Naar de startpagina

Welke zwangerschapsvitaminen zijn belangrijk? 

Toekomstige mama's willen enkel het allerbeste voor hun kleintje en er voor zorgen dat het niets tekort komt van voedingsstoffen. 👶 Daarom gaan ze vaak op zoek naar informatie over welke vitamines belangrijk zijn tijdens de zwangerschap en waar tekorten kunnen optreden. De allerbeste tip is in eerste instantie een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon na te streven om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit zal ook de groei en ontwikkeling van de baby ten goede komen. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon bedoelen we maaltijden eten met veel groente en fruit, af en toe vlees en vis, volkoren producten, zuivelproducten, noten en granen. Hieronder vind je de voedingsdriehoek, opgesteld door Vlaams Instituut Gezond Leven. Gebruik deze voedingsdriehoek als leidraad:

Vitaminen tijdens de zwangerschap

De voedingsdriehoek vormt de basis tijdens de zwangerschap, maar daarnaast zijn er nog enkele specifieke aandachtspunten. Zeker voor toekomstige mama's die niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding. Soms worden er onvoldoende voedingsstoffen opgenomen door te weinig of onvoldoende gevarieerd eten. Ook kunnen de reserves aan voedingsstoffen aangesproken worden bij zwangerschapsbraken. Raadpleeg altijd een gynaecoloog voordat je zwangerschapsvitaminen neemt, deze zal je wijzen op eventuele tekorten en een accurate aanbeveling doen. Er worden vaak zwangerschapsvitaminen aangeraden die volgende stoffen bevatten:

Foliumzuur
Extra foliumzuur wordt aan zowat elke zwangere vrouw aangeraden. Het is namelijk essentieel voor een gezonde ontwikkeling en vermindert de kans op misvormingen bij baby's. Vooral tijdens de eerste 3 zwangerschapsmaanden is het belangrijk om dagelijks een supplement van minstens 400 μg foliumzuur in te nemen, bovenop je voeding. 

Ijzer
IJzer draagt bij tot de normale bloedvorming en is belangrijk voor het transport van zuurstof in het lichaam. Ijzer draagt ook bij tot het verminderen van vermoeidheid bij de mama. Bovendien heeft je baby ijzer nodig voor de ontwikkeling van onder andere de hersenen. In een normale voeding is de hoeveelheid ijzer meestal al aan de krappe kant. Een ijzertekort kan dus al snel voorvallen tijdens de zwangerschap.

Jodium
Jodium is belangrijk voor een normale schildklierfunctie en de productie van schildklierhormonen. Een tekort aan jodium kan verholpen worden door meer melk, vis, brood met gejodeerd zout te consumeren. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium bedraagt 200 μg voor zwangere vrouwen tegenover 150 μg voor niet-zwangere vrouwen.

Calcium
Calcium zorgt ervoor dat de botopbouw en skeletgroei van de baby goed verlopen. Daarom is het van belang om dagelijks 1000 mg calcium te consumeren. Niet alleen voor de baby, maar ook voor het behoud van de botten en gebit van de mama's zelf.

Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten en spieren en een goede weerstand. Vitamine D zorgt ervoor dat je calcium en fosfaat uit je voeding kunt opnemen. Als je zwanger bent, is vitamine D belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Vitamines B
Verschillende B-vitamines die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap zijn vitamines B2, B3, B6, B12. B-vitamines helpen vermoeidheid te verminderen. Dit kan je helpen wanneer je minder goed slaapt en vermoeid bent tijdens de zwangerschap.

Vetzuren (visvetzuren)
Omega 3-vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken en moeten dus volledig uit de voeding opgenomen worden. Dit doe je door zeker 1-2 keer per week vis te eten. Visvetzuren hebben een positieve invloed op ontstekingsreacties, hart- en vaatziekten, suikerziekte, en ze zouden ook vroeggeboorten kunnen voorkomen. Een gemiddelde inname van 200 mg DHA/dag is aangeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Zwangerschapsvitaminen: Optiphar aanraders

Omnibionta Pronatal+

Omnibionta Pronatal+ bevordert een gezonde zwangerschap en ondersteunt vrouwen tijdens de borstvoedingsperiode. Dit supplement draagt bij tot een normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en zuigelingen die borstvoeding krijgen.

  • Geformuleerd op basis van foliumzuur, MetaFolin en omgea 3 (DHA).
  • Verrijkt met vitamines en mineralen.
  • Biedt ondersteuning tijdens en na de zwangerschap.
  • Kuur van 8 weken.
  • Bevat specifieke en aangepaste hoeveelheden folaat (waarvan Metafolin), vitamines, mineralen en DHA (omega 3-vetzuren).
  • Omega 3-vetzuren dragen bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen bij de foetus.
  • 1 tablet per dag bestaande uit foliumzuur, Metafolin® en andere essentiële vitamines en mineralen + 1 capsule per dag van 200mg DHA (omega 3).

Pure Encapsulations Zwangerschapsformule

Pure Encapsulations Zwangerschapsformule is een zuivere multivitamine die het welzijn van de mama en een gezonde ontwikkeling van de baby bevordert. Deze vitamine werd zorgvuldig ontwikkeld en bevat specifieke vitamines, mineralen, spoorelementen en aminozuren en aangepaste hoeveelheden:

  • Met zink ter ondersteuning van de vruchtbaarheid bij een kinderwens.
  • Voor de dagelijkse verzorging tijdens de zwangerschap.
  • Voor het vervullen van een verhoogde behoefte tijdens de borstvoeding.
  • Ondersteunt de gezonde ontwikkeling van de baby dankzij folaat.
  • Bevat Vitamine A (als bètacaroteen), B vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotine), Vitamine C en D, selenium, zink, folaat, ijzer, jodium en magnesium.

Minami MorDHA 

Minami MorDHA is een hooggeconcentreerd (80%) omega 3 voedingssupplement (104 mg EPA + 480 mg DHA), ideaal voor zwangere vrouwen, de foetus en vrouwen die borstvoeding geven.

  • EPA en DHA dragen bij tot de normale hartwerking bij een dagelijkse inname van minstens 250 mg EPA+DHA (1softgel/dag).
  • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA(1 softgel/dag).
  • Extra inname van minimaal 200 mg DHA door de moeder, naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg EPA+DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen bij de foetus of zuigeling die borstvoeding krijgt.