HOE VOORKOM JE HUIDIRRITATIES DOOR EEN MONDMASKER?

Nu de maatregelen omtrent de corona-epidemie versoepelen, mogen we eindelijk wat meer buitenkomen. Het is echter belangrijk om jezelf en anderen te blijven beschermen met een mondmasker. Een mondmasker dragen wordt in deze tijden stilaan de norm. Maar veel mensen krijgen eczeem door mondmaskers en andere huidirritaties. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de huid eronder beschermt. 


Veel mensen hebben de laatste tijd last van eczeem door hun mondmasker. Het dragen van een mondmasker kan puistjes, een droge huid, jeuk en andere huidirritaties veroorzaken. Wanneer je een mondmasker uren aan een stuk draagt kan er al snel irritatie optreden ter hoogte van de contactpunten zoals de neusbrug, de bovenkaken en rond de oren. Een mondmasker kan ook voor eczeem zorgen bij mensen na verloop van tijd. Personen met een dunne, gevoelige, rijpere of drogere huid lopen het meeste risico op huidirritaties. De grote boosdoener? Wrijving

In combinatie met warmte en vochtigheid raakt de huid beschadigd en krijgen pathogene stoffen vrij spel. Ook intolerantie voor bestanddelen van het masker kan voor problemen zorgen, vooral bij chirurgische maskers of exemplaren in neopreen. 

Acné of eczeem door mondmasker?

Rode vlekken die ontstaan door een mondmasker gaan soms gepaard met prikkelingen of jeuk. De reden hiervoor is dat zweet niet goed wordt afgevoerd en hierdoor de poriën verstopt raken. Daarom kan het dragen van een mondmasker aandoeningen zoals acné, eczeem, couperose en psoriasis verergeren. 😷

Hoe kun je huidirritaties door een mondmasker voorkomen? 


1. Was je handen voor het opzetten van je mondmasker met water en zeep in plaats van een handgel te gebruiken. Deze desinfecterende middelen kunnen de huid irriteren. 

2. Probeer zoveel mogelijk om parfums te vermijden, deze verhogen het risico op allergie en/ of irritatie. 

3. Breng zo weinig mogelijk make-up aan onder je huidmasker. Hierdoor hopen vuil en bacteriën eens zo hard op in je poriën. 

4. Het is belangrijk je handen goed te reinigen, maar vergeet ook je gezicht niet! Reinig je gezicht daarom 's ochtends en 's avonds grondig met een gezichtsreiniger.  Heb je een vette of acnégevoelige huid? Reinig je gezicht dan minstens twee keer per dag met aangepaste producten zoals een gel of mousse.
Optiphar aanraders om het gezicht te reinigen: CeraVe Schuimende Reinigingsgel en La Roche-Posay Effaclar Zuiverende Reinigingsgel.

   > Bekijk hier al onze gezichtsreinigers

5. Heb je een reactieve of droge huid of draag je een chirurgisch mondmasker? Breng dan zeker een beschermende crème aan ter hoogte van de contactpunten. 

6. Katoenen maskers knellen minder hard en zijn zachter voor de huid. Was deze zeker vaak genoeg.

7. Denk er aan om je masker regelmatig te vervangen. Het wordt aangeraden een masker maximaal 8 uur te dragen.

8. Draag steeds een dagcrème die je huid beschermt. Je kiest best een dagcrème met een hypoallergene en niet-comedogene formule zonder parabenen. De dagcrèmes van La Roche-Posay zijn hier erg geschikt voor. 

> Bescherm je huid met een dagcrème

Vergeet je mondmasker niet:

Bekijk het aanbod dagcrèmes bij Optiphar:

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of nood aan extra advies? 
Stuur ons een e-mail via info@optiphar.com of telefoneer ons op +32 14 58 87 44.
Het Team van Optiphar helpt u graag verder!


Bron: www.deapotheker.be

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door