Hoe insectenbeten vermijden en behandelen

Je kent het wel. Een zomerse dag, je maakt een wandeling door het bos of zit rustig in je tuin en plots hoor je een vervelend gezoem gevolgd door een pijnlijke prik. Tijdens de lente- en zomermaanden worden duizenden mensen gestoken door insecten. Meestal blijft het bij plaatselijke jeuk, pijn of zwelling, maar soms kan een insectenbeet ook een allergische reactie uitlokken. Over het algemeen is een insectenbeet redelijk onschuldig en verdwijnen de pijnlijke symptomen na enkele uren of dagen. Bij overgevoeligheid of meerdere beten is het echter een heel ander verhaal. Zo’n allergische reactie kun je herkennen aan een gevoel van benauwdheid, uitslag of zwelling op andere plaatsen dan rond de steek, moeilijke ademhaling, zweten en/of flauwvallen. In ernstige gevallen zoals een allergische reactie bij een insectenbeet, contacteer je best je apotheker of huisarts. 

Hoe vermijd ik een insectenbeet? 

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Met onderstaande tips vermijd je insectenbeten en zorg je ervoor dat insecten geen schijn van kans maken:

  • Pas je kleding aan. Een lange broek en gesloten schoenen verkleinen bijvoorbeeld de kans op een beet. 
  • Plaats een vliegenraam of hor om insecten op afstand te houden.
  • Vermijd geurende verzorgingsproducten, deze trekken insecten aan. 
  • Blijf weg van plaatsen zoals stilstaand water, hoog gras of vuilnisbakken. 
  • Controleer je huisdieren regelmatig. Deze brengen insecten mee naar binnen. 
  • Gebruik een insectenwerend product. Deze bestaan in verschillende soorten en maten. Zo heb je een roller, spray, melk of armband, met of zonder deet, natuurlijk of niet. Raadpleeg je apotheker voor extra advies. 

Wat kan ik doen bij een insectenbeet? 

Hoe kan je een insectenbeet behandelen? Een koude, natte doek zorgt voor verlichting bij jeuk, pijn en zwelling. Je kan ook kiezen voor een jeukwerende zalf. Deze kalmeert de huid en verzacht de jeuk. Probeer, hoe moeilijk ook, niet te krabben. Dit beschadigt je huid waardoor er bacteriën in kunnen komen die een infectie veroorzaken. 

! Let extra op bij volgende insecten: 

  • Ben je gestoken door een wesp of bij en is de angel blijven zitten? Haal deze er dan zo snel mogelijk uit, de gifklier blijft namelijk nog een tijdje gif spuiten. Zuig ook al het gif uit de beet. Doe dit niet met je mond, maar gebruik een vacuümpompje. 
  • Bij een tekenbeet is het ook belangrijk de teek onmiddellijk te verwijderen. Hiervoor gebruik je best een tekentang. Merk je uitbreidende, rode kringen op rond de beet? Contacteer dan onmiddellijk je apotheker of huisarts.
  • De haartjes van de processierups hebben weerhaken die de huid kunnen irriteren. Vermijd krabben! Zo duw je de haakjes nog verder in de huid en heb je meer last.

Producten om insectenbeten te voorkomen en te behandelen

Bent u gebeten of gestoken door een teekmugwespmier of ander insect? Optiphar heeft een ruim aanbod aan anti-insectenproducten die deze beten en steken voorkomen of verzachten. Van muggenarmbanden, sprays, rollers, gels en lotions tot ultrasone apparaten: de producten van Optiphar zorgen ervoor dat vervelende insecten geen schijn van kans maken. Zo vindt u hier Pannocort en Cremicort tegen insectenbeten Je vindt ook tangen om teken te verwijderen en eerste hulp kits bij insectenbeten.
Verder is nog een categorie met anti-insectenproducten voor kinderen, speciaal ontwikkeld voor hun gevoelige huid.

Anti-Insecten Producten

Geneesmiddelen tegen insectenbeten en jeuk:

Anti-Insecten Producten voor Kinderen

Laat je ondanks dit alles niet tegenhouden om te genieten van een lange boswandeling of zalige zomeravond op een terras. Met de juiste bescherming en bovenstaande tips in je achterhoofd ben jij gewapend tegen elk insect! 

Heb je na het lezen van deze blog nog nood aan extra advies? Contacteer ons dan via e-mail (info@optiphar.com)
of telefoon (014 58 87 44). We helpen je graag verder!

Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door