 dagen
retourneren
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door