Zeg nee tegen acné

Wat is acné?

Acné is de verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen die te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. Deze puistjes komen vooral voor op het gezicht, maar ook op andere plaatsen waar veel talgklieren zitten zoals de schouders, rug of borst. Acné is een onschuldige, maar vervelende kwaal die kan leiden tot onzekerheid en verminderd zelfvertrouwen.

Acné vulgaris of jeugdacné is de meest voorkomende vorm van acné en komt het vaakst voor bij pubers. Jeugdpuistjes ontstaan door een overproductie aan talg. Tijdens de puberteit en onder invloed van geslachtshormonen, maken smeerklieren meer talg aan. Hierdoor kan de huidporie verstopt raken en kan het overvloedige talg niet meer naar buiten. Zo’n verstopte klier wordt ook wel een mee-eter genoemd en kan wit of zwart van kleur zijn. Wanneer deze mee-eter geïnfecteerd raakt met de bacterie Propionibacterium acnes, ontstaat er een ontsteking. Die ontsteking uit zich in een rood puistje met gele ettervorming.

Geslachtshormonen zijn dus de grootste boosdoener voor de ontwikkeling van acné, maar ook andere stoffen zoals cosmeticaproducten, chemische stoffen en bepaalde geneesmiddelen kunnen leiden tot het ontstaan van jeugdpuistjes. Acné kan verergeren door aan de huid te peuteren, te drukken en te wrijven of door de huid overvloedig te wassen en te schrobben. 

Verder zijn ook de juiste voeding en voldoende slaap essentiële factoren om acné te voorkomen of te bestrijden. Een voedingspatroon met veel koolhydraten of geraffineerde suiker en een tekort aan hydratatie kan de ontwikkeling van acné stimuleren. Opteer daarom eerder voor een voedingspatroon met zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en koolhydraten maar voeding rijk aan groenten en gezonde vetten (omega 3) en hou je huid gehydrateerd door voldoende water te drinken. Stress en te weinig slaap heeft ook een directe invloed op je hormoonhuishouding waardoor acne zich sneller zal voortdoen. Een goede nachtrust doet wonderen voor je huid. 

Om littekenvorming te vermijden, is het belangrijk om acné vulgaris op een effectieve manier aan te pakken. Er zijn 2 basisstappen in de acné behandeling: reinigen en verzorgen.

2-stappenplan  

Reinigen

Door te reinigen verwijder je overtollig vet en dode huidcellen die je poriën kunnen verstoppen. Let op, een huid met acné heeft nood aan een milde verzorging. Veel verzorgingsproducten zijn te agressief en zullen de acné alleen maar verergeren. Kies bij voorkeur voor reinigende producten zonder zeep, alcohol of parfum. Deze sluiten de poriën af en vormen een voedingsbodem voor de Propionibacterium acnes en drogen de huid verder uit. Zachte producten zoals gels of lotions waarbij je niet hoeft te wrijven zijn een aanrader. Een milde reiniging maakt de huid schoon tot diep in de poriën en maakt deze klaar voor verdere behandeling en verzorging.

Verzorgen

Naast het reinigen van de huid is ook een goede verzorging essentieel. Acné-huid is vaak heel gevoelig en het is daarom belangrijk om te kiezen voor de juiste verzorgingsproducten. Vermijd producten die de huid uitdrogen. Je huid zal hierdoor net extra talg aanmaken om het vochttekort te compenseren. Hydraterende of emolliërende producten zijn wel geschikt omdat deze mogelijke uitdroging tegengaan. Kies ook hier weer voor milde producten zonder alcohol, zeep en parfum of voor producten die speciaal ontwikkeld werden voor de huid met neiging tot acné.

Top 7 anti-acné producten van Optiphar:

  • Bioderma Sebium Schuimende Gel: Een zuiverende gel die in alle zachtheid reinigt en al van bij het wassen onzuiverheden tegengaat.
  • Bioderma Sebium Global: Een intens zuiverende verzorging die puistjes en mee-eters bestrijdt door op biologische wijze in te werken op de oorzaken en de gevolgen van onzuiverheden.
  • La Roche-Posay Effaclar Zuiverende Gel: Een schuimende, reinigende gel die de vette en gevoelige huid in alle zachtheid schoonmaakt.
  • La Roche-Posay Effaclar Duo+: Een corrigerende en diepreinigende verzorging voor de ernstige onzuivere huid die puistjes en mee-eters grondig zuivert en littekens voorkomt.
  • Eucerin Dermo Purifyer Reinigingsgel: Een gel voor dagelijks gebruik voor een milde maar doeltreffende reiniging van de onzuivere huid.
  • Ducray Keracnyl Schuimgel: Een gel speciaal ontwikkeld voor de huid met neiging tot acné die de huid reinigt en zuivert in alle zachtheid.
  • Vichy Normaderm Reinigingsmousse: Een rijke mousse met een reinigende werking en een matterend effect, ideaal voor de gevoelige en vette huid. 
  • Yun Acn: YUN’s gepatenteerde revolutionaire bio-technologie gebruikt goede bacteriën die de slechte bacteriën effectief bestrijden. YUN ontwikkelde een effectieve behandeling voor acne symptomen voor zowel een vette als droge huid voor zowel jongeren acne als volwassen acne. 

Acné is niet op een-twee-drie te behandelen, volhouden is dus de boodschap. Echt resultaat is pas na enkele weken zichtbaar. Heb je nog vragen of heb je nood aan extra advies? Twijfel dan niet om contact op te nemen met Optiphar via e-mail (info@optiphar.com) of telefoon (+32 14 67 19 96).

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door