Lastige herfstkwaaltjes: verkoudheden en dipjes.

De zon probeert zich nog een laatste keer door de steeds dikker wordende wolken te laten zien, temperaturen dalen en de dagen worden steeds korter. Kortom: de zomer loopt op zijn einde en de herfst staat voor de deur. Kleurrijke bladeren die één voor één van de bomen dwarrelen, paddenstoelen die opduiken in alle soorten en maten en prachtige zonsondergangen. De herfst kent heel wat pracht en praal, maar wordt doorgaans ook gekenmerkt door typische herfstkwaaltjes. Koud weer zorgt ervoor dat we vaker binnen zitten en geeft bacteriën zo de kans zich makkelijker te verspreiden. Wat zijn nu de meest voorkomende herfstkwalen en hoe geraak je er weer vanaf?

image


Verkoudheid

De meest voorkomende klacht tijdens de herfst is een verkoudheid. Zo'n verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat onze slijmvliezen doet zwellen, waardoor deze een overvloed aan slijm produceren. Een verkoudheid is dus een ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen. Gelukkig zijn verkoudheden onschuldig en gaan ze meestal na een paar dagen vanzelf over, toch zijn ze daarom niet minder vervelend. Neus en keel kunnen je heel wat last bezorgen. Probeer eens een keelspray of neusspray, je zult zien dat je in een mum van tijd van dit vervelende herfstkwaaltje verlost bent.

Een verkoudheid wordt vaak gekenmerkt door acute keelpijn. Hoewel we er doorgaans binnen de week van verlost zijn, kan keelpijn heel vervelend zijn. Eten en drinken en zelfs slikken kunnen dan enorm pijnlijk zijn. Keeltabletten kunnen deze pijn verzachten.

De keuze van het Optiphar team:

  • Otrivine Duo: Deze spray is de ideale oplossing bij een verstopte neus of bij neusloop. Let op: dit product mag maximaal 7 achtereenvolgende dagen gebruikt worden.
  • Eucalyptus Neusspray van Tilman: Deze spray maakt de neus snel vrij, lost slijmen en onzuiverheden op, en hydrateert de neusholtes.
  • Strepsils: Deze keeltabletten hebben een ontsmettende werking en verlichten de symptomen van acute keelpijn.

Hoesten

Hoesten is een ander vervelend gevolg van een verkoudheid. Hoewel hoesten pijnlijk kan zijn, is het toch belangrijk dat we dit doen. Hoesten brengt namelijk het vuil uit onze longen, in de vorm van slijm, naar boven en buiten onze keel.

We kunnen twee soorten hoest onderscheiden: een droge hoest en een vastzittende hoest. Bij een droge hoest of prikkelhoest denken we dat we moeten hoesten, maar is er eigenlijk niets om op te hoesten. Door deze miscommunicatie in onze hersenen, raakt onze keel geïrriteerd. Een vastzittende hoest is net het omgekeerde. Het geproduceerde slijm is te taai of te vast om in één keer op te hoesten, waardoor we ermee blijven zitten. Warme dranken of een lepel honing kunnen helpen, maar ook hoestsiroop en keeltabletten maken het hoesten minder pijnlijk.

De keuze van het Optiphar team:

  • Bisolvon: Deze tabletten helpen om het slijm in de luchtwegen vloeibaar te maken en helpen dus bij een vastzittende hoest.
  • Plantil van Tilman: Deze plantaardige siroop is ideaal voor een droge hoest door de kalmerende en verzachtende werking op de luchtwegen.

Droge huid en droge lippen

Lippenbalsem

Onze huid krijgt veel te verduren tijdens de kouder wordende herfstmaanden. De koude lucht buiten en de warme, droge lucht binnen zijn een aanslag op onze huid en vooral op onze lippen. Een droge huid voelt trekkerig aan en kan soms zelfs gaan jeuken. Onze lippen worden schraal en kunnen uiteindelijk barsten, wat een onprettig en pijnlijk gevoel geeft.

Een goede huidverzorging is altijd belangrijk, maar je huid verdient wel wat extra aandacht tijdens de herfst. Hydrateren is de kernboodschap. Door jezelf goed in te smeren met crèmes of lotions, behoudt je huid zijn natuurlijke vochtbalans. Een goede, vette lippenbalsem voorkomt droge en schrale lippen en beschermt ze tegen wind en kou. Nood aan extra tips? Hier vind je meer over eerste hulp bij droge huid.

De keuze van het Optiphar team:

Herfstdip

Een herfstdip of autumn blues is het gevolg van een gebrek aan zonlicht. De dagen worden korter en de nachten langer. Hierdoor maken we te weinig vitamine D aan en dat heeft invloed op onze gemoedstoestand. We voelen ons vaak moe, lusteloos en neerslachtig: ons energiepeil krijgt een deuk. Overdag bewegen in de frisse buitenlucht kan al een erg positief resultaat leveren. Een goed en gevarieerd eetpatroon kan ook zorgen voor extra energie. Daarnaast is het in de herfst en winter belangrijk je vitamine D-voorraad aan te vullen! Je kan hier meer over lezen in ons artikel over vitamine D. Onthoud vooral: je bent niet alleen! Meer dan 1 miljoen mensen hebben jaarlijks last van een herfstdip.

Het is belangrijk je ondanks deze kwaaltjes niet te laten tegenhouden om volop te genieten van het herfstseizoen. Maak het thuis gezellig met kaarsjes, geniet van een lange boswandeling en de regen die op het raam tikt of trakteer jezelf op een lekkere, warme chocomelk.

Heb je nog vragen in verband met producten, aarzel dan niet om contact op te nemen met Optiphar. Dit kan zowel via e-mail (info@optiphar.com) als telefoon (+32 14 58 87 44).

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door