Detox voor dummies

December is de maand van de feestdagen, januari de maand van de detox! Hoe gezellig en vooral lekker die feestdagen wel niet zijn, ze zijn vaak een aanslag op je spijsvertering. Januari is daarom de perfecte periode om eens een detox te doen. Maar hoe pak je zo'n detox eigenlijk aan?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat jouw lichaam elke dag al aan het detoxen is. Je darmen, lever en nieren werken namelijk heel hard om je lichaam te ontdoen van alle ongewenste afvalstoffen. Toch kan het geen kwaad om je lichaam af en toe een duwtje in de rug te geven. Door af en toe een detox te doen, verminder je de belasting op je belangrijkste ontgiftingsorganen. Een detox geeft je lichaam de kans om tot rust te komen en bepaalde afvalstoffen die zijn achtergebleven op te ruimen.

Detoxen hoe doe je dat?

Er zijn heel wat verschillende manieren om te detoxen. Je kan een streng detoxdieet volgen of ervoor kiezen om voor een langere tijd bepaalde voedingsmiddelen die een belasting vormen te vermijden. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire detoxkuren:

Sapjeskuur

Een sapkuur of smoothiedieet bestaat uit het drinken van sapjes en smoothies die bestaan uit veel groenten en een beetje fruit. Je drinkt gedurende 5 tot 7 dagen dus niets anders dan sapjes. Bij deze kuur zijn de opbouw en afbouw ontzettend belangrijk. Het is niet goed voor je lichaam om direct niets meer te eten of na je kuur in één keer weer een warme maaltijd naar binnen te werken. Dit moet je rustig op-en afbouwen.

Intermittent vasten

Bij intermittent vasten gaat het erom dat je een kortere periode geen of minder voedsel eet. Je kunt bijvoorbeeld een paar keer per week een maaltijd overslaan, of een dag niets eten en alleen maar water en groentesappen drinken. Ook kun je bijvoorbeeld 2 dagen van de week veel minder calorieën tot je nemen dan normaal. Zo kun je jouw organen wat rust gunnen en de kans geven om achterstallig onderhoud te doen. Let er wel op dat je dit slechts voor een korte periode doet, zodat je niet te weinig voedingstoffen binnen krijgt.

Detox voor dummies

Zijn deze kuren net een stap te ver voor jou? Probeer dan gewoon eens voor een langere tijd bepaalde voedingsmiddelen te schrappen uit je dagelijkse voeding zoals alcohol, zwarte koffie of thee, voorbewerkt eten, witmeelproducten, bewerkte suikers enz. Doe je spijsvertering daarentegen wel een plezier met volgende zaken:

 • Begin de dag met een glas lauw water met citroen.
 • Drink 8 glazen water per dag.
 • Drink elke dag een groene smoothie of neem Chlorella of Spirulina.
 • Drink regelmatig een tas detox thee.
 • Eet minstens 300 gram groenten en 2 stukken fruit per dag.
 • Neem gedurende een paar weken probiotica in.
 • Probeer eens een voedingssupplement dat je lichaam helpt om te detoxen.

Belangrijk om te weten wanneer je gaat detoxen

 1. Een goede opbouw en afbouw zijn cruciaal wanneer je gaat detoxen. Het is belangrijk om je lichaam beetje bij beetje te laten wennen.
 2. Begin niet aan een detox als je lichaam er niet klaar voor is. Ben je zwanger of heb je leverproblemen? Dan kun je beter geen fanatieke detoxkuur volgen. Door leverproblemen kunnen de door de detox vrijgekomen afvalstoffen niet goed gezuiverd worden, waardoor ze weer worden opgeslagen in het lichaam.
 3. Tijdens het detoxen kan je last krijgen van enkele ontgiftingsverschijnselen. Er worden door het lichaam meer afvalstoffen afgevoerd dan normaal het geval is. Hierdoor kunnen onder andere de volgende verschijnselen optreden:
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Puistjes
 • Darmklachten
 • Slaapproblemen
 • Lusteloosheid

Deze klachten zijn compleet normaal en zouden vanzelf weer moeten verdwijnen.

Heb je nog vragen in verband met producten, aarzel dan niet om contact op te nemen met Optiphar. Dit kan zowel via e-mail (info@optiphar.com) als telefoon (+32 14 58 87 44).

Niet gevonden wat u zocht?

Veilig online bestellen
Alle betalingsinformatie wordt geëncrypteerd en verzonden zonder risico door gebruik te maken van een "Secure Sockets Layer" (SSL) protocol.
Multisafepay
Optiphar, uw online apotheek

Voor advies of hulp, contacteer ons

Gratis thuislevering
vanaf €49 (BE & NL)
Discrete omgang
met uw bestelling
Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
Betaalmogelijkheden
Snelle levering door