Let op: door de uitzonderlijke drukte van Black Friday in combinatie met COVID-19, komt vertraging vaker voor.
Ontdek iedere dag een nieuwe actie tijdens onze Black Friday week!

Gezond afvallen, hoe doe je dat?

Velen van ons zouden vast graag een paar kilootjes minder wegen. We kennen allemaal wel iemand die zich om de haverklap aan een crashdieet waagt of die z’n geld uitgeeft aan zogezegde wondermiddeltjes, waarvan beweerd wordt dat ze op een week tijd wel 10 kilo vet wegsmelten. Zulke methodes kunnen best gevaarlijk zijn en bieden vaak geen blijvend resultaat. Wat is dan wel een goede methode om gewicht te verliezen en wat is de juiste motivatie?

image

De Motivatie

Gezond afvallen betekent allereerst gewicht verliezen om de juiste reden. Wil je de kilo’s kwijt omdat ze een negatief effect hebben op je gezondheid, of wil je er gewoon graag uitzien als een topmodel? Dat laatste is geen goede motivatie om gewicht te verliezen. Het risico is dat ze gewoon het resultaat is van een laag zelfbeeld en dat je gewoon snel erg dun wil zijn, maar helemaal niet de bedoeling hebt om ook echt je levensstijl aan te passen. Meer nog dan je gewicht, zijn het je voedings- en bewegingspatroon die bepalen hoe fit en gezond je bent. We kunnen misschien jaloers zijn op die ene persoon die het zich kan veroorloven de hele dag op de bank te hangen met een grote zak chips en toch maar 50 kilo weegt, maar die persoon kan heel wat meer gezondheidsrisico’s lopen dan iemand van 90 kilo die regelmatig sport en een gezond voedingspatroon aanhoudt! We leven in een cultuur waarin we vaak doen alsof het lichaamsgewicht iets zegt over een persoon. Onderzoek wijst uit dat we vaak aannemen dat slanke mensen aardiger en succesvoller zijn dan wie een maatje meer heeft. We nemen ook vaak aan dat 'dik' synoniem is voor lui, onhygiënisch en onbeleefd. Niemand is gebaat bij zulke vooroordelen en ze kunnen ernstige gevolgen hebben. Niet enkel kan het zorgen voor heel wat psychisch lijden, zulke stigmatisering maakt het moeilijker voor mensen om voor zichzelf te zorgen en de juiste stappen te ondernemen naar een gezonder leven als dat nodig is.

Gewicht verliezen doe je dus best vooral voor je gezondheid en beter niet enkel voor het zicht van anderen, maar hoe raak je die kilo’s kwijt op een manier die ook echt goed voor je is? 

Niet te snel

Een crashdieet is geen goed idee. Zulke diëten geven snel resultaat op korte termijn, maar doordat ze ultra-laag zijn in calorieën, zorgen ze ervoor dat je lichaam minder gaat verbruiken. Het denkt namelijk dat je uitgehongerd wordt en probeert zo energie te sparen. Bij een crashdieet krijg je meestal ook niet genoeg microvoedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen binnen. Stop je met zo’n dieet, dan kom je vaak snel meer kilo’s aan dan dat je er verloren was. Dat is het zogenaamde jojo-effect. Om de negatieve gevolgen van een crashdieet te voorkomen, moet je minstens 1200 calorieën per dag eten. Je zorgt er best ook voor dat het dagelijkse calorieverschil tussen je inname en verbruik niet groter is dan 1000. Sport je veel, eet dan meer.

Gevarieerde voeding

Diëten die extreem veel of weinig van bepaalde voedingsstoffen vereisen zijn af te raden. Hoewel deze diëten op relatief korte termijn goede resultaten kunnen bieden zonder dat daarvoor een extreme calorieverlaging nodig is, kunnen ze op lange termijn serieuze gevolgen hebben. Een gevarieerde voeding is nog steeds de beste optie. Zorg voor voldoende onverzadigde vetten uit bijvoorbeeld vette vis, avocado’s, noten en plantaardige olie. Kies vooral voor ongeraffineerde koolhydraten uit bruine rijst en volkoren brood en opteer voor enkelvoudige suikers uit fruit in plaats van gebakjes en chocolade. 

Wil je toch een dieet volgen dat extremen inhoudt voor bepaalde voedingsstoffen, doe dat dan altijd onder begeleiding van een arts.

image

Voldoende beweging

Niet alleen een goede voeding is belangrijk, ook voldoende beweging is belangrijk. Regelmatig sporten helpt je niet zomaar een gezond gewicht te krijgen en behouden, het heeft heel wat andere, erg belangrijke, voordelen. 

Dagelijks een half uurtje intensief bewegen zorgt voor sterke botten en spieren. Het versterkt je hart, zorgt voor een goede bloedcirculatie en vermindert zo het risico op een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. 

Ook je psychisch welzijn gaat erop vooruit. Sporten zorgt voor een toename van serotonine, endorfine en dopamine. Dit zijn neurotransmitters die allemaal invloed hebben op stress, het concentratievermogen en het humeur. Serotonine is bijvoorbeeld belangrijk voor ons gevoel van zelfvertrouwen en kan het effect van cortisol neutraliseren, waardoor ons stressniveau daalt. Dopamine bevordert onze motivatie en aandacht en is verantwoordelijk voor het bevredigende gevoel wanneer we iets presteren. Endorfine werkt pijnonderdrukkend en is verantwoordelijk voor ons geluksgevoel. Het is ook het snelst werkende anti-stresshormoon. Voldoende beweging maakt ons dus niet enkel fysiek, maar ook psychisch weerbaar.

Een beetje hulp

Eigenlijk spreken we beter niet over diëten, maar over de overgang naar een gezondere en permanente nieuwe levensstijl. Het kan erg moeilijk zijn om zomaar je hele levensstijl overhoop te gooien. Je lichaam is die nieuwe manier van doen helemaal niet gewend en ook mentaal vraagt het veel werk om nieuwe gewoontes aan te kweken en vol te houden. Het kan lang duren vooraleer nieuw gedrag een automatisme wordt. Volgens sommige onderzoeken duurt het gemiddeld iets langer dan 2 maanden voor iets nieuws een gewoonte wordt, maar de variatie daarop is groot. 

Er is niets mis met een duwtje in de rug, en er bestaan supplementen die je kunnen helpen bij gezond gewichtsverlies en de transitie naar je nieuwe voedings- en beweginsgewoonten. Dat zijn voor alle duidelijkheid géén wonderzalfjes die een goed eetpatroon en voldoende beweging vervangen. Ze kunnen wél de strijd vergemakkelijken. Vochtafdrijvers kunnen een opgeblazen gevoel helpen voorkomen en voorkomen dat je ontmoedigd raakt door extra watergewicht op de weegschaal. Eetlustremmers kunnen je helpen om toch niet tussendoor dat pak koekjes op te eten en vergemakkelijken portiecontrole. Er bestaan ook vetverbranders die helpen je metabolisme op peil te houden, en vetbinders die een deel van de vetopname voorkomen. Handig wanneer je toch eens van de kar valt!

Een beetje hulp kan zeker geen kwaad. Onthoud vooral dat niets een evenwichtige, gezonde levensstijl kan vervangen.

Heb je na het lezen van deze blog nog nood aan extra advies? Contacteer ons dan via e-mail (info@optiphar.com) of telefoon (+32 (0)14 67 19 96). We helpen je graag verder!

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis levering
€39 (BE) - €49 (NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
14 dagen
retourneren
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door