FOPSPENEN: Handig overzicht van
verschillende maten, soorten & materiaal 👶

Fopspenen of tutjes worden gebruikt om de zuigbehoefte van baby's te stillen zonder ze voedsel of drinken te geven. Ze zorgen ook voor een rustig en vertrouwd gevoel bij je kleintje. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je oogappel, en daar hoort ook een goede fopspeen bij. Er zit zoveel verschil in de maten, vormen en kleuren van fopspenen dat het soms moeilijk wordt om een keuze te maken. Hier leggen we kort even uit waarom er verschillende maten, vormen en materialen van fopspenen zijn en hoe je fopspenen het best steriliseert.

Waarom zijn er fopspenen in verschillende maten en soorten?

Net zoals er verschillende maten babykleertjes zijn, heb je ook verschillende maten fopspenen. De maat varieert hier ook naargelang de leeftijd, zodat de fopspeen kan meegroeien met de zuigbehoefte. Wanneer je baby groter wordt, neemt ook de zuigkracht toe omdat de kaakjes steeds sterker worden. Daarom is het aangeraden om de zoveel maanden een nieuwe fopspeen aan te schaffen voor je kleintje. Indien je baby een tutje heeft dat te klein is, kan er een afdruk van het schildje in het gezicht staan of wordt de fopspeen sneller uit getuft. Bij Optiphar zijn de fopspenen ingedeeld in categorieën voor pasgeborenen van 0-6 maanden, voor baby’s van 6-16 maanden, en voor baby's en peuters ouder dan 16 maanden. De voornaamste verschillen tussen de maten van fopspenen zijn de grootte van het schildje en de grootte van het zuiggedeelte.

Verschillen in materiaal en vorm van fopspenen

Materiaal van Fopspenen

Er zijn ook verschillen in het soort materiaal waarmee de fopspenen worden gemaakt. Zo zijn er (natuur)rubberen fopspenen en siliconen fopspenen. (Natuur)rubberen fopspenen zijn soepel, comfortabel en nemen de temperatuur van de mond meteen over. In sommige gevallen kunnen ze echter een allergische reactie opwekken. Siliconen fopspenen zijn doorgaans sterker en slijten minder snel dan rubberen fopspenen. Ook zijn ze niet allergeen en wekken ze dus bijna nooit allergieën op bij baby's. 

Vorm van Fopspenen

Qua vorm zijn er ook verschillen. Een kersvormige fopspeen is rond en bootst de vorm van een tepel na. Dit zorgt voor een warm en vertrouwd gevoel bij baby's. Een fopspeen met dentalvorm loopt schuin af en is plat. Het bovenste gedeelte dat tegen het gehemelte aan zit is bol en het onderste gedeelte dat tegen de tong zit is plat. Fopspenen met een dentalvorm stimuleren de ontwikkeling van gehemelte, tong- en kaakspieren. Dat er misvormingen van het gebit kunnen ontstaan door een bepaalde vorm van fopspeen is een mythe. Deze misvormingen zijn namelijk te wijten aan de zuigbeweging van de baby zelf, onafhankelijk van de fopspeen vorm. Volgens de Europese richtlijnen zouden fopspenen om de 6 weken vervangen moeten worden. Verder wordt het ook aangeraden een speen te vervangen wanneer deze te slap wordt, het rubber kleverig aanvoelt, of wanneer er scheurtjes of gaatjes in komen.

Verschillende vormen fopspenen

Hoe moet je een fopspeen steriliseren?

Omdat het immuunsysteem van baby’s nog niet helemaal ontwikkeld is, is het belangrijk alles steeds proper en hygiënisch te houden, vooral de voorwerpen die kleintjes in hun mondje steken. Aangezien fopspenen vaak op de grond vallen en vuil worden, dienen ze tijdig gesteriliseerd te worden zodat je baby minder kans heeft om ziek te worden. Het is ook erg belangrijk fopspenen voor het eerste gebruik te steriliseren om zo de bacteriën te doden. Kind en Gezin raadt aan om fopspenen en flesjes na elk gebruik te steriliseren, totdat je kleintje 6 maanden oud is. Vanaf een leeftijd van 6 maanden, is het voldoende om alles een keer per week te steriliseren.

Manieren om een fopspeen te steriliseren

Sterilisatie fopspeen in een kookpot

 • Leg de fopspeen in een kookpot of pannetje met water. 
 • Breng het water aan de kook.
 • Laat de speen maximaal 3 minuten in kokend water reinigen.
 • Giet het kookwater af alvorens de fopspeen uit de kookpot te halen.
 • Laat de fopspeen drogen op een propere handdoek.

Sterilisatie fopspeen met een steriliseer ei in de microgolfoven

 • Doe één of twee fopspenen in het ei en vul met 10 ml water, tot de maatstreep.
 • Sluit het deksel en leg het ei in de magnetron.
 • Zet de magnetron op 800 Watt, na 3 minuten zijn de fopspenen gesteriliseerd.
 • Laat het ei even afkoelen en neem het vervolgens voorzichtig uit de magnetron.
 • Giet het water uit het ei door de gaatjes aan de zijkant.

Steriliseren fopspeen in een magnetronsterilisator

 • Vul de magnetronsterilisator met 200 ml water tot de maatstreep en leg de fopspenen erin.
 • Zet de sterilisator met het deksel erop in de magnetron.
 • Zet de magnetron aan op 800 Watt en na 3 minuten zijn de fopspenen gesteriliseerd.
 • Laat de magnetronsterilisator even afkoelen. Neem deze vervolgens uit de magnetron.
 • Haal de schone spenen eruit.

De beste fopspeen voor je baby

Een goede fopspeen geeft uw kleine oogappel troost, rust en ontspanning doordat deze de borst van de moeder nabootst en een vertrouwd gevoel oproept. Bij Optiphar vind je fopspenen of tutjes in verschillende kleurtjes, motieven en vormen. Er zijn zelfs Glow in the Dark fopspeentjes die gemakkelijk te vinden zijn in het donker. In onze online webshop zijn er bijna 300 verschillende fopspenen verkrijgbaar in elke mogelijke kleur, met leuke printjes en tekstjes. Je vindt hier fopspenen met tekeningen van diertjes, draken, prinsen en prinsesjes en tekstjes zoals ‘I ♥ Mama/ Papa'.
Je hebt keuze uit fopspenen van verschillende topmerken zoals Avent, Bibi, Mam, Difrax, Bibs, Nuk en meer! Al deze fopspenen zijn BPA-vrij, huidvriendelijk en helpen bij de ontwikkeling van de spieren in de mond, kaak en tong van je baby.

Ontdek het volledige gamma fopspenen bij Optiphar

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door