WAT IS DE MENOPAUZE EN WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

De menopauze of ‘overgang’ is een natuurlijk proces waarbij vrouwen voor de laatste keer hun menstruatie krijgen. De menopauze vindt meestal plaats tussen de 45 en 55 jaar en gaat gepaard met hormoonschommelingen. Eerst vermindert de menstruatie en uiteindelijk stopt deze helemaal. Wanneer je gedurende een jaar helemaal geen menstruatie krijgt, ben je officieel in de menopauze. Hiermee komt dan ook een einde aan de vruchtbaarheid. In het lichaam vinden er hormonale schommelingen plaats doordat de progesteron- en oestrogeenproductie daalt. Hierdoor ervaren vrouwen tijdens de overgangsjaren allerlei klachten en symptomen. Het is voor elke vrouw verschillend hoe intens ze deze symptomen ervaren.


Enkele veel voorkomende klachten tijdens de menopauze: 

 • De typische opvliegers of ‘vapeurs’
 • Onregelmatige en veranderende menstruaties
 • Gewichtstoename tijdens de menopauze
 • Droge slijmvliezen zoals ogen, neus, mond
 • Vaginale droogte, wat leidt tot meer urineweginfecties
 • Haaruitval tijdens de menopauze
 • Vermoeidheid, lusteloosheid
 • Extra prikkelbaar zijn

Voedingssupplementen voor de menopauze:

Tips voor tijdens de menopauze

De menopauze is voor veel vrouwen een enge gedachte. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Hoewel er geen wondermiddel is om menopauzeklachten helemaal te doen verdwijnen, zijn er toch zaken waar je rekening mee kunt houden om de symptomen en ongemakken te verminderen. Hieronder geven we je 5 handige tips om de menopauze comfortabel te trotseren: 


1. ZORG EXTRA GOED VOOR JE HUID

  Hoewel de mate waarin, bij iedereen verschilt, heeft de menopauze een grote invloed op de huid. Doordat de vrouwelijke hormonen verminderen, verliest de huid aan elasticiteit en volume. Het gevolg hiervan is een minder sterk afgetekende gezichtsvorm. Dit komt door een tragere celvernieuwing en verminderde collageenproductie. De grootste boosdoener is een tekort aan hydratatie. Daarom is het belangrijk om je huid extra in de watten te leggen tijdens de menopauze. Verzorg 's morgens en 's avonds je huid met de juiste hydraterende en anti-age producten. Zo bestrijd je tegelijkertijd ook rimpels. Enkele aanraders voor de rijpere huid: Eucerin Elasticity+ Filler DagcrèmeVichy Neovadiol Rose Platinium en Isdin Fotoprotector Age Repair SPF50+. U kunt ook uw collageen aanvullen met Signasol Beautiful Skin ampullen. Bij vaginale droogte is het ook aangeraden om een glijmiddel te gebruiken om pijn tijdens het vrijen te voorkomen. 

  Ontdek hier de gezichtsverzorging voor tijdens de menopauze

  2. STOP MET ROKEN EN BEPERK JE ALCOHOLINNAME

  Een gezonde levensstijl is cruciaal tijdens de menopauze. Hoewel stoppen met roken niet gemakkelijk is, is het wel aangeraden dit te proberen. Roken verergert niet alleen de menstruatieklachten, uit onderzoek van Piazza en collega's blijkt namelijk ook dat er een verband is tussen roken en vroeger de menopauze krijgen. Indien je wilt stoppen met roken, lees dan onze blog eens met tips. Ook alcohol kan ervoor zorgen dat je menopauzale klachten verergeren. Door je alcoholgebruik te verminderen, krijg je doorgaans ook minder snel last van opvliegers. 

  3. DRAAG LUCHTIGE KLEDIJ

  Over opvliegers gesproken: deze menopauzale klacht is een van de meest voorkomende en meteen ook een van de meest vervelende. Tijdens een opvlieger of 'vapeur' krijg je het meestal warm, begin je te zweten, of word je rood. Indien je last hebt van 'vapeurs' is het aangeraden om kleding in laagjes te dragen. In plaats van een dikke trui aan te doen, draag je dus best meerdere lagen dunne kleding boven elkaar. Wanneer je het dan plots warm krijgt, kan je ervoor kiezen een laagje uit te doen. Kies bijvoorbeeld om een vestje boven je t-shirt te dragen. Een andere tip tegen opvliegers is om een koud washandje eventjes in je nek te leggen.

  4. OVERWEEG VOEDINGSSUPPLEMENTEN TIJDENS DE MENOPAUZE

  Er zijn een heleboel voedingssupplementen die ongemakken tijdens de menopauze kunnen verlichten. Voor elke klacht zijn er aparte voedingssupplementen te vinden bij Optiphar. U vindt voedingssupplementen op basis van fyto-oestrogenen, wat natuurlijke regulatoren zijn van de oestrogeenbalans. Fyto-oestrogenen zijn te vinden in zilverkaars, hop en soja. Voedingssupplementen kunnen de hormonale balans ondersteunen, de levenslust verhogen, de droge huid hydrateren en het gewicht onder controle houden. 

  Enkele aanraders van Optiphar voor tijdens de menopauze*:

  • Sérélys: ondersteunt het vrouwelijk comfort tijdens de menopauze. 
  • Nutriphyt Iso-xx: draagt bij tot een normale menopauze overgang.
  • Ymea Silhouet: biedt comfort tijdens de menopauze en houdt tegelijkertijd het gewicht onder controle.
  • Membrasin Omega: helpt bij een droge huid, mond, ogen en vaginale droogte.
  • Estro-Fyt: helpt bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers, een opgejaagd gevoel en prikkelbare gevoelens.
  • Vogel Famosan Contour Overgang: helpt om op gewicht te blijven tijdens de overgang.

  *Bij blijvende klachten kunt u best terecht bij uw huisdokter of gynaecoloog. Zij kunnen eventueel medicatie voorschrijven bij ernstige, langdurige klachten.

  5. STREEF EEN GEZONDE LEVENSSTIJL NA

   Probeer elke dag minstens 20-30 minuten te bewegen. Hierdoor blijf je fit en kun je menopauzekilo’s vermijden. Doordat het metabolisme tijdens de menopauze vertraagt, is het belangrijk om een gezonde levensstijl na te streven. Dit betekent niet dat je meteen fanatiek moet gaan sporten. Er zijn ook rustigere varianten waarbij je toch voldoende beweging krijgt zoals pilates, yoga, wandelen of fietsen. Het gaat erom iets te vinden wat je graag doet en ook echt kan volhouden. Bovendien heeft sporten niet alleen een positieve impact op je gezondheid, maar ook op je mentale gemoedstoestand. Je houdt dus niet alleen je gewicht onder controle, maar je vermindert ook sombere gedachten en verhoogt je levenslust. Uiteraard hoort bij een gezonde levensstijl ook gezonde voeding en veel water drinken. Een gevarieerd voedingspatroon is nodig tijdens elke levensfase, maar tijdens de menopauze is dit nog belangrijker. Vergeet dus niet om 2 liter water per dag te drinken en dagelijks groenten, fruit, vis, granen, noten en bruine rijst te eten. Vermijd verder ook frisdrank, suikers en gekruid eten.

   Optiphar aanrader: Sérélys

   Sérélys helpt bij menopauzeklachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Dit 100% niet-hormonale supplement verbetert de levenskwaliteit significant.

   • Geformuleerd op basis van het PureCyTonin complex: gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels.
   • Voedingssupplement zonder hormonen, zonder fyto-œstrogene activiteit, zonder hormonaal werkingsmechanisme.
   • Verrijkt met vitamine E.
   • Vermindert de typische symptomen tijdens de menopauze.
   • Zonder fyto-oestrogenen en zilverkaars.
   • Ook geschikt voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of een verhoogd risico hebben om het te krijgen.
   • > Ontdek hier Sérélys

   Theeën voor tijdens de menopauze:

   Heb je na het lezen van deze blog nog nood aan extra advies? Contacteer ons dan via e-mail (info@optiphar.com) of telefoon (014 58 87 44). We helpen je graag verder!

   Optiphar, uw online apotheek

   Voor advies of hulp, contacteer ons

   Gratis thuislevering
   vanaf €49 (BE & NL)
   Discrete omgang
   met uw bestelling
   Schrijf u hier in voor nieuws, kortingen en promoties:
   Betaalmogelijkheden
   Snelle levering door